Bătălia pe smartphone-urile ieftine la început de 2021: OPPO A15s vs Samsung GALAXY A12 vs Xiaomi Poco M3

România este o piață emergentă, iar smartphone-urile cu preț de până în 200 euro acontează o parte importantă din vânzările de peste an. În urmă cu câteva zile a fost dat un comunicat al OPPO legat de lansare A15 și A15S în țara noastră, de aici și ideea unui articol comparativ cu alte două produse de la Samsung și Xiaomi.

Samsung este lider pe smartphone-urile ieftine, Xiaomi prin oferte atractive se află în proces de creștere, iar OPPO încearcă marea cu degetul, deși nu sunt recunoscuți pentru propunerile solide în segmentul low-cost.

Samsung GALAXY A12 – entry-level-ul pe care compania sud-coreeană îl va promova puternic în 2021;

Mai întâi să parcurgem prețurile pentru cele 3 smartphone-uri:

  1. OPPO A15s cu 4 GB RAM și 64 GB stocare – 849 lei;
  2. Samsung GALAXY A12 cu 4 GB RAM și 64 GB stocare – 799 lei;
  3. Xiaomi Poco M3 cu 4 GB RAM și 64 GB stocare – 649 lei.

OPPO A15s este cel mai scump și cel mai slab echipat, iar Poco M3 cu 150 – 200 lei sub concurență + hardware mai puternic. Din start am putea spune că Poco M3 se evidențiază drept o propunere solidă pe segmentul smartphone-urilor cu preț de până 7 – 800 lei.

Specificațiile tehnice pentru OPPO A15s, Samsung GALAXY A12 și Xiaomi Poco M3;

Sunt multe elemente comune între OPPO A15s și GALAXY A12: rezoluția ecranului, procesor, RAM și stocare, Wi-Fi b/g/n etc. A12-le de la Samsung față de propunerea OPPO dispune de NFC, are un raport display / corp mai bun, o baterie mai mare, un senzor ultrawide.

POCO M3 – cel mai atractiv smartphone ca raport preț / specificații cu preț de sub 150 euro;

Poco M3 la 649 lei l-aș putea considera un adevărat best-buy. În primul rând iese în evidență printr-un display cu rezoluție FHD+ și protecție Corning Gorilla Glass 3, are stocare UFS 2.1, Wi-Fi ac, baterie mare cu încărcare decentă pentru categoria sa de preț și nu trece de pragul a 200 gr.

Cu tot respectul pentru Samsung și OPPO, Xiaomi dă lecții pe segmentul entry-level. De la Samsung mă aștept la prețuri reduse puternic pentru GALAXY A12, mă aștept să-l văd în 2 – 3 luni pe la 599 lei. OPPO pe de altă parte mi se pare ușor rupt de realitate, microUSB este de domeniul trecutului, la fel și camera wide de 13 Megapixeli cu f/2.2 etc. Nu mai spun și de cel mai mare preț din comparativ.

Samsung are avantajul NFC și al unui senzor ultrawide, concurența a pus senzori ca să fie pe lângă cel principal. Totuși, nu mi se par a fi cu adevărat de impact. Da, ar fi fost excelent dacă POCO M3 avea NFC (plățile cu smartphone-ul au prins tracțiune și pe plan local).

OPPO A15S – prețul și câteva elemente hardware îl trag ușor în spate;

Cred că Xiaomi va avea concurență în 2021 din partea Motorola și Realme (HMD Global cu Nokia s-a pierdut undeva pe drum).

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro;
Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III.
Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.