Care sunt specificațiile minimale pentru un smartphone Android decent în 2020?

Telefoane Mobile

Nu trebuie să cheltui sume care să treacă de valoarea unui salariu minim pe economie spre a avea un smartphone Android care să ofere o experiență de utilizare decentă.

Bineînțeles, dacă îți dorești un telefon cu ecran superb, încărcare wireless și pe fir la viteză mare, o sumă de senzori cu performanțe serioase la nivel de cameră foto și video, jocuri cu detalii la maxim etc. Da, trebuie să te duci spre segmentul de la 2000 lei în sus.

Am structurat câteva specificații pe care le-aș recomanda pentru un smartphone Android ieftin și bun:

  • ecran cu rezoluție FHD+ (ar fi excelent să fie de tip Super AMOLED pentru un plus pe partea de autonomie etc);
  • procesor Qualcomm Snapdragon 720G dezvoltat pe 8nm sau Snapdragon 665 dezvoltat pe 11nm, de la MediaTek l-aș recomanda pe Helio G90T pe 12nm cu Mali-G76 MC4 (Redmi Note 8 Pro), de la Samsung l-aș alege pe Exynos 9611 dezvoltat pe 10nm, iar de la Huawei pe Kirin 810 dezvoltat pe 7nm;
  • minim 4 GB RAM și 64 GB stocare de tip UFS 2.1 + slot pentru cardurile microSD;
  • Android 10;
  • 4G cu viteze de până la 300 Mbps (agregare de spectru), Wi-Fi ac, bluetooth 5, USB Type-C, jack de 3.5 mm, cititor de amprentă (indiferent că este optic, pe spate, pe lateral etc), NFC;
  • senzor wide cu f/1.8, senzor de tip ultrawide și tele cu zoom optic 2x;
  • baterie de minim 4000 mAh (valori superioare ar fi de-a dreptul excelente), încărcare la minim 18W.

Printre smartphone-urile ce îndeplinesc mare parte din condițiile de mai sus se află Huawei P40 Lite, o ligă de Xiaomi cu Redmi Note 9 Pro, Note 9, Note 8T și Redmi Note 8 Pro, Samsung GALAXY M21 și A51 etc.

Putem extinde discuția în rubrica de comentarii. Am încercat să adun specificații care să-l facă utilizabil pentru 1 – 2 ani la capacitate maximă, fără a fi cu mult în spatele unor telefoane cu preț de 2 – 3 ori mai mare.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro;
Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ.
Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.