Polonia va construi prima fabrică din Uniunea Europeană pentru reciclarea bateriilor maşinilor electrice

gAuto

Numărul maşinilor electrice vândute în Uniunea Europeană creşte spectaculos de la an la an, iar până în 2030 statele membre îşi doresc ca acestea să devină majoritare în defavoarea celor cu combustibil fosil. Drumul este lung, însă politica Uniunii Europene pentru dezvoltarea accelerată a acestui sector va aduce cu siguranţă rezultate.

Maşinile electrice folosesc foarte mulţi acumulatori pentru stocarea energiei, iar peste câţiva ani aceştia vor trebui reciclaţi. În Uniunea Europeană nu există încă nicio fabrică în acest segment, însă Polonia vrea să spargă gheaţă şi se pregăteşte de construirea unei astfel de fabrici.

Grupul Elemental Holding a anunţat că a primit un împrumut de 25 de milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a construi prima fabrică din Uniunea Europeană pentru reciclarea bateriilor auto Li-Ion, cât şi a altor deşeuri care conţin metale. În acest proiect se vor mai implica statul polonez prin intermediul Centrului Naţional Polonez pentru Cercetare Dezvoltare (NCBR), cât şi Comisia Europeană.

Proiectul este unul de mare amploare, grupul polonez intenţionând să refolosească materialele reciclate pentru producerea de noi baterii.

Sursa: neweurope.com

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.