Nokia va realiza rețeaua 4G de pe Lună

Retelistica

Nokia a primit un contract interesant din partea NASA, misiunea de a realiza rețeaua 4G de pe Lună. Valoarea contractului nu este deloc mare – 14.1 milioane dolari.

Înțeleg că nu este prima tentativă a Nokia în a aduce conexiunea 4G pe satelitul natural al planetei noastre. În 2018 alături de PTScientists și Vodafone UK au promis dezvoltarea unei rețele 4G în apropierea sitului de aterizare al Apollo 17. Presupun că acum sunt planuri mai serioase ce vor fi puse în aplicare, nu doar pe hârtie ci și în realitate.

NASA și-a propus ca până în 2028 să dezvolte o bază permanentă pe Lună, un loc în care astronauți să lucreze în mod regulat (un fel de alternativă la Stația Spațială Internațională ce și-a depășit perioada de utilizare cu mulți ani față de ce se anticipa inițial).

Nokia nu a făcut comentarii pe subiect. Nu sunt specialist în domeniu, dar 14.1 milioane dolari nu mi se pare a fi o sumă enormă. Presupun că implementarea unei rețele 4G pe Lună nu este chiar așa facilă, mă refer în mod special la transportul echipamentului. Nu m-aș mira dacă peste câteva zile aflăm că Huawei a prins un contract din partea CNSA în care au de dezvoltat o rețea 5G pe Lună. Cursa spațială se mută de la SUA vs Rusia în SUA vs China.

Sursa: upi.com

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro;
Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III.
Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.