Monitor de gaming ViewSonic Elite XG270 – review

Pandemia COVID-19 ne-a obligat să petrecem mai mult timp acasă, unii dintre noi chiar am ajuns să lucrăm de acasă, școala se ține de acasă și ieșim din ce în ce mai rar din casă. Asta înseamnă că trebuie să găsim și modalități noi de a ne petrece timpul liber când suntem acasă. Unul dintre hobby-urile ce atrage tot mai multe persoane sau care i-a făcut pe cei ce erau deja prinși să investească mai mult în echipamentele necesare este gaming-ul.

Fie că este vorba de jocuri pe PC ori consolă, un monitor de calitate duce experiența la un alt nivel. Tocmai de aceea o să vă prezint în continuare un monitor ce pare că dispune de tot ce le trebuie  entuziaștilor.

Review video

Specificații pentru monitorul de gaming ViewSonic Elite XG270

Specificatii monitor gaming ViewSonic Elite XG270

Design

Monitor gaming ViewSonic Elite XG270

În cutia în care am primit monitorul, am mai găsit adaptorul de alimentare, cablu de alimentare comaptibil prize UE și încă unul compatibl prize UK, cablu USB Type-B la USB Type-A, cele două elemente ce alcătuiesc standul, capac pentru zona de conectivitate, două paravane pentru reducerea reflexiilor din lateral și ghid rapid de pornire.

În pachetul de retail se mai adaugă, suplimentar celor de mai sus, un cablu DisplayPort, ce a lipsit din cutia ajunsă la noi.

Nu-mi place când sursa de alimentare este externă la un monitor. Asta înseamnă că acest accesoriu va ocupa ceva spațiu pe sub birou sau că va trebui să mai ascunzi încă ceva prin anumite metode. Pur și simplu sursa de alimentare trebuie integrată în monitor, mai ales atunci când nu vorbim despre ceva ultra slim ori foarte compact.

Standul monitorului se montează imediat, cele două elemente se prind fără a fi nevoie de vreun instrument. Standul oferă o bună stabilitate, dar, mult mai important, propune reglaje multiple și pe plaje largi:

Avem înclinare de la -5 la 20 de grade, reglaj pe înălțime de până la 120 mm, pivotare la 30 de grade către stânga sau dreapta și rotire din mod landscape în mod portrait.

Piciorul standului prezintă un orificu prin care poți trage cablurile către zona din spate a monitorului. În zona de conectivitate sunt și două elemente prin care poți organiza anumite cabluri:

În cazul în care vrei să montezi monitorul pe perete, acesta este compatibil cu suporturi tip VESA 100, dar, la cât de multe reglaje oferă standul, eu zic că este mai bine să-l folosești pe acesta.

Zona de conectivitate poate fi acoperită cu un capac, iar pe spatele monitorului, către partea dreaptă, este un suport rabatabil pe care pot fi puse căștile:

ViewSonic Elite XG270 propune iluminare RGB pe spate, printr-un inel de formă hexagonală, precum și pe latura de jos, cu 10 LED-uri, grupate 5 câte 5:

Iluminarea Elite poate fi controlată și ajustată prin intermediul unui utilitar ce poate fi descărcat de pe site-ul ViewSonic. Totodată, se pare că iluminarea poate fi sincronizată cu a altor periferice sau accesorii compatibile.

Monitor gaming ViewSonic Elite XG270

Butoanele pentru navigarea prin meniul OSD sunt pe latura de jos, în mijloc. Sunt 3 în total, cu cel din centru de tip joystick, ce-ți permite ajustarea facilă a tuturor setărilor din meniul OSD de pe ViewSonic Elite XG270:

Pe laterale pot fi montate două elemente ce protejează împotriva reflexiilor luminii ambientale. Acestea se prind cu câte două șuruburi și se pot regla precum niște flapsuri, în funcție de unghiul la care ajunge lumina din exterior pe ecran.

ViewSonic Elite XG270 este excelent construit, se prezintă precum un produs de cea mai bună calitate. Oferă multe opțiuni pe partea de reglaj, dar și ca accesorii de organizare și în plus aduce iluminare RGB, tipică perifericelor de gaming cu ceva pretenții.

Imagine

Test culori dupa calibrare monitor ViewSonic Elite XG270

Degeaba arată bine și aduce multe opțiuni practice, dacă nu convinge aici. Ei bine, ViewSonic Elite XG270 continuă să impresioneze prin panelul IPS cu diagonala de 27 inch și rezoluție Full HD. 

Densitatea ppi nu este cea mai ridicată, aș spune că Full HD pe 27 inch este la limită. Conturarea detaliilor fine este ceva cam grosieră, dar nu aș zice că deranjează în gaming, adică fix acolo unde acest monitor trebuie să convingă.

Constrastul nativ este bun, dar nici aici nu aș spune că se descurcă impecabil. Negrul este destul de adânc, dar, cu luminozitatea ecranului setată la peste 250 – 300 cd/mp prinde o nunață de gri închis. Din fericire, nu există probleme majore de backlight bleeding, cel puțin nimic observabil în condiții normale. Nici măcar cu un ecran gri sau negru nu se vede evident.

Luminozitatea maximă a monitorului ViewSonic Elite XG270 se duce către 400 cd/mp, cel puțin din specificațiile oficiale atât este promis. După măsurătorile mele, exemplarul de test a ajuns la 394 cd/mp în centrul ecranului, valoare excelentă pentru un astfel de monitor. Iată și cum este distribuită luminozitatea pe panou:

Distributie luminozitate monitor ViewSonic Elite XG270

Vedem că nu sunt diferențe prea mari între nivelul maxim și cel minim.

Culorile nu sunt perfect reprezentate direct din fabrică. Sunt multe, foarte multe moduri predefinite pentru imagine, cu unele combinații ce se pot face între modurile de Game Custom 1 și Custom 2 și cele View Mode. Am măsurat deviațiile Delta E în mai toate modurile posibile, deși poate că mi-au scăpat unele combinații.

Deviații Delta E în modurile prestabiilite de imagine de pe monitorul ViewSonic Elite XG270:

Vedem că cea mai bună reprezentare este pe modul MAC combinat cu modul Game Custom 1. Totuși, nu sunt deviații cu adevărat scăzute.

Am trecut la calibrarea ecranului și am obținut valori Delta E cel puțin decente:

Nici acum nu sunt deviații cu adevărat mici, dar sunt unele cu care se poate trăi alături de un monitor de gaming ce vrea să-și atragă clienții prin alte specificații. Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Aceste specificații se referă la rata ridicată de refresh și la timpul scăzut de răspuns. Până la acelea însă, aș vrea să vă vorbesc despre altă caracteristică extrem de importantă la un monitor de gaming.

ViewSonic Elite XG270 propune un interval dinamic foarte extins după calibrare și mai mult decât suficient înainte, în unele moduri de gaming. Astfel, chiar dacă culorile nu sunt cele mai exacte, deși nimic evident cu ochiul liber, iar contrastul nu este uriaș, ViewSonic Elite XG270 se scuză pe partea de dynamic range. Și se scuză bine, afișând multe, foarte multe detalii din zonele întunecate ale imaginii. Asta înseamnă un ajutor enorm în scenele FPS sau RPG întunecate, scene ce sunt întâlnite în majoritatea titlurilor cunoscute. Ba chiar și în jocuri tip battle royale acest interval dinamic foarte extins am observat că ajută, fiindcă sunt scene cu soarele ce vine direct din față și astfel poți pierde detalii din acele zone foarte lumminoase, acolo unde ViewSonic Elite XG270 reușește să păstreze suficiente detalii. Impresionant acest monitor pe partea de dynamic range.

Cel puțin la fel de impresionant este și cu rata înaltă de refresh, combinată cu timpul redus de răspuns. Avem până la 240 Hz și doar 1 ms de la gri la gri, valori ce sunt excelente și care se completează spre a oferi imagini fluente, fără sacadări, ghosting sau blurring. Când adaugi în ecuație o placă video NVIDIA și suportul G-SYNC al monitorului nu ai cum să găsești probleme de imagine nici în cele mai complicate scene.

Mai analizez panoul monitorului ViewSonic Elite XG270 și din punct de vedere al unghiurilor de vizualizare. Fiind un ecran IPS, acestea sunt extrem de largi, însă nu știu câți gameri se vor juca privind display-ul altfel decât direct perpendicular, mai ales că acest monitor oferă atât de multe reglaje din stand.

Iată că, deși nu redă cele mai exacte culori sau cel mai ridicat contrast, ViewSonic Elite XG270 impresionează fix acolo unde contează: în jocuri. Acest monitor oferă o experiență de gaming la un nivel extrem de înalt, ceea ce-l recomandă chiar și pentru jucători profesioniști. Totuși, ViewSonic Elite XG270 este mai mult decât suficient pentru gameri entuziaști, cei ce nu vor să investească sume enorme spre a avea parte de o imagine cursivă în orice fel de joc.

Sunet

Sunetul extern vine de la două difuzoare a câte 3W. Nu anunță multe, dar se dovedesc mai mult decât decente, atât din punct de vedere al calității, cât și ca volum maxim.

Desigur că sunetul este un pic cam plat, dar este cu mult mai bun decât la majoritatea monitoarelor testate. Avem chiar și ceva bass, cu toate că nimic special, însă per total sunetul este suficient de bun pentru YouTube, chat și chiar filme. Pentru jocuri sau muzică sunt recomandate boxe sau căști.

Apropo de căști, acestea pot fi conectate direct la jack-ul audio de 3.5 mm de pe monitor. De aici primești un sunet corect, suficient de bun, doar că nu la un volum maxim cu adevărat ridicat. Cel mai bine este să folosești căștile legate la PC, chip-ul audio integrat chiar și pe placa de bază este de cele mai multe ori mai bun decât cel dintr-un monitor.

Conectivitate

Monitor gaming ViewSonic Elite XG270

Avem cam tot ce trebuie alături de ViewSonic Elite XG270. Sunt două porturi HDMI 2.0, un DisplayPort, trei USB Type-A 3.1 ce se activează când conectezi monitorul la PC prin portul USB Type-B 3.1 cu cablul primit în pachetul de retail. Zona de conectivitate este completată de jack-ul audio de 3.5 mm cu rol de ieșire pentru sunet.

Toate cablurile ce se vor conectata în fiecare port ies în jos din monitor, pot fi organizate în spatele capacului și trase apoi prin orificiul din picior. Astfel sunt relativ ascunse privirii.

Preț

Monitor gaming ViewSonic Elite XG270 –  2.700 de lei pe PCGarage.ro

Concluzii

Monitor gaming ViewSonic Elite XG270

ViewSonic Elite XG270 nu-i ieftin, dar pentru specificațiile pe care le oferă eu zic că are un preț corect. După ce l-am testat, am realizat că deviațiile Delta E sau contrastul nu sunt cele mai importante pentru un gamer, să-i spunem, înrăit. Acesta va aprecia în schimb un interval dinamic foarte extins, o rată de refresh ridicată, un timp ce răspuns scăzut, suportul NVIDIA G-SYNC, dar și funcția Flicker Free. Toate acestea combinate, reușesc să nu strice deloc experiența de gaming.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru monitorul de gaming ViewSonic Elite XG270:

PRO

  • panoul excelent pentru gaming: interval dinamic foarte extins, rată înaltă de refresh, timp de răspuns mic, compatibilitate NVIDIA G-SYNC;
  • extrem de multe opțiuni practice: reglaje largi pe toate direcțiile oferite de stand, organizare a cablurilor, capac al zonei de conectivitate, suport rabatabil pentru căști ș.a.;
  • sunet extern mai mult decât decent, foarte bun pentru un monitor;
  • calitate înaltă de fabricație.

CONTRA

  • deviațiile Delta E nu sunt cele mai mici nici după calibrarea ecranului.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și nu numai. Folosește OnePlus 6T, Canon EOS 600D și Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.