„Explicația” pentru care Xiaomi a ajuns pe lista neagră a SUA (un premiu primit de co-fondator de la statul chinez, dar și motivul real)

Xiaomi Mi 10T Pro Accesorii inteligente

Între SUA și China se desfășoară un război comercial, iar o primă victimă este Huawei. În ultimele zile ale administrației Trump a intrat în vizor un alt jucător important – Xiaomi. Detalii pe aici.

Pe site-urile tech internaționale se discută despre contextul în care Xiaomi a ajuns să-și vadă operațiunile în pericol. De fapt, motivația este destul de simplă și o găsiți la sfârșit de articol.

Lei Jun este CEO-ul și co-fondatorul Xiaomi, iar în 2019 a primit un premiu din partea MIIT (Ministrul Chinez pentru Industrie și Tehnologia Informației). MIIT este o instituție ce se ocupă cu reglementările din domeniul telecom, internet, producție de electronice etc. La 5 ani oferă premii către cei mai importanți CEO din China (alături de Lei Jun au fost premiați și directori de la Weibo, BYD etc).

Departamentul de Apărare al SUA consideră că MIIT are un rol important în strategia de modernizare a Chinei cu elemente de tehnologie avansată (o structură hibrid cu elemente militare și civile). Probabil, consideră că premiul respectiv este o dovadă suplimentară că Xiaomi conlucrează îndeaproape cu statul chinez.

De fapt, Xiaomi a ajuns în vizorul Departamentului de Stat al SUA pentru investițiile majore pe care le pregătește pe partea de smart living – 7.7 miliarde dolari în 5 ani de zile spre a aduce 5G-ul și AI-ul în dispozitivele IoT. Observați care sunt cuvintele-cheie pentru care și Huawei a ajuns într-o situație ingrată: 5G și AI. Huawei era lider în piața de telecomunicații la nivel global, iar acum luptă pentru supraviețuire.

Rămâne de văzut ce pregătește administrația Biden pe mai departe legat de Xiaomi. Auspiciile nu sunt deloc pozitive.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro;
Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III.
Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.