Microfoane de gaming Trust GXT 244 Buzz, GXT 256 Exxo și GXT 258 Fyru – review

Este pentru prima oară când scriu un singur review pentru trei produse, fiindcă așa am considerat că ar fi mai simplu de data asta. Nu cred că ar fi fost nevoie de trei recenzii diferite, mai ales din cauză că astfel ne putem face o idee mai exactă despre fiecare dintre aceste produse, punându-le față în față.

Trust GXT 244 Buzz, GXT 256 Exxo și GXT 258 Fyru sunt microfoane de gaming, așa le-a încadrat producătorul. Eu mă joc foarte rar, din lipsă de timp și nu din cauză că nu aș vrea, iar atunci când o fac nu am nevoie de microfoane. Sper totuși să mă descurc în a face o prezentare cât mai clară a acestor produse.

Specificații microfoane de gaming de la Trust – GXT 244 Buzz, GXT 256 Exxo și GXT 258 Fyru

Speccificatii microfoane Trust GXT 244 Buzz GXT 256 Exxo si GXT 258 Fyru

Design

Microfon Trust GXT 256 Exxo

Am primit cele trei microfoane sigilate, în cutiile lor de retail. Înăuntru, am găsit microfoanele, pentru fiecare dintre ele câte un stand, alcătuit din una sau mai multe piese, cu câte un abțibild cu logo-ul GXT și câteva pliante cu diferite informații pentru fiecare model și cu un burete pop-filter pentru modelul GXT 256 Exxo:

Fiecare microfon este diferit ca design, însă toate sunt realizate din metal, sunt destul de grele și nu sunt tocmai mici. Fiecare este foarte solid, tocmai datorită construcției metalice, se simte robust și pare că va rezista bine în timp.

Suportul pentru modelul Trust GXT 244 Buzz și cel pentru Trust GXT256 Exxo sunt prevăzute cu dispersor de șoc. Mai exact, microfoanele se fixează pe suport printr-un montaj elastic, ce nu-i permite microfonului să preia anumite șocuri sau vibrații.

Trust GXT 258 Fyru are un suport mai puțin complex, fără atenuator de șocuri. Nici reglajul acestui suport nu permite ajustări prea ample, poate fi doar înclinat ușor pe spate față de verticală.

Trust GXT 256 Exxo și GXT 258 Fyru propun controale direct pe microfon, cu rotițe pentru Gain și Volumul din căști, dar au și buton de Mute – dedicat la Exxo, integrat pe rotița de Gain la Fyru. De asemenea, ambele integrează jack de 3.5 mm pentru ieșire de căști, prin intermediul căruia poți monitoriza înregistrarea live, fără întârzieri.

Fiecare dintre cele trei microfoane de la Trust sunt cu fir, despre conexiunea de pe dispozittiv am dat informații în tabelul cu specificații. Cablul fiecăruia are o lungime de circa 1.8 metri. La Buzz și Exxo firul este din cauciuc, la Fyru cablul este acoperit cu țesătură textilă.

Trust GXT 244 Buzz nu are iluminare de niciun fel, GXT 256 Exxo are un LED în spatele grilei metalice cu iluminare RGB, iar GXT 258 Fyru are 5 LED-uri cumva în spatele microfonului, ce iluminează în 5 culori diferite.

Ce este de reținut și este valabil pentru oricare dintre cele trei microfoane de la Trust, este că sunt solide, bine fabricate, cu mult metal la exterior și cu suporturi zdravene. Toate lasă impresia unor produse de bună calitate, cumva diferit față de ceea ce am mai testat de la acest producător în trecut. De data asta, nu am ce reproșa pe partea de calitate a fabricației și a materialelor. 

Singura problemă ar putea veni tocmai din partea dimensiunilor și a greutății acestor microfoane. Nu toată lumea are suficient spațiu pe birou sau nu se poate acomoda cu greutatea dispozitivelor.

Sunet

Microfon Trust GXT 256 Exxo

Pentru a testa calitatea sunetului am folosit același laptop și același program de înregistrare  – Audacity. Toate înregistrările au fost lăsate exact așa cum au fost captate, fără nicio intervenție de corectare, de nicio natură.

Sper că vă puteți face o idee cât mai corectă despre fiecare microfon în parte din înregistrarea de mai jos. Am reunit toate testele, pentru fiecare dintre cele trei microfoane și cu toate cele 4 moduri de înregistrare ale modelului Trust GXT 258 Fyru, într-un singur fișier:

După analiza mea, toate cele trei microfoane se descurcă grozav, propun o calitate a înregistrării de nivel semi-profesional. În funcție de buget, îl poți alege pe cel pe care ți-l permiți, iar eu zic că nu dai greș cu niciunul.

Trust GXT 244 Buzz nu aduce reglaj Gain, așa că sensibilitatea este la maxim în orice moment. Poți face ajustări din programul de înregistrare sau din cel de streaming și mai poți ”regla” volumul aducând microfonul mai aproape sau mai departe de tine. Calitatea sunetului mi se pare foarte bună pentru această categorie de preț unde concurează dispozitivul.

În cazul Trust GXT 256 Exxo, aprecierile se mențin ca și în cazul fratelui mai mic. Nu dezamăgește deloc, captează vocea într-un mod natural, aceasta nu pare atât de ”digitală” precum în cazul celorlalte două microfoane.

Trust GXT 258 Fyru este la alt nivel din puct de vedere al posibilităților de înregistrare, oferind patru moduri: Omnidirecțional, bidirecțional, stereo și unidirecțional (cardioid). Diferențe foarte mari între cele patru moduri nu am remarcat, deși ele sunt acolo. Pentru un test mai aprofundat ar trebui făcte înregistrări mai complexe, cu una sau mai multe persoane în unele cazuri și cu alte sunete în alte cazuri. 

Eu am mai făcut și alte teste de sunet în afară de cele pe care vi le-am pus la dispoziție și nu mă pot plânge de mare lucru.

Preț

Microfon gaming Trust GXT 244 Buzz – 280 lei pe CEL.ro

Microfon gaming Trust GXT 256 Exxo – 432 lei pe PCGarage.ro

Microfon gaming Trust GXT 258 Fyru – 400 lei pe CEL.ro

Concluzii

Microfoane Trust GXT 244 Buzz GXT 256 Exxo GXT 258 Fyru

Niciunul dintre cele trei microfoane nu este tocmai ieftin, dar, raportat la calitatea de fabricație și la tot ce oferă aceste dispozitive, nu le consider a fi scumpe. Ba chiar aș aprecia că dispun de un bun raport calitate / preț și că merită luate în considerare de cine are nevoie de astfel de microfoane.

Am ales să scriu un singur review pentru cele trei microfoane fiindcă toate sunt asemănătoare, chiar dacă fiecare are particularitățile sale. Din această cauză le pot pune plusurile și minusurile laolaltă, valabile pentru fiecare dintre ele.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru microfoanele Trust GXT 244 Buzz, Trust GXT 256 Exxo și Trust 258 Fyru:

PRO

  • calitate înaltă de fabricație, construcție metalică atât pentru dispozitiv, cât și pentru suporturi;
  • înregistrări de foarte bună calitate;
  • reglaje Gain și Volum căști, plus ieșire de căști direct pe microfon la modelele Exxo și Fyru.

CONTRA

  • ceva cam masive și grele, nu vor fi pe placul oricărui utilizator.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și nu numai. Folosește OnePlus 6T, Canon EOS 600D și Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.