Producătorii auto ar putea pierde peste 110 miliarde de dolari în 2021 din cauza crizei semiconductorilor

gAuto

Criza globală de semiconductori se adânceşte, unele surse din domeniu susţinând că aceasta s-ar putea prelungi până spre 2023. Cea mai afectată industrie este cea auto, aici existând deja întârzieri substanţiale în aprovizionarea cu chipuri.

Conform companiei de consultanţă AlixPartners, producătorii auto ar putea pierde în 2021 peste 110 miliarde de dolari din cauza acestei crize globale a semiconductorilor, adică vor fi fabricate cu aproximativ 4 milioane mai puţine maşini decât în mod normal.

De la începutul anului mai multe companii auto au suspendat producţia câteva zile din lipsă de componente, iar unele se gândesc serios să reproiecte anumite componente pentru a folosi chipuri mai accesibile (unele specifice pot fi produse doar de anumiţi furnizori într-un număr limitat de unităţi).

De ce s-a ajuns în această situaţie ?

  • cererea de gadget-uri a explodat în 2020 în contextul pandemiei, iar mare parte din producţia de microprocesoare a fost redirecţionată către acest segment de piaţă;
  • cererea auto din unele regiuni a revenit mai repede decât a fost estimat, astfel că solicitările producătorilor auto pentru semiconductori au fost subestimate, iar producătorii de chip-uri au redirecţionat producţia către alţii;
  • interdicţiile impuse de SUA producătorilor chinezi de procesoare şi componente electronice au obligat producătorii auto să caute alţi furnizori din alte ţări, aspect foarte greu de implementat.
Sursa: bloomberg.com

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.