Căști wireless de gaming Gioteck TX70 – review

Gioteck este unul dintre cele mai noi branduri axate pe produse de gaming ce a intrat oficial în țara noastră. Compania dezvoltă produsele în UK, așa cum stă scris pe site în secțiunea dedicată, și până la acest moment are în ofertă căști și controllere.

Am folosit timp de câteva zile căștile wireless de gaming Gioteck TX70, iar acum sunt în măsură să înșir câteva impresii.

Specificații pentru căștile Gioteck TX70

  • Difuzor de 50 mm;
  • Conectivitate: wireless RF pe 2.4 GHz prin adaptorul din pachet, jack combo de 3.5 mm de tip TRRS pentru intrare sunet și ieșire microfon, port microUSB pentru încărcare baterie; 
  • Baterie integrată ce oferă până la 15 ore de redare wireless;
  • Greutate de 324 grame.

Design

Casti wireless de gaming Gioteck TX70

Căștile au ajuns la mine în cutia de retail sigilată, în care am mai găsit adaptorul wireless, cablul cu jack de 3.5 mm la ambele capete, un cablu microUSB la USB, ghid de pornire rapidă și un pliant cu alte informații:

Începem cu accesoriile și vedem abia mai jos cum sunt căștile. Adaptorul pe USB ce face legătura fără fir între sursă și căști arată precum un stick USB de memorie, având și cam aceleași dimensiuni și greutate:

Vine cu un LED de status ce se aprinde doar în culoarea albastră. Dispune și de un buton pentru cazuri când este necesară reîmperecherea căștilor.

Cablul microUSB este folositor pentru a încărca acumulatorul integrat în căști, iar cel cu jack de 3.5 mm la ambele capete poate fi folosit spre a conecta căștile la dispozitive ce nu suportă conexiunea wireless prin adaptor.

Cablul audio este zdravăn, îmbrăcat în țesătură textilă ce-l face rezistent, dar, din păcate, este prea scurt. De la un capăt la celălalt măsoară doar 1 metru, firul efectiv fiind de circa 90 de centimetri. Înțeleg că este gândit spre a fi folosit împreună cu controllerele consolelor de jocuri, când traseul nu este unul lung până la căști, dar, din punctul meu de vedere, este mai bine să ai mai mult cablu la dispoziție, pe care să-l organizezi într-un mod sau altul, decât să nu mai ai de unde să ”tragi”.

În fine, ajungem și la căștile Gioteck TX70, ce ce se prezintă de la prima privire precum unele de gaming. Designul cupelor este ușor atipic, forma fiind una de paralelogram sau chiar de romb, aș spune. 

Acest aspect este cu atât mai evident când vedem cupele dinspre interior. Aici, forma este și mai ascuțită către două colțuri, deși buretele ce îmbracă cupele este cumva circular către interior.

Materialul textil ce acoperă buretele cupelor, dar și pe cel al benzii de susținere de pe cap, este moale, fin și se simte plăcut la atingere. Buretele este gros atât pentru cupe, cât mai ales pentru banda ce vine pe cap.

La exterior, căștile Gioteck TX70 sunt realizate în cea mai mare parte din plastic mat. Acesta ”prinde” destul de repede urmele mâinilor, dar măcar arată și se simte bine la atingere.

Casti wireless de gaming Gioteck TX70

Singura zonă unde apare metal la exterior este, să spunem, pe interiorul benzii ce se așează pe cap, vorbim mai exact despre banda ce permite ajustarea pe lungime. Reglajul este foarte larg, îmi este greu să cred că va exista utilizator care să nu găsească poziția optimă.

Pe cupe, la exterior, apare scrisă denumirea modelului cu litere mari și mult mai mic apare și brandul Gioteck.

Casti wireless de gaming Gioteck TX70

În partea superioară a cupelor vedem și o bandă luminoasă. Culoarea în care se aprinde aceasta este precum cea de pe receiver-ul wirelees, adică un albastru plăcut.

Fiind căști de gamig, nu avea cum să lipsească microfonul. Acesta este amplasat pe cupa stângă și este de tip rabatabil.

Îmi place că în momentul în care nu este folosit, deci când este pliat în cupă, acesta este automat trecut pe modul Mute. Când îl desfaci, ești anunțat printr-un sunet în cupe că acum este activ.

Căștile Gioteck TX70 sunt bine construite, nu sunt motive de nemulțumire. Se mai găsesc mici imperfecțiuni la finisările de detaliu, dar nimic îngrijorător. 

Confortul la utilizare este bun, dar parcă nimic special. Nu te deranjează nici după mult timp de purtare, dar, în același timp, nu pot spune că uitam că le am pe cap / urechi. Asta din cauză că forma cupelor le face să nu se așeze doar pe cap, ci să atingă în unele locuri și urechile. Mai mult, echilibrul dintre cât de tare ”se strâng” pe urechi și cât ”apasă” banda de susțiere pe cap nu este optim. Cupele trebuie împinse ușor pe urechi de fiecare dată când începi să folosești căștile, fiindcă altfel se simt cam ”largi”. Astfel, cea mai mare parte a susținerii vine de la banda de pe cap. Eu prefer să existe un echilibru între presiunea pusă de cupe pe zona urechilor și cea pusă de banda de susținere pe cap.

Nu spun că Gioteck TX70 sunt inconfortabile, fiindcă nu devin deranjante, dar nici nu sunt dintre cele mai atent studiate din acest considerent. Cred că mai important a fost aspectul și nu designul luat ca întreg.

Sunet

Casti wireless de gaming Gioteck TX70

Sunt două moduri în care Gioteck TX70 poate reda sunet. Wireless, când folosești adaptorul și deci te bazezi pe DAC-ul intern din căști spre a decoda informația digitală și a o transforma în impuls analog, sau prin fir, când calitatea sunetului se bazează pe sursă.

Când vorbim despre modul wireless, cel ce cred că va fi folosit prioritar, fiindcă d-aia îți iei căști fără fir, sunetul este bun. Nimic extraordinar, doar bun.

Semnătura este clar orientată către bass, cu frecvențe joase ce ies tare în evidență. Nu este cel mai curat bass, cel mai adânc, mai cald, dar este din plin acolo. Nu pot spune că nu este tocmai plăcut, dar se putea mai bine.

Frecvențele medii sunt și ele în același registru. Cele din spectrul jos sunt preferate, aduse ceva mai tare în față, în timp ce cele din spectrul înalt apar în plan secund. Astfel, vocea din unele melodii nu se face auzită așa cum ar trebui.

Pe înalte, nimic special de menționat. Sunt acolo, se fac auzite, dar nu pe atât de clar. Nu sunt înaltele fin conturate, ascuțite, ci sunt doar ok.

Dinamica sunetului este bună, dar, iarăși, nimic ieșit din comun. După o perioadă de circa 2 – 3 ore de burn-in recunosc că sunetul a căpătat ceva mai mult contur, însă, per-ansamblu, pentru muzică căștile Gioteck TX70 nu sunt cu nimic speciale.

Pentru gaming, faptul că aceste căști sunt bass heavy introduce ceva dramatism. Scene ce în unele cazuri păreau banale par acum mult mai ”grave”. Exploziile, focul armelor sau chiar contactul dintre mașini în jocurile de gen sunt mult mai tare percepute față de alte ”evenimente” din jurul jucătorului. Abordarea, repet, face ca totul să pară mai dramatic decât este.

Despre ”spațialitate”, fiindcă altfel nu prea găsesc cum să numesc capabilitatea căștilor de a da direcție sunetului, apreciez că este bine. Din nou (pentru a câta oară) nimic special. Bine și cam atât.

Atunci când căștile sunt în mod wireless există opțiunea de a activa un mod Bass Boost. Există buton dedicat pe cupa stângă pentru asta. Sincer, cu Bass Boost pornit, sunetul pare cam prea forțat. Adică, dacă în mod normal avem mult bass, cu această opțiune activă mi se pare deja prea mult. Din partea mea, după preferințele mele, este prea mult. Poate că unii vor prefera și această aborare, nu știu.

Volumul maxim prin conexiunea fără fir este cu adevărat ridicat. Intensitatea sunt sigur că-i va satisface pe mai toți, indiferent de preferințe. Mi-a plăcut că nu apar distorsiuni evidente nici la maximum, deși există ceva pe acolo de pe la 90% în sus. Oricum, de la 75-80% volumul poate deveni deranjant pentru majoritatea utilizatorilor.

Reglajul volumului se face din butoanele dedicate de pe cupa stângă, în 20 de trepte, de la 0 la 100%. 

Când folosim cablul spre a ne conecta la sursă, niciunul dintre butoane nu mai are vreo funcție. În acest caz, Gioteck TX70 redă sunetul în funcție de ce transmite / decodează DAC-ul sursei. Diferențe prea mari în ceea ce privește semnătura ori calitatea generală nu sunt, dar mai poți face ceva reglaje din egalizatorul sursei. Astfel, te poți alege cu o claritate și o calitate ușor îmbunătățite, dar, iarăși, nimic special.

Aș mai vrea să amintesc aici despre izolarea pasivă față de zgomotele exterioare. Este de nivel mediu, fără a te izola în mare măsură, dar și fără a lăsa liber orice sunet din afară să ajungă în cupe.

Nu închei acest capitol fără a vorbi puțin și despre microfon. Acesta nu mi s-a părut dintre cele mai sensibile. Este nevoie să ridici un pic cam mult vocea spre a te face clar auzit și, în plus, zgomotele ambientale sunt preluate și ele într-o măsură cam ridicată. Pe scurt, sensibilitate și raport semnal / zgomot cam scăzute. Oricum, nimic surprinzător pentru microfonul unor căști precum acestea. 

Conectivitate

Casti wireless de gaming Gioteck TX70

Dacă cumperi niște căști wireless eu cred că în cea mai mare parte a timpului le vei folosi așa, adică fără fir. Se pare că Gioteck TX70 sunt compatibile și chiar dezvoltate spre a fi folosite alături de console PS4, PS4 Slim și PS4 Pro, iar pe unele site-uri am găsit că ar fi compatibile și cu PS5. Aici nu sunt sigur. De asemenea, adaptorul wireless al căștilor este de tip Plug-and-Play pe PC, fiind recunoscut instant pe Windows 10.

În cazul în care pe PC conexiunea dintre receiver și căști nu se realizează imediat, la prima folosire, atunci cele două dispozitive trebuie să fie împerecheate manual, să zicem. Pentru asta, este nevoie să ții apăsat câteva secunde continuu pe butonul de pe adaptor și să faci același lucru cu butonul ce poate fi apăsat cu o agrafă de pe căști. Astfel, în doar câteva secunde conexiunea este realizată și va rămâne la fel de fiecare dată de acum înainte.

Distanța optimă dintre receiver și căști este de până pe la 5 – 6 metri, după testele mele. Asta dacă între adaptorul wireless și căștile Gioteck TX70 nu apare vreun obstacol, caz în care apar întreruperi deja de pe la 2 – 3 metri distanță.

Casti wireless de gaming Gioteck TX70

Pe cupa stângă sunt toate elementele de conecitvitate. Începând de la microfonul rabatabil, vedem apoi butonul accesibil prin agrafă, despre care tocmai am vorbit. Mai departe apare portul microUSB, jack-ul combo de tip TRRS pe 3.5 mm, butonul Power, cel pentru activarea modului Bass Boost urmat, cumva deja pe spatele cupei, de butoanele pentru reglarea volumului.

Autonomie

Casti wireless de gaming Gioteck TX70

Fără a avea un mod de a oferi informații despre energia rămasă în acumlatorul integrat în căști, nu pot aduce detalii clare despre autonomie. Nu știm capacitatea exactă a bateriei din căștile Gioteck TX70, tot ce este afișat în dreptul autonomiei acestor căști ține de durata maximă de utilizare, anume de până la 15 ore. Acum, chiar dacă autonomia reală ar fi de 10 – 11 ore, din punctul meu de vedere este foarte bine, nu știu câți gameri se vor întinde pe mai bine de atât cu sesiunile de jocuri.

Eu le-am încărcat când le-am desfăcut din cutie și le-am folosit pentru mai bine de 7 – 8 ore și nu a fost nevoie să le reîncarc.

Preț

Căști wireless de gaming Gioteck TX70 – 342 de lei pe PCGarage.ro, preț valabil la data publicării recenziei.

Concluzii

Casti wireless de gaming Gioteck TX70

Prețul pe care l-am găsit pe PCGarage nu cred că este cel recomandat, fiindcă în dreptul acestor căști la comerciant apare oricum denumirea ”Gioteck TX-70S”, deci s-ar putea să fie ceva neconcordanțe pe acolo.

La unele dintre cele mai mari magazine online din UK, Gioteck TX70 apare la prețul de 49 lire sterline, deci, dacă am face conversia, la noi ar trebui să coste undeva la 250 de lei.

Sincer, fără a fi deloc niște căști rele, parcă nu sunt nici de nivelul acestui preț. Le-aș putea recomanda pe la 200 de lei, poate chiar la mai puțin de atât.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru căștile wireless de gaming Gioteck TX-70

PRO

  • construcție solidă, materiale de bună calitate, design plăcut;
  • modul wireless de tip Plug-and-Play, te conectezi în doar câteva secunde la dispozitivele compatibile;
  • volum foarte ridicat;
  • autonomie bună.

CONTRA

  • fără a fi rele, pentru prețul lor nu reușesc să convingă la niciunul dintre capitolele esențiale: sunetul nu este cu adevărat bun, echlibrat, microfonul nici el, iar confortul pe cap / urechi putea fi mai atent studiat (nu sunt inconfortabile, dar nici nu uiți că le porți).

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și nu numai. Folosește OnePlus 6T, Canon EOS 600D și Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.