iOS 14 este oficial: organizator de aplicații, widget-uri și Picture-in-Picture

Software

iOS 14 a fost prezentat oficial de către Apple și sunt o sumă de funcții noi, unele dintre ele prezente pe Android de o bună perioadă de timp (de aici și o sumă de comentarii ce le vom găsi în secțiunea dedicată, cu siguranță).

1. Widget-uri;

În sfârșit, Apple aduce widget-urile în iOS 14. Adună mai multă informație și pot fi configurate într-o sumedenie de dimensiuni.

2. Picture-in-Picture;

Altă funcție disponibilă de ceva timp pe Android. PiP debutează în iOS 14, în clipurile video și în apelurile realizate pe FaceTime. Prin gestul de Home îl poți aduce într-o fereastră dedicată (unde îl poți muta pe ecran în funcție de preferințe sau îl oprești etc). Poți avea partea audio în fundal și clipul scos complet de pe ecran (funcție ce nu este disponibilă pe Android).

3. Librărie de aplicații / App Library;

Avem un fel de App Drawer în iOS 14. App Library organizează aplicațiile în mod automat pe categorii, găsiți fereastra dedicată în dreapta (cel mai din dreapta ecran să spun așa mai plastic). Are și un folder cu aplicații sugerate. Unele ecrane de start pot fi ascunse, iar în combinație cu App Library putem spune că avem o interpretare, o idee de App Drawer de la compania americană.

4. Siri are o funcție de traducere ce amintește de Google Translate;

Au venit cu o actualizare legată de asistentul Siri (design mai compact, animații la baza ecranului fără a intra pe întreg display-ul când ai nevoie de o anumită funcție sau informație cu activare vocală). Au instalat o funcție similară cu Google Translate, are și capacitatea de a face traducere pe conversațiile live (vor să-i aducă la faliment pe Vasco :)).

5. Alte funcții (Apple Messages îmbunătățit, Apple Maps actualizat pentru Marea Britanie, Irlanda și Canada  – direcții pentru cicliști, opțiune de evitare a scărilor în New York, Los Angeles, San Francisco, Beijing și Shanghai).

Din 2021 vei putea folosi iPhone-ul în rol de cheie ad-hoc pentru BMW Seria 5 prin CarPlay (prin tehnologia NFC, atingi telefonul de ușă). Va funcționa și pe iOS 13, are un profil dedicat spre a evita preluarea comenzii de către altă persoană.

iOS 14 urmează a debuta în public beta din iulie, în faza developer preview urmează a intra de astăzi. La toamnă va fi lansat pe dispozitivele compatibile (de la iPhone 6s spre generațiile mai noi).

Sursa: Apple.com

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro;
Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ.
Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.