Căști gaming Trust GXT 488 Forze – review

După review-ul de tip 3 în 1, cu trei microfoane de gaming, revin cu un test pentru un produs de la Trust, tot de gaming. Vedem în continuare cum se prezintă o pereche de căști certificate PlayStation 4, cu un preț accesibil – Trust GXT 488 Forze.

Specificații pentru căștile Trust GXT 488 Forze

  • Difuzoare din magnet ferită de 50 mm;
  • Răspuns în frecvență: 20 – 20000 Hz;
  • Impedanță: 32 ohm;
  • Sensibilitate: 114 dB;
  • Nivel presiune sunet: 95 dB;
  • Conectivitate: jack combo de 3.5 mm;
  • Microfon omnidirecțional tip condenser cu răspuns în frecvență de 50 – 10000 Hz;
  • Greutate de 339 grame (362 de grame greutate cântărită de mine).

Design

Casti gaming Trust GXT 488 Forze

Cutia de retail este ușor diferită față de ceea ce am mai avut în față de la Trust, mă refer la culorile folosite. Nuanța roșie ce a predominat mereu pe ambalajul produselor Trust, a fost acum înlocuită de un albastru în ton cu cel folosit la de Sony pentru PlayStation 4. Asta se întâmplă tocmai dn cauză că Trust GXT 488 Forze sunt certificate PS4.

În pachetul de retail am mai găsit, pe lângă căști, două pliante cu diferite informații și un abțibild cu logo-ul GXT:

Primul contact relevă niște căști generos dimensionate, cu o greutate cântărită de mine ce este cu peste 20  de grame mai ridicată față de cea dată de producător în fișa tehnică.

Forma cupelor este una de pentagon neregulat, dimensiunile lor fiind suficient de mari cât să se așeze direct pe cap, fără să atingă urechile.

Buretele acoperit de piele sintetică este moale, atât cel de pe cupe, cât și cel de pe banda de susținere pe cap. Astfel, confortul la purtare este excelent, căștile nu m-au deranjat nici după mai bine de 2 ore de purtare continuă. Simți că urechile se încălzesc după circa 15 minute, dar nu exagerat, nu am transpirat în zona de contact a capului cu pielea artificială cum mi s-a întâmplat cu alte căști over-ear.

Banda ce se așează pe cap este foarte lată și permite ajustare pe lungime. Nu oferă cel mai amplu astfel de reglaj, în cazul meu l-am dus aproape la maxim desfăcut și nu am capul mare deloc. Ca să vă faceți o idee, casca de motocicletă pe care am avut-o era mărimea M.

Microfonul este atașat cupei stângi printr-un mecanism ce-i permite o rotire la mai bine de 90 de grade. Astfel, atunci când nu folosești  microfonul îl poți rabata în sus. Există și un burete cu rol de pop-filter cu care microfonul este gata îmbrăcat, dar care poate fi scos fără griji.

Cablul lung de doar 1.2 metri este destul de gros și este îmbrăcat în țesătură textilă, care îl face să pară rezistent. Undeva la jumătatea firului este un modul cu rotiță pentru reglarea volumului și buton On / Off pentru microfon.

Căștile Trust GXT 488 Forze sunt fabricate în cea mai mare parte din plastic, doar banda ce unește cupele și tija reglabilă a microfonului sunt din metal. În rest, plastic ce se simte ieftin și finisări nu dintre cele mai atente. Construcția trădează prețul acestor căști, nu aș spune că te pot impresiona la capitolul calitate a fabricației.

Sunet

Casti gaming Trust GXT 488 Forze

Certificarea PlayStation 4 cu care se laudă Trust GXT 488 Forze este mai degrabă pe partea de design, nu știu cât contează logo-ul PS de pe cupe în reglarea sunetului. Dar asta nu însemnă că sunetul este rău.

Din capul locului vă spun că, raportat la prețul lor, aceste căști impresionează. Desigur, nu vorbim despre sunet de top, dar am fost surprins cât de bine sună Trust GXT 488 Forze.

Încep cu bass-ul, fiindcă mulți sunt interesați în primul rând de asta. Cu drivere de 50 mm mă așteptam să găsesc frecvențe joase mai intense, mai profunde, mai adânci. Nu este tocmai cazul de așa ceva, ba mai mult, poate surprinzător, bass-ul nu este adus în față, nu este evidențiat. Eu prefer o astfel de abordare, întrucât cu frecvențele joase intensificate se pierde din amploarea sunetului, din intervalul dinamic să-i spun, sunt ”ascunse” cumva detaliile subtile dintr-o melodie, un joc sau un film.

Frecvențele medii, fie că vorbim despre cele din zona joasă ori mai înaltă sunt prioritare în cazul Trust GXT 488 Forze. Vocea este clară, fin reprodusă, iese în evidență indiferent de conținut. Orice sunet ce face parte din spectrul frecvențelor medii este scos în față, nu poți spune că ratezi ceva de acolo.

Pe înalte sunt cele mai mari probleme. Găsești și ceva frecvențe înalte, dar nimic intens, frecvențele înalte sunt cumva pierdute în ansamblu.

Spuneam că Trust GXT 488 Forze m-a surprins și până acum doar m-am plâns. Ideea este că per-ansamblu sunetul este bun, echilibrat, chiar dacă nu cel mai exact pe fiecare spectru. Mi-a plăcut că este natural, fără vreo încercare de a ieși cu ceva înainte.

Vorbim totuși de căști de gaming, așa că să vă spun cum se prezintă și în astfel de scenarii. Pe scurt, chiar bine. Este adevărat că nu ai parte de explozii sau lovituri care să bubuie în timpane, dar găsești detalii exacte, auzi clar ceea ce contează într-un RPG sau FPS, ba chiar și în simulatoarele auto. Sunt acele sunete de care ai nevoie în jocuri și nu de cele care te impresionează, să zic așa.

Mi-a mai plăcut dinamica, modul în care sunt conturate anumite sunete, precum și senzația de spațialitate, auzi destul de clar direcția din care vine fiecare sunet.

Acum probabil am fost prea generos în analiză. Ideea este că, repet, pentru prețul lor, căștile Trust GXT 488 Forze nu dezamăgesc. Sunt bune pentru ceea trebuie să facă, iar asta contează cel mai tare.

Volumul maxim este cu adevărat ridicat. Cu o sursă decentă chiar nu ai de ce să te plângi, la intensitate maximă nu cred că poți asculta prea mult timp fără să apară dureri de cap. Din păcate, la peste 90% din volum apar și distorsiuni evidente, dar oricum de acolo intensitatea se dovedește deranjantă prin putere.

Câteva cuvinte și despre microfon. Este sensibil, nu trebuie să ridici vocea spre a fi auzit. Din păcate, preia și cam totul din jurul lui, așa că este recomandat să fie liniște în cameră atunci cînd folosești microfonul. Vocea este clară, nu sunt deloc probleme din direcția asta.

Preț

Căști gaming certificate PS4 Trust GXT 488 Forze – 140 de lei pe eMAG (preț valabil la data publicării recenziei).

Concluzii

Casti gaming Trust GXT 488 Forze

Pentru mai puțin de 150 de lei poți cumpăra o pereche de căști certificate PlayStation 4, care deci se potrivesc de minune cu designul consolei de la Sony. În rest, nu știu cât contează această certificare pe partea de sunet, unde aceste căști nu stau rău deloc. Nici perfecte nu sunt, dar, pentru prețul lor, le găsesc suficient de bune. Dacă nu te deranjează faptul că par și se simt ceva cam ieftine (cum și sunt, de altfel) atunci nu cred că Trust GXT 488 Forze reprezintă o opțiunea rea în categoria lor de cost.

Puncte pro și contra pentru căștile de gaming Trust GXT 488 Forze:

PRO

  • sunet natural, dinamic, cu frecvențe clar conturate;
  • volum maxim mai mult decât suficient;
  • confortabile chiar și după perioade lungi de folosire;
  • microfon sensibil, care preia clar vocea utilizatorului.

CONTRA

  • construcție și materiale ce nu lasă impresia de calitate înaltă;
  • distorisiuni la volum maxim.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și nu numai. Folosește OnePlus 6T, Canon EOS 600D și Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.