Cea mai mare problemă legată de succesul înregistrat la precomenzile Dacia Spring?

Weekendul trecut Dacia a dat startul precomenzilor pentru prima maşină 100% electrică din portofoliul companiei – Dacia Spring. Nu ştiu dacă reprezentanţii Dacia s-au aşteptat la un interes atât de ridicat, cert este că sâmbăta trecută site-ul a avut ceva probleme de funcţionare, iar primele rezultate arată wow: peste 4000 de rezervări în două zile.

Vorbim doar de cifre locale. În Franţa, Spania şi Italia au mai existat peste 6000 de precomenzi şi sunt încă multe ţări europene unde rezervările nu au fost încă deschise.

Dacia are nevoie ca de aer de Dacia Spring pentru a-şi atingele ţintele de emisii, tocmai de aceea mulţi spun că în cazul acestei maşini nu vorbim de o profitabilitate foarte ridicată pentru companie, ci de o necesitate impusă de reglementările UE (acestea spun că emisiile medii trebuie să fie sub 95 g CO2/km, astfel că pentru a respecta aceste cerinţe Dacia trebuie să vină cu o Dacie Spring vândută pentru fiecare Dacie Duster motor TCe 125 4WD cu emisii de 145 g CO2/km comercializată). Trebuie să existe un echilibru.

Şi unde este problema ?

Problema este că Dacia Spring se fabrică doar într-o uzină din China, acolo unde se produce şi Renault City K-ZE şi maşini electrice sub brandul Dongfeng. Fabrica aceasta poate produce un maxim de 120.000 unităţi / an, din care Dacia Spring reprezintă o mică parte. Din această mică parte, se pare că fiecare ţară are alocată un număr de unităţi, aspect confirmat chiar de către Mihai Bordeanu (director Dacia). Acesta deşi neagă existenţa unor valori mici precum 700 – 1000 unităţi pentru România, confirmă că această alocare există şi că este într-o continuă schimbare.

În discuţiile purtate cu presa acesta a oferit tot timpul răspunsuri elegante, diplomatice, fără informaţii concrete care să liniştească apele. Vocile rele susţin că România are foarte puţine unităţi de Dacia Spring alocate, astfel că majoritatea celor care vor da o comandă fermă pentru acest model îl vor primi în cel mai norocos caz în prima parte din 2022. Ar putea exista situaţii ca rezervările din această primăvară să fie livrate chiar şi în toamna lui 2022.

Sigur că în acest moment vorbim de simple speculaţii, însă după cum a spus şi domnul Bordeanu “viaţa nu se termină pe 31 decembrie 2021”.

În toată această îngrijorare există şi o veste bună (pentru cei ce au rezervat o Dacia Spring). Se pare că până în acest moment în România nu există nicio comandă fermă din partea companiilor de car-sharing, acestea având prioritate în livrări.

Via: profit.ro

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.