De ce intrarea OPPO, OnePlus, Realme și Vivo este importantă pentru piața de smartphone-uri din România?

Articolul de față a pornit de la ideea exprimată în comentariul de aici. Vivo este un alt nume din grupul BBK ce se pregătește să abordeze piața europeană și sunt în discuții spre a intra și în alte state pe lângă cele 6 țări de la debut.

Pe sfârșit de 2019 am descoperit că OnePlus are filială locală (smartphone-urile listate de eMAG, iar din 2020 și la Orange), OPPO a intrat la jumătate de an și se află în proces de expansiune. Realme observ că și-a adus primele smartphone-uri spre o suită de magazine online, iar Vivo bate la porți.

Când te uiți în lista de smartphone-uri afișată de un magazin online îți vine să spui că piața este supraaglomerată, că sunt o sumă de branduri, că nu mai este loc pentru niciun alt jucător. Mi se pare greșită o astfel de abordare și am să explic în rândurile ce urmează.

1. Concurență mai mare = Prețuri mai bune pentru clientul final. Niciodată nu strică un plus de concurență, chiar dacă OPPO și Vivo nu ies neapărat în evidență prin raportul preț / specificații. Dacă au planuri pe termen lung își vor ajuta oferta și smartphone-urile importate. Piața românească era structurată în Samsung cu 45 – 50%, Huawei pe la 25 – 30% și Apple ce strânge 5 – 10% (ca volum, nu ca valoare de piață). Nu putem spune că avem un dinamism ieșit din comun. S-ar putea ca în ultimele luni să se strice ponderea și să-și facă loc și Xiaomi (trebuie să cer detalii și revin cu alt articol).

2. Branduri A-list ce sunt pe val. Nu sunt B-branduri din China, companii ce de altfel au cam dispărut din piața locală în ultima perioadă. Grupul BBK cu toate brandurile sale ce vând zeci de milioane unități pe trimestru rivalizează cu Samsung pentru fotoliul de lider. Discutăm despre dispozitive ce beneficiază de R&D, de tehnologii pe  care nu le găsești în altă parte (gimbal OIS la Vivo X50 5G, încărcarea la 65W înaintea concurenței, design premium cu atenție maxim la detalii și materiale etc).

3. Huawei și problema prin care trece în momentul de față. Nu știu ce se va întâmpla cu Huawei pe termen lung, pentru că pentru moment nu au o soluție spre a suplini hardware-ul (8 milioane de procesoare Kirin 9000 pentru seria Mate 40 ar fi un exemplu). Și așa sunt afectați de lipsa GMS, vânzările nu sunt cele preconizate cu GMS-ul preinstalat. Ar fi ajuns în siajul Samsung sau cel puțin ar fi din rupt din diferența de peste 15 – 20 procente. Locul Huawei va fi luat de un alt jucător chinez, Xiaomi se află în fotoliul de lider, dar Xiaomi la rândul său nu strică să aibă un plus de concurență de la Realme, OPPO, Vivo etc.

Lucrurile nu sunt așa simple pentru OPPO & co, iar un articol pe această temă am realizat în urmă cu 1 an.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro;
Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III.
Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.