Top 5 Alternative Gratuite la Microsoft Office

Alternative Gratuite la Microsoft Office

Microsoft Office este unul dintre cele mai populare pachete software, totuși nu toți utilizatorii consideră rentabilă achiziția unei licențe. Dacă în cadrul companiilor este un soft nelipsit, utilizatorii individuali de multe ori se îndreaptă spre alternative gratuite la Microsoft Office care oferă funcții similare.

În cazul utilizatorilor avansați, Microsoft Office rămâne alegerea potrivită, însă în cazul unui utilizator nepretențios cu nevoi de bază, o suită Office gratuită poate fi o alegere mai inspirată.

Alternative Gratuite la Microsoft Office

Printre suitele testate se numără: NeoOffice (MAC), IBM Lotus Symphony, Google Docs, Google Drive, ThinkFree, Zoho, TeamLab, Apple iWork, Office Online, Calligra Suite, Quickoffice, OxygenOffice Professional, eOffice, IBM Lotus SmartSuite, MobiSystems OfficeSuite, Ashampoo Office, Corel WordPerfect Office, EuroOffice.

Aceste aplicaţii sunt utilizate diferit în funcţie de anumiţi factori: platforma de lucru (desktop, tabletă, telefon, online sau cloud), sistemul de operare (Windows, Linux, Mac OS X, Android), cu licenţă sau fără licenţă.

În urma testelor și popularității, cele 5 alternative gratuite la Microsoft Office recomandate sunt cele prezentate mai jos.

Google Docs – Office în Cloud

Google Docs este cea mai accesibilă suită Office disponibilă în mod gratuit. Dacă ai un cont Google te poți autentifica și folosi instrumentele puse la dispoziție:

 • Documente – echivalentul lui Word, pentru editare text;
 • Foi de calcul – echivalentul Excel, pentru calcul tabelar;
 • Prezentări – este echivalentul PowerPoint, pentru prezentări;
 • Formulare – un instrument util dacă dorești să faci chestionare și sondaje.
 • Drive – un instrument de sincronizare în cloud a documentelor.
Google Docs - Word Gratis

Suita este accesibilă din browser, iar documentele pot fi partajate și editate simultan alături de colegii de echipă. Desigur, se pot importa și documente deja existente, iar acestea se pot salva în calculator la final. În plus documentele se pot accesa/edita ușor și de pe smartphone, fiind accesibil pe toate platformele existente prin intermediul unui browser.

LibreOffice – O suită Office prietenoasă

LibreOffice este similar în aspect şi funcţionalitate cu OpenOffice, dar oferă mai multe îmbunătaţiri: interfaţă mai usor de folosit, compatibilitate cu mai multe formate de fişiere, oferă conversie în format PDF.

Cuprinde cele 6 instrumente principale:

 • Writer – procesare text;
 • Calc – aplicaţie de calcul tabelar;
 • Impress – aplicaţie de prezentare;
 • Base – aplicaţie de management bază de date;
 • Drawing – editare grafică;
 • Formula – calcul matematic.
LibreOffice - Word Download Gratis

Este compatibil cu: Windows, Linux, Mac și are și suport pentru limba română.

WPS Office – Office cu funcții de bază

Alternativa WPS Office este utilă pentru cei care doresc să folosească doar instrumentele de bază ale pachetului Office:

 • Writer – Editor text,
 • Spreadsheet – Analiza datelor,
 • Presentation – Creare prezentări.

Importă cu usurinţă diverse extensii de fişiere, realizează conversia în format PDF.

Este compatibil cu: iPhone, iPad, Windows, Android, Linux.

Apache OpenOffice

Suita de programe Apache OpenOffice include toate instrumentele pe care utilizatorii le caută la o alternativă pentruMicrosoft Office, precum:

 • Text Document – procesare text;
 • Spreadsheet – aplicaţie de calcul;
 • Presentations – aplicaţie de prezentare;
 • Database – aplicaţie de management al bazelor de date;
 • Drawing – procesare desen;
 • Formula- calcul matematic.
OpenOffice - Office Free Download

Poate citi şi scrie fişiere de diverse extensii. Este compatibil cu: Windows, Linux , Mac, și are suport pentru limba română.

SoftMaker FreeOffice

SoftMaker FreeOffice este o aplicaţie care conţine cele 3 instrumente de bază : Editor de documente text – TextMaker, Aplicaţie de calcul – PlanMaker şi de prezentări – Presentation.

Avantajele acestei variante sunt: deschide şi lucrează cu fişiere de extensii diverse, transformă documentele în format PDF, conţine un dicţionar pentru traduceri în 5 limbi (Engleză, Germană, Franceză, Italiană, Spaniolă).

Softmaker FreeOffice

Este compatibil cu: Windows, Linux, Android.

Salutare

Am incercat si eu Libre office si Open office, insa nici unul nu este nici macar aproape de Office.

Dupa aproximativ 9 ani de lucru in Office, acum mi se pare ciudat sa lucrezi in soft-uri free.

Wu am Ubuntu. Folosesc Libre Office, imi place mai mult ca Open Office.
Imi place ca stie sa lucreze si cu pdf, desi nu la nivelul Infix Pdf editor.

nu are placa de wifi dar am stick wifi tp-link wn722n si doream sa fac un shared fiwi cele de pe youtube leam ancercat pe un notbook si na mers nici cu windows 7 nici cu linux am ancercat an mai multe feluri si am ancercat si cu aplicati virtual router ……..etc dar nam reusit .Cel mai mult mar interesa sa fac dintrun pc desktop care este conectat la internet prin cablu si cu acel stick sa dau internet si asfel desktopul sa fie un router shared wifi pentru telefon tableta leptop . Stiu ca solutia ar fi un router dar upc sau nextgen retea de internet numai oameni care sant de la acele firme pot veni sa configureze un router si miar fi mai usor sa fac un hostpot cu un stick tp-link sau cu oricare altul care as sti ca merge dar anca nam gasit ceva sa pot face un shared wifi credema am colindat youtubul an lung si lat . Multumesc ca miai raspuns si apregiez gestul .

Am incercat si Libre si Open Office. Din punctul meu de vedere, niciuna nu se compara cu suita celor de la Microsoft. Probabil m-am obisnuit eu cu cea din urma si, in mod cert, mi-e lene sa incerc sa ma adaptez la solutiile gratuite, mai ales ca au niste interfete care parca-s facute cu dalta si ciocanul.

Atunci încearcă și kingsoft că are o interfață mai modernă. 😀

Buna ma numesc Alex si as dori si te rog frumos as vrea sa stiu cum pot face un shared wifi , am tot cautat pe youtube fel si fel dar nimic concret si ce am ancercat na mers este vorba de un pc desktop si o tableta android vreau sa fac o retea wifi fara router bine anteles mai am un stik tplink -wn722n daca se poate va rog sa ma ajutati sa pot avea internet de la desktop pc la tableta multumesc .

Desktop-ul are placă wi-fi? Cum te gândești să fie rețeaua?

Libre Office: Draw si Calc. Pentru ca Ubuntu 12.04 🙂 Urmeaza sa folosesc si Libre Office Base, pentru baze de date. Interfata este mai putin ergonomica decat Excel si lucrul cu pivot table nu este la fel de intuitiv precum in suita Microsoft. Cam asta ar fi singurele minusuri importante pentru mine. In rest, faptul ca are codul sursa deschis este – pentru mine – nepretuit.

Adevărul că multe dintre suitele Office gratuite au unele funcții puțin diferite de aplicațiile din MS Office, dar te adaptezi. Din punctul meu de vedere MS PowerPoint nu prea are egal, dar la procesoare de text și calcul tabelar unele suite gratuite mi se par mai intuitive (poate și pentru că sunt mai simple).

Kingsoft Office

Eu am revenit la Open Office, îmi place mai mult pentru calcul tabelar.