De ce să alegi un smartphone ieftin cu 5G? (Testat pe Realme 8 5G)

Realme a lansat un smartphone ieftin cu 5G. Smartphone-ul se numește Realme 8 5G și îl veți găsi de la 879 lei din 18.05 (de mâine).

Am selectat 3 motive pentru care spun că merită să alegi un smartphone cu 5G și veți vedea că nu neapărat pentru partea de conectivitate, pentru că încă nu avem un operator cu o rețea națională în 5G (în adevăratul înțeles al termenului).

1. Putere de procesare;

Nu există smartphone cu conectivitate 5G și hardware modest. Ca vitezele de ordinul 5G să fie susținute de un smartphone este nevoie de putere de procesare.

Realme 8 5G spre exemplu are un procesor MediaTek Dimensity 700 dezvoltat pe un proces de litografiere în 7nm, 2 nuclee pe ARM Cortex-A76 la 2.2 GHz și alte 7 nuclee pe ARM Cortex-A55 la 2.0 GHz și acceleratorul grafic Mali-G57 MC2.În AnTuTu a obținut 361295 puncte. Este un rezultat bun pentru un telefon cu preț de sub 900 lei. În GeekBench 5 a scos 570 puncte în Single-Core și 1766 puncte în Multi-Core (rezultat pe care îl scotea un telefon cu Qualcomm Snapdragon 845, flagship de acum câțiva ani).

Nu sunt rezultate spectaculoase dacă ne raportăm la telefoane mobile din segmentul premium, dar pentru 880 – 900 lei aș spune că este destul de bine.

2. Jocuri în condiții optime;

Putere de procesare ridicată = jocuri în condiții optime. Sunt câteva jocuri în Play Store ce necesită putere de procesare din partea smartphone-ului, altfel vei primi o experiență de utilizare nesatisfăcătoare. Mă refer spre exemplu la PUBG Mobile, Realme 8 5G îl rulează în HD cu nivelul de detalii pe High. Nu se supraîncălzește, nu ai o cădere în fps-uri după câteva minute etc.

Realme 8 5G are până la 8 GB memorie RAM și până la 128 GB stocare de tip UFS 2.1 + slot dedicat pentru cardurile microSD.

3. Conectivitate bună;

Realme 8 5G îți aduce viteze mai bune, acolo unde ai acoperire în 5G (am testat în rețeaua Orange, am ieșit cu telefonul pe balcon și am rulat un SpeedTest, iar rezultatele sunt în screenshot). Sunt sigur că voi scoate viteze mai bune, la un test pe care urmează să-l fac în zilele următoare în câteva puncte-cheie din oraș.

Telefoanele mobile cu preț de 8 – 9 – 1000 lei au de obicei 4G cu agregare de spectru pe 2 benzi și viteze teoretice de maxim 300 Mbps (multe dintre ele cu maxim 150 Mbps, repet – teoretic, în realitate vei primi mult mai puțin).

Chipset de generație recentă = tehnologii mai noi pe partea de conectivitate. Realme 8 5G are Wi-Fi ac, bluetooth 5.1, NFC, USB Type-C 2.0 etc. Nu lipsește niciun element important.

Apropo, are VoLTE în rețeaua Orange. Trebuie să testez să descopăr dacă este suportat și VoWiFi.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro;
Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III.
Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *