Boxă portabilă cu bluetooth Prestigio Superior – review

Prestigio este o companie activă pe piața din România de multă vreme, cu câțiva ani în urmă am testat de la ei un smartphone și o tabletă. Mai sunt și alte recenzii ale produselor Prestigio aici pe site, iar eu revin acum cu una pentru o boxă portabilă cu Bluetooth.

Prestigio Superior este o boxă cu sunet la 360 de grade, putere maximă de 60W și autonomie de până la 10 ore, acestea fiind principalele caracteristici cu care vrea să se evidențieze. Vedem în continuare ce mai oferă în plus pentru ca la sfârșit să tragem concluziile.

Specificații pentru boxa portabilă cu Bluetooth Prestigio Superior

 • Putere: 60W Maxim;
 • 12 difuzoare;
 • Răspuns în frecvență: 80 – 20000 Hz;
 • Impedanță: 8 ohm;
 • Conectivitate: Bluetooth 5.0, NFC, jack de 3.5 mm Aux-in, USB Type-C (pentru încărcare baterie internă);
 • Microfon încorporat;
 • Baterie: 12000 mAh, până la 10 ore de autonomie;
 • Dimensiuni (înălțime x diametru): 193.5 x 141.5 mm;
 • Greutate: 2.1 kg. 

Review video

Design

Boxa portabila cu Bluetooth Prestigio Superior

La mine a ajuns cutia de retail sigilată în care, pe lângă boxă, am mai găsit un cablu audio cu jack de 3.5 mm la ambele capete, un cablu USB-C la USB-A, pentru încărcarea bateriei, și ghidul de pornire rapidă ce mai include și alte informații, precum și certificatul de garanție:

Boxa Prestigio Superior nu este tocmai mai mică ori ușoară, deși nu aș spune că nu rămâne suficient de portabilă. Măsoară aproape 20 de centimetri în înălțime și peste 14 în diametru.

Boxa portabila cu Bluetooth Prestigio Superior

Acestea nu ar fi marile probleme, ci greutatea de 2.1 kilograme, ce ar putea să atârne serios într-un rucsac atunci când vei lua undeva boxa după tine. Totuși, așa cum vom vedea în capitolele următoare există explicații pentru dimensiuni și greutate.

Prestigio Superior este finisată la exterior în cea mai mare parte cu o țesătură textilă. Aceasta se întinde pe cea mai mare parte a boxei, fiind întreruptă pe toată circumferința de o fâșie îngustă de plastic lucios, pe care, la un moment dat, apare denumirea producătorului.

Pe partea superioară, există zona de control ce-și face apariția doar când LED-urile din spatele butoanelor capacitive se aprind:

Când acestea sunt stinse, zona superioară circulară apare ca o bucată de plastic negru lucios, fără nimic altceva. Din păcate, iluminarea butoanelor nu este continuă, după câteva secunde de inactivitate lumina se stinge și butoanele devin invizibile. Astfel, va trebui să ghicești pe unde sunt butoanele, fiindcă doar la atingerea unuia dintre ele le vei redescoperi din nou pe toate, când iluminarea din spate revine.

Pe latura de jos este o mare bucată de cauciuc, din care ies în afară cinci picioare. Acestea oferă o aderență excelentă pe orice fel de suprafață.

Zona de conectivitate se află către partea de jos a boxei, în spatele unui capac de cauciuc.

Prestigio Superior este construită temeinic, pare foarte solidă, zdravănă. Materialele folosite sunt de bună calitate, iar finisărilor nu li se pot găsi defecte. Nu-i un produs premium, nici nu îl simți ca atare, dar este unul căruia nu-i poți reproșa mai nimic.

Sunet

Boxa portabila cu Bluetooth Prestigio Superior

Aici, trebuie să vorbim în primul rând despre distribuția sunetului la 360 de grade. Sunt nu mai puțin de 12 difuzoare în Prestigio Superior, aranjate în așa fel încât să împrăștie undele sonore în toate direcțiile.

Difuzoare Prestigio Superior

Nu este niciun dubiu, orinde te-ai așeza față de boxa Prestigio Superior sunetul are aceeași calitate, nu există diferențe cât de mici.

Apoi, boxa anunță o putere maximă de 60W. Nu știu exact dacă este vorba chiar despre atât, dar volumul este cu adevărat ridicat, oricum mai mult decât te-ai aștepta la prima privire. La intensitate maximă, sunetul umple fără probleme o încăpere medie, de circa 18 – 20 mp, poate chiar mai mult.

În ceea ce privește calitatea sunetului, Prestigio Superior nu se prezintă rău, dar nici nu pot spune că impresionează. Nu-i nimic de fidelitate înaltă aici, însă poate sunt cam exigent, mai ales că am testat acestă boxă în aceeași perioadă cu cele Sonos Five, ce sunt dintr-o cu totul altă ligă.

Ce trebuie știut despre sunetul redat de Prestigio Superior: scoate tare în față bass-ul, ce este redat ok, suficient de adânc, dar fără a fi unul cald. Frecvențele joase vin în prim-plan în orice tip de melodie, așadar genurile muzicale preferate de Prestigio Superior sunt cele dinamice, cum ar fi hip-hop, dance, club, pop ș.a.m.d.

Frecvențele medii sunt cumva mai reținute, nu ies în evidență mai deloc. Sunt într-o oarecare măsură acoperite de bass și de înalte. Mediile nu sunt nici cel mai bine definite, nu sunt cele mai clare, așa că vocea are un pic de suferit.

Înaltele, așa cum spueam, ies mai tare în față decât frecvențele medii. Sunt bune, ascuțite, dar nu cristaline.

Una peste alta, calitatea sunetului reprodus de Prestigio Superior nu este rea deloc, dar nici nu va impresiona prin fidelitate. Reglajul se pare că a fost făcut pentru distribuția uniformă a undelor de jur-împrejur și pentru un volum cât mai înalt.

De apreciat ar mai fi că nici la 100% din intensitate nu apar distorsiuni evidente, iar cele care se ivesc nu sunt în niciun caz deranjante, mai ales că vorbim despre un volum maxim foarte înalt (pentru o asemenea boxă). 

Conectivitate

Boxa portabila cu Bluetooth Prestigio Superior

Aici avem baza pentru așa o boxă. Prestigio Superior propune Bluetooth 5.0 și NFC, pentru o conectare rapidă, într-un singur pas simplu. Tag-ul NFC este poziționat pe partea superioară a boxei, acolo unde este zona de control cu cele cinci butoane capacitive:

Boxa portabila cu Bluetooth Prestigio Superior

Butoanele pentru reglarea volumului acționează și ca butoane ce-ți permit trecerea la melodia următoare ori revenirea la precedenta, atunci când sunt apăsate continuu pentru circa 2 secunde. Butonul Bluetooth activează această conexiune, în timp ce cel cu iconița Microfon activează asistentul vocal al dispozitivului împerecheat. Butonul capacitiv pentru Play / Pause se află în spatele logo-ului Prestigio, din centrul zonei circulare de conectivitate.

Așa cum am specificat deja la capitolul Design, elementele de conectivitate prin fir sunt în spatele unui capac de cauciuc din partea de jos a boxei.

Aici vedem jack-ul audio de 3.5 mm cu rol de Line-In, precum și portul USB Type-C pentru încărcarea bateriei și butonul Power. Nu mi se pare cel mai oportun să pui butonul Power în spatele unui capac, fiindcă astfel vei fi nevoit să desfaci acest capac de prea multe ori, practic de fiecare dată când vei folosi boxa. Cred că era mai bine dacă butonul Power ar fi fost amplasat undeva mai la îndemână.

Închei acest capitol cu mențiunea că Prestigio Superior dispune de funcție de împerechere True Wireless Stereo, ceea ce înseamnă că poți conecta două astfel de boxe în sistem stereo.

Autonomie

Boxa portabila cu Bluetooth Prestigio Superior

Acum aflăm de ce această boxă cântărește peste 2 kilograme. Pe lângă cele 12 difuzoare, Prestigio Superior integrează și o baterie gigant, de nu mai puțin de 12000 mAh. Aceasta ar trebui să confere o autonomie de până la 10 ore, iar după testele mele nu este tocmai greu să atingi această durată de funcționare continuă. Cu volumul undeva la 25-30%, mai mult decât suficient pentru muzică de ambient, am prins mai bine de 9 ore și jumătate departe de priză.

Am testat și cu volumul la maximum, scenariu în care boxa Prestigio Superior a descărcat bateria plină în aproape 2 ore, o valoare din nou foarte bună dacă ne gândim la ce cote atinge sunetul la intensitatea de 100%.

Preț

Boxa portabilă cu Bluetooth Prestigio Superior – 417 lei pe eMAG.ro

Concluzii

Boxa portabila cu Bluetooth Prestigio Superior

Prestigio Superior este o boxă portabilă cu Bluetooth ce are multe avantaje de partea sa. Nu este perfectă, cum nimic nu este, dar nici nu are mari probleme. Aș spune că avantajele pe care le oferă o transformă într-un gadget de luat de în seamă dacă ai în vedere o boxă portabilă puternică, cu sunet la 360 de grade și cu autonomie ridicată. Nu oferă cel mai fidel sunet, dar nici nu-l pot trece la minusuri, pentru că nu este rău. Deficiențele țin de partea practică.

Principalele puncte pro și contra pentru boxa Bluetooth Prestigio Superior:

PRO

 • sunet ce se propagă cu adevărat la 360 de grade;
 • volum înalt, mai puternic decât te-ai aștepta;
 • autonomie ridicată;
 • construcție solidă.

CONTRA

 • butonul Power este amplasat în spatele unui capac, practic la fiecare folosire va fi nevoie să desfaci acel capac;
 • iluminarea butoanelor capacitive nu este continuă, iar când aceasta se stinge, butoanele dispar și este destul de greu să ghicești unde sunt.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și nu numai. Folosește OnePlus 6T, Canon EOS 600D și Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.