Din cele 250.000 de tablete promise, Guvernul va achiziţiona până la urmă mai puţin de 80.000

Tablete

Acum câteva zile aflam că elevii şi profesorii nu vor primi până pe 10 septembrie cele 250.000 de tablete promise, însă la momentul respectiv nu ştiam că această amânare era cea mai mică problemă.

Primul ministru Ludovic Orban a anunţat că licitaţia pentru tabletele promise a decurs dezastruos şi astfel se află în imposibilitatea de a mai achiziţiona cele 250.000 de unităţi. Cel mai probabil achiziţia va fi făcută pentru 70 – 80.000 de tablete. Există totuşi şi o veste bună şi anume că Guvernul va deconta eventuale achiziţii de tablete şi echipamente de protecţie făcute de autorităţile locale şi şcoli.

“O să achiziţionăm, până la urmă, 70-80.000. Dar ne-am gândit la lucrul ăsta. Noi am prevăzut, am dat Ordonanţă de Urgenţă care este în vigoare, am mobilizat resurse financiare din fonduri europene, 175 de milioane de euro, care sunt dedicaţi strict cheltuielilor pentru deschiderea şcolilor. Noi vom deconta autorităţilor locale sau şcolilor orice achiziţie care este făcută, avem o sută de milioane de euro pentru tablete, se pot achiziţiona 500.000 de tablete, avem 50 de milioane de euro pentru materiale, echipamente de protecţie pe care de asemenea le vom deconta autorităţilor locale.”, a declarat primul ministru.

Pentru că de fiecare dată există şi un ţap ispăşitor pentru a justifica incompetenţa celor din administraţia publică, se pare că de această dată vinovatul a fost găsit preşedintele ONAC (Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate). Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a cerut deja primului ministru Ludovic Orban demisia acestuia.

”Consider inacceptabil rezultatul dezastruos al licitaţiei, după atâtea luni în care toate instituţiile implicate, mai puţin ONAC, au luat toate măsurile ca procedura să fie încheiată la termenele stabilite. Cei care vor avea de suferit de pe urma incompetenţei oficialilor ONAC sunt elevii, profesorii şi părinţii. Din aceste considerente, solicit premierului României, domnul Ludovic Orban, demiterea preşedintelui ONAC, Cornelia Nagy, şi doresc reluarea, în regim de maximă urgenţă, a procedurilor de licitaţie”, a declarat Monica Anisie.

Joaca de-a uite tableta, nu e tableta, continuă.

Surse: news.ro 1, 2

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.