Whatsapp – Ghid cu 10 funcții pe care ar fi util să le cunoști

Whatsapp a devenit cea mai populară aplicație de mesagerie în 2016. La începutul anului 2020 a depășit pragul de 2 miliarde de utilizatori. Având un asemenea succes, aplicația este îmbunătățită constant, însă de multe ori introducerea unor funcții noi poate trece neobservată de către utilizatori.

Dacă doar folosești Whatsapp și nu urmărești îmbunătățirile care au avut loc cu fiecare update, mai jos vei găsi 10 de funcții utile (unii le-ar putea considera șmecherii) pe care ar trebui să le cunoști, findcă îți vor face viața mai ușoară ca utilizator al serviciului de mesagerie.

Index Articol

  1. Whatsapp poate fi deblocat cu amprenta
  2. Accesează Whatsapp online de pe calculator
  3. Mesaje Marcate
  4. Liste de Difuzare
  5. Vizualizare și eliberare a spațiului folosit de conversațiile Whatsapp
  6. Dezactivarea descărcărcării automate a imaginilor
  7. Backup și transferul de date pe un alt telefon
  8. Schimbarea numărului de telefon
  9. Exportarea unei conversații (Text + Media)
  10. Formatare text – Bold, Italic, Tăiat

1. Whatsapp poate fi deblocat cu amprenta

Dacă nu vrei ca oricine să aibă access la conversațiile tale, Whatsapp se poate bloca automat după un interval de timp și debloca doar folosind amprenta. Aceasta este o funcție relativ nouă, introdusă la sfârșitul anului trecut.

Pentru a configura deblocarea cu amprentă mergi în Meniu > Setări > Cont > Confidențialitate > Blocare prin Amprentă. Pe dispozitivele cu iOS se poate selecta între deblocarea cu amprentă sau cea cu FaceID.

2. Accesează Whatsapp online de pe calculator

Nu toată lumea știe, însă Whatsapp poate fi folosit și de pe un calculator. Accesând Whatsapp Web – web.whatsapp.com în orice browser sau prin instalarea unei aplicații dedicate. Astfel poți avea access facil la conversațiile tale, să trimiți sau să descarci imagini, fișiere video sau audio pe Whatsapp și atunci când ești în fața unui calculator.

Whatsapp Web

3. Mesaje Marcate

Marcarea mesajelor în conversațiile Whatsapp este o funcție extrem de utilă pentru a găsi rapid mesajele importante. Când primești informații pe care vrei să le reții, marcându-le cu steluță le poți găsi ulterior la mesaje marcate. Așa poți păstra orice altă informație de care ai putea avea nevoie mai târziu. Astfel vei găsi mult mai ușor informațiile importante și nu vei sta să cauți prin conversații printre sutele de mesaje.

Ca să marchezi un mesaj cu steluță ții apăsat lung pe el până apare un nou meniu cu opțiuni în partea de sus a ecranului. Apoi selectezi steluța. Ca să accesezi mesajele marcate din meniul principal mergi la Meniul Principal > Mesaje Marcate. Acolo vei găsi o listă cu toate mesajele tale selectate.

4. Liste de Difuzare

Pentru limitarea trimiterii de spam prin Whatsapp, un mesaj poate fi trimis la maxim 5 contacte. În plus dacă mesajul este unul care este distribuit frecvent se poate re-trimite maxim unui alt contact.

Totuși dacă vrei să trimiți conținut individual mai multor prieteni simultan, fără să creezi un grup, există posibilitatea să creezi o listă de difuzare. Lista de difuzare e ca un grup în care doar tu poți scrie și care nu e vizibil celorlalți membri. Ce postezi acolo va ajunge sub formă de mesaje private la ceilalți. Condiția este ca acele contacte pe care vrei să le incluzi în lista de difuzare să aibă numărul tău de telefon în agendă.

De exemplu poți creea o listă de distribuție pentru chestii amuzante, una pentru știri, fiecare cu lista proprie de contacte. În plus, listele pot fi utilizate și pentru redistribuirea de imagini sau video-uri virale când distribuirea acestora e limitată de aplicație, dacă le deschizi direct din galerie.

Poți crea o listă pentru difuzare accesând Meniul Principal > Difuzare nouă. După ce a fost creată, lista de difuzare va apărea în lista conversațiilor. O vei putea selecta când vrei să trimiți mesaje private contactelor care se află în ea.

5. Vizualizare și eliberare a spațiului folosit de conversațiile Whatsapp

Există o metodă foarte ușoară de a vedea cât spațiu folosește fiecare conversație din Whatsapp pe telefonul mobil. În plus, cu un singur click se poate și elibera spațiul ocupat de acestea.

Această funcție poate fi accesată din Meniul Principal > Setări, Utilizare date și spațiu > Utilizare spațiu de stocare. După ce vei selecta Eliberează spațiu vei putea alege ce tip de conținut dorești să ștergi: mesajele text, video, foto, gif-uri, mesaje audio.

Spațiu ocupat de Whatsapp
Spațiu ocupat de conversațiile din Whatsapp

6. Dezactivarea descărcărcării automate a imaginilor

Pentru un control și mai mare asupra fișierelor care îți ocupă spațiu pe telefon, poți dezactiva descărcarea automată a conținutului media primit prin Whatsapp. Pentru configurare mergi la Meniu Principal > Setări > Utilizare date și spațiu > Descărcare automată media. De aici vei putea alege ce tip de fișiere se pot descărca automat în funcție de tipul conexiunii (mobil, wireless, roaming)

7. Backup și transferul de date pe un alt telefon

Funcția de backup poate avea un rol agasant în mod obișnuit, fiindcă atunci când se fac copii de siguranță pe Google Drive aplicația devine inaccesibilă. Totuși sunt câteva momente când conștientizezi utilitatea backup-ului, cum ar fi când îți schimbi telefonul. Astfel îți poți importa cu ușurință toate conversațiile pe noul dispozitiv.

Pentru a fi sigur că transferi absolut toate informațiile recomand să faci un backup complet pe telefonul vechi chiar înainte de a instala Whatsapp pe noul telefon. Pentru a face backup accesează Meniul Principal > Setări > Conversații > Backup Conversații > Faceți Backup.

Apoi când te vei loga în Whatsapp pe noul smartphone, poți alege restaurarea ultimului backup și practic vei avea acces la toate conversațiile și fișierele tale.

8. Schimbarea numărului de telefon

În situația în care nu îți schimbi doar telefonul, ci și numărul, atunci după ce ai făcut backup-ul, tot pe telefonul vechi va trebui să îți schimbi și numărul de telefon ]n Whatsapp, înainte de a te loga pe cel nou. Ca să faci schimbarea accesează Meniul Principal > Setări > Cont > Schimbare număr și urmează instrucțiunile.

Schimbă numărul de telefon din Whatsapp

9. Exportarea unei conversații (Text + Media)

Când vrei să salvezi o conversație cu totul și nu să faci un backup general, o poți face din Meniul Principal > Setări > Conversații >Istoric Conversații. Ai posibilitatea de a salva doar textul, dar și conținutul media.

10. Formatare text – Bold, Italic, Tăiat

Când vrei să atragi atenția asupra mesajelor pe care le trimiți, poți formata textul pentru un impact mai mare. Încadrând mesajul tău cu unele caractere speciale, textul poate fi îngroșat(*text*), înclinat (_text_), tăiat (~text~) sau spațiat (”’text”’). Același formatări ale textului pot fi accesate și selectând fragmentul care se dorește stilizat. Se ține apăsat lung pe el și din meniul care apare se alege tipul dorit de formatare.