Priză inteligentă Wi-Fi Tenda Beli SP3 – review

Prizele cu conectivitate Wi-Fi fac parte din gama dispozitivelor dezvoltate spre a-ți transforma casa într-una inteligentă, iar Tenda Beli SP3 poate fi o soluție ieftină de a controla de la distanță anumite electronice sau electrocasnice. Ce alte funcții oferă și cum s-a descurcat în cele câteva zile de test puteți vedea mai departe.

Specificații pentru priza inteligentă Wi-Fi Tenda Beli SP3

Priza inteligenta Wi-Fi Tenda Beli SP3

 • Conectivitate – Wi-Fi 802.11 b/g/n pe 2.4 GHz;
 • Compatibilitate – de la Android 4.4 și iOS 9.0 sau mai noi;
 • Tensiune de alimentare – 100 – 240V AC;
 • Tensiune la ieșire – 100 – 240V AC;
 • Sarcina maximă suportată – 10A;
 • Putere maximă suportată – 2.3 KW;
 • Dimensiuni – 99 x 64 x 63 mm;
 • Greutate – 129 grame.

Design

Priza inteligenta Wi-Fi Tenda Beli SP3

Am primit priza inteligentă Tenda Beli SP3 în pachetul de retail sigilat. Înăuntru am mai găsit ghidul de pornire rapidă și un pliant cu diferite informații de securitate și de reglementare:

Designul acestei prize este unul simplu, nimic nu iese neapărat în evidență. Liniile curbe sunt cele ce carcterizează aspectul exterior.

Partea frontală este domminată de soclul de intrare, deasupra căruia se observă denumirea producătorului. Către marginea de sus apare LED-ul de status.

Singurul buton de pe priza Tenda Beli SP3 este amplasat pe latura de sus. Acesta are rol de Power (On/Off) dacă este apăsat scurt sau de Reset dacă este menținut apăsat pentru mai mult de 5 secunde.

Pe partea din spate vedem ștecărul clasic în format EU, deasupra căruia sunt inscripționate mai multe informații legate de curentul la intrare și ieșire, precum și certificările pe care le respectă acest produs.

Culoarea prizei Tenda Beli SP3 este albă, iar la exterior, în afară de contactele de metal, există doar plastic. Acesta este mat și pare a rezista destul de bine în timp. Construcția este robustă, produsul este solid asamblat și nu lasă impresia unuia de slabă calitate.

Instalare

Instalare si configurare priza inteligenta Wi-Fi Tenda Beli SP3

Ca de fiecare dată la un produs Tenda (și am testat suficient de multe până acum), instalarea și configurarea inițială au fost extrem de simple. Dacă arunci o privire către ghidul de pornire rapidă nu ai cum să greșești.

Primul pas este să instalezi aplicația Tenda Beli, ce poate fi găsită în Google Play Store și în Apple App Store. Aplicația este compatibilă cu orice dispozitiv ce rulează o versiune mai recentă de Android 4.4 sau iOS 9.0 inclusiv.

Imediat ce deschizi pentru prima dată aplicația Beli ești invitat să-ți creezi un cont Tenda sau să te conectezi cu unul deja existent. Am creat unul cu adresa de mail a site-ului, cont ce a trebuit activat printr-un click pe link-ul trimis pe adresa de mail.

Apoi, adaugi priza în aplicație. Pentru asta trebuie să introduci într-o priză dispozitivul Tenda Beli SP3. În câteva secunde LED-ul de status de pe priza inteligentă se va aprinde intermitent în portocaliu. Dacă LED-ul este aprins continuu în portocaliu va fi nevoie să ții apăsat butonul de pe priză pentru mai mult de 5 secunde, spre a reseta dispozitivul la valorile din fabrică.

Este necesar să permiți aplicației să acceseze locația dispozitivului, altfel nu vei putea trece la pașii următori.

După acceptarea permisiunii, priza va fi descoperită și va fi nevoie să o introduci în rețeaua ta Wi-Fi. O selectezi din listă, după care introduci parola rețelei.

În câteva secunde, priza Tenda Beli SP3 este aproape gata de utilizare. Mai trebuie doar să-i dai un nume și să selectezi un logo pentru ea.

Asta este tot, după acești câțiva pași priza Tenda Beli SP3 apare în aplicație fiind gata de utilizare.

Utilizare

Pagina inițială cu care ești întâmpinat în aplicația Tenda Beli afișează toate dispozitivele ce au fost introduse. În cazul de față este disponibilă doar priza Tenda Beli SP3, pe care am denumit-o la pașii de instalare drept ”Priză Smart Tenda Beli”.

Un tap pe aceasta te duce înspre pagina ce-ți permite pornirea / oprirea prizei prin atingerea logo-ului. Când priza este pornită, în jurul iconiței prizei apare culoarea verde, iar când priza este oprită această culoare dispare.

Pe priza propriu-zisă, în modul On LED-ul luminează constant în albastru, iar atunci când este oprită, LED-ul este stins.

Din pagina prizei poți accesa funcțiile disponibile:

 • Modul orar – aici poți seta mai multe programe, pe ore și zile, în care priza să pornescă sau să se oprească. Totul se fce simplu și intuitiv. Pentru a șterge unul dintre programe este nevoie să ții apăsat pe el, până apare opțiunea de Ștergere;
 • Modul Away – se referă la stabilirea unui interval orar și zilele săptămânii în care aplicația va porni / opri priza în mod aleatoriu, spre a simula faptul că cineva este acasă;
 • Modul Timer – îți permite alegerea unei durate de timp după care priza să pornească sau să se oprească. Practic, pornește un cronometru ce curge în sens invers, iar când ajunge la zero priza va porni sau se va opri, în funcție de alegerea inițială a utilizatorului.

Interfata aplicatie Android Tenda Beli SP3

Aplicația Tenda Beli mai permite setarea unor scenarii, în care să fie integrate mai multe dispozitive Tenda, la alegerea utilizatorului. Astfel, poți crea anumite grupuri de dispozitive smart Tenda, compatibile Beli, care să acționeze simultan conform cu programul creat: Get up, Go to sleep, Leave home sau Return Home. 

Cum nu am avut mai multe dispozitive Tenda la dispoziție, nu am putut testa aceste scenarii.

Mi-a plăcut modul în care este concepută aplicația Tenda Beli, totul este logic structurat și simplu de folosit, nu cred că va exista utilizator care să fie pus în dificultate în interfață.

Tenda Beli SP3 propune funcții de bază, însă la prețul său consider că nu te puteai aștepta la mai mult de atât.

De fapt, dacă nu aș fi întâmpinat probleme cu integrarea acestui dispozitiv cu Amazon Alexa, atunci nu aș fi depunctat acest aspect și aș fi putut spune că funcțiile sunt suficient de extinse. 

Tenda Beli SP3 se laudă că poate fi integrată cu succes cu asistenții virtuali Amazon Alexa și Google Assistant. Eu am încercat doar cu Amazon Alexa și nu am izbutit să stabilesc un mod de lucru.

Am urmat pașii necesari întocmai cum erau descriși în aplicația Tenda Beli, dar nu am reușit să finalizez operațiunea de integrare. Pasul la care m-am împotmolit a fost cel de autentificare în aplicația Alexa de Android cu contul Tenda pe care îl creasem. Eroarea de autentificare a persistat la fiecare încercare, în fiecare zi în care i-am mai dat o șansă.

În aplicația Alexa am mai găsit cel puțin un utilizator ce a semnalat printr-un review același aspect, semn că problema nu este unică.

Aș mai vrea să amintesc aici faptul că Tenda Beli SP3 se conectează la un servicu de Cloud, prin intermediul căruia operează orice sarcină. Astfel, dacă conexiunea la internet este pierdută (din orice motiv), atunci orarele, modul Away sau Timer-ul setate sunt neoperaționale. Mi-ar fi plăcut ca aceste date să fie stocate local și totul să funcționeze fără probleme și atunci când conexiunea la internet a prizei Tenda Beli SP3 este pierdută.

Pe de altă parte, am apreciat că priza reține modul On sau Off în care se afla la momentul unei eventuale pene de curent. Astfel, dacă, precum în cazul meu, aveți parte de multe ”surprize” de la furnizorul de electricitate, atunci este bine măcar că această priză reține ultimul mod în care se afla și nu te trezești cu priza că pornește sau se oprește după fiecare pană de curent.

Ultimul lucru pe care mai vreau să-l meționez la acest capitol se referă la sarcina maximă pe care Tenda Beli SP3 o suportă – maxim 10 A sau o putere de până la 2.3 KW. Cei ce au nevoie de mai mult din această direcție pot alege varianta Tenda Beli SP6, ce suportă până la 16A ori 3.68 KW.

Preț

Priza inteligentă Wi-Fi Tenda Beli SP3 – 110 lei pe PCGarage.ro.

Concluzii

Priza inteligenta Wi-Fi Tenda Beli SP3

La 110 lei, Tenda Beli SP3 nu pare tocmai o afacere, cu atât mai mult cu cât eu am amintit că acest produs este unul de buget. Însă am făcut aceste afirmații înainte să găsesc produsul în oferta PC Garage, când văzusem doar prețul de pe Amazon.de sau Amazon.fr, unde Tenda Beli SP3 costă doar 12.90 Euro.

Astfel, la circa 65 de lei parcă altfel aș fi tras concluziile despre această priză inteligentă. Sunt sigur că vor fi aplicate anumite discount-uri în următoarea perioadă, însă până atunci nu am cum să recomad fără rezerve Tenda Beli SP3.

Cele mai importante plusuri și minusuri pentru priza inteligentă Wi-Fi Tenda Beli SP3:

PRO

 • instalare și configurare extrem de facile;
 • interfață simplă și bine structurată a aplicației Tenda Beli;
 • construcție solidă;
 • compatibilitate cu Amazon Alexa și Google Assistant (vezi și puncte contra).

CONTRA

 • probleme la integrarea cu Amazon Alexa, nu am reușit să duc la bun sfârșit această operațiune și se pare că și alți utilizatori au întâmpinat aceleași dificultăți (review-uri în aplicația Alexa);
 • funcțiile și programele setate sunt sincronizate în Cloud și nu local, așa că deconectarea (din orice motiv) a prizei de la internet înseamnă că aceasta își va pierde toate caracteristicile smart.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și nu numai. Folosește OnePlus 6T, Canon EOS 600D și Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.