Aspirator robot Rowenta X-Plorer Serie 95 Total Care RR7987WH – review

Am testat două aspiratoare robot până acum: Rowenta Explorer S60 și Mi Robot Vacuum Mop. M-am jucat puțin și cu 360 S9, iar câteva puncte pro i-am structurat aici. Am văzut că există interes pentru aceste materiale, recenzia de la Rowenta a strâns peste 7000 de vizualizări, iar clipul pe YouTube are peste 25.000 de views, iar recenzia Xiaomi Mi Mop a strâns peste 11.000 de vizualizări pe site. 

Am precizat la recenzia Xiaomi-ului de ce folosesc un aspirator robot, în utilizarea de zi cu zi. După Mi Robot a urmat Rowenta X-Plorer Serie 95. Știu că sunt din clase diferite, mă rog, joacă în ligi diferite de preț. Performanțele Rowenta în ce privește aspirarea + partea de mop în locuință îl fac să fie un fel de BMW față de Mi Mop ce l-aș considera un fel de Logan bine echipat. 

Repet, știu că jucăm despre segmente distincte și cumva logic la 2800 lei să primești un aspirator robot mai bun față de unul de 1000 – 1200 lei. 

Rowenta X-Plorer Serie S95 iese în evidență prin motorul puternic capabil de 12000 Pa, sistemul de ghidare bazat pe LiDar, funcția de scrub și multitudinea de tehnologie adusă la pachet. 

De ce este util să folosești un aspirator robot?

Pentru că scutești timp, mai ales dacă ai o pisică sau un câine în locuință. De ce nu, și după un copil mic reușește să facă curat destul de bine. Nu trebuie neapărat să ai copil, câine sau pisică, praf și resturi se strâng după fiecare dintre noi, chiar și dacă locuiești singur într-un spațiu, chiar și dacă nu prea stai pe acasă. 🙂 

Aspiratorul robot nu înlocuiește o curățenie manuală făcută cu simț de răspundere, dar o întreține. Da, este recomandat pentru cei ce au spații fără obstacole majore, fără cine știe câte covoare, deși poți seta unele modele să curețe și covorul etc. 

Specificații

Design 

Am testat modelul Rowenta X-Plorer Serie 95 RR7987WH – vârful de gamă cu cele mai avansate tehnologii, funcții etc. Aspiratoarele robot din seria X-Plorer Serie 95 și 75 se conectează cu altă aplicație, nu cu Rowenta Robots, dar mai multe detalii la capitolul utilizare. 

În pachet veți da de aspiratorul robot, stația de andocare + charger (poți ascunde cablul în stația de andocare și lași la vedere doar cât ai necesar până la priză) și o sumă de accesorii: 

a. Trei perii incluse în pachet: 

  • Animal Turbo pentru utilizare zilnică;
  • Precision Turbo pentru fire lungi de păr;
  • Downy Turbo pentru particule extra fine de praf). 

b. Trei lavete în pachet:

  • standard mop – utilizare zilnică;
  • Animal Scrub – pentru a îndepărat petele rezistente;
  • Allergy Electrostatic mop – pentru a îndepărat particule fine. 

Mai este și un mic accesoriu de curățare pentru a îndepărta eficient și rapid firele de păr. 

În partea superioară se observă senzorii LiDAR, pe lateral îi veți găsi pe cei în infraroșu. Pe capac se afă și butonul de Home + Pornire, în argintiu și ușor de accesat. Sunt două perii la bază, roțile au un grip destul de puternic și permit trecerea și peste obastcole de câțiva centimetri. Când se întâmplă să rămănă ușor blocat se activează resurse suplimentare de putere spre a ieși din spațiul respectiv. 

Ridici capul superior și ai acces la rezervorul de praf și de apă. Pe rezervor au adus și un filtru ce elimină alergeni. Interesant este că rezervorul de praf și apă se află unul peste altul, la Xiaomi Mi Mop era separat cel de apă, în spațiul de la bază. La Rowenta, la bază ai doar mecanismul în sine ce permite mopului să fie udat cu apă etc. Sub butoanele de Home și Pornire veți găsi LED-ul de notificare pentru Wi-Fi și un buton de resetare. 

Aveți o galerie de imagini ce oferă mai multe detalii legate de designul său. Se strecoară și prin spații mai înguste, dar senzorul LiDAR nu-l ajută să impresioneze aici (are Rowenta un alt model ce intră prin spații și mai mici față de X-Plorer S95, dar fără LiDAR). 

Utilizare

Trebuie să instalați aplicația Rowenta X-Plorer S75&95. Nu funcționează cu Rowenta Robots, eu deja m-am dus pe aplicația pe care o cunoașteam, dar seriile S75 și S95 au aplicație separată, dedicată. 

Screenshots cu aplicația de Android;

Pe ecranul de start vei găsi mai multe scurtături: Acasă, Pornire, Mod aspirare și Mai mult (Programare, Telecomandă, Găsire Robot, Schimbare hartă, Mod personalizat, istoric curățare, voce și volum, Mod Nu deranjați, Consumabile și mentenanță, Informații suplimentare), dar și o hartă a locuinței, cu informații legate de ultima curățare efectuată. Poți selecta o porțiune din hartă pe care să insiste sau doar spațiul respectiv să fie curățat etc. 

A împărțit apartamentul în mai multe zone, în mod automat, dar poți să configurezi, să-l ajuți spre a defini și mai bine, fiecare spațiu în parte. 

Începe cu marginile, iar după aceea metodic acoperă fiecare centimetru. Am remarcat că dacă o canapea are husă de protecție, nu intră sub aceasta, cum făcea Mi Mop. Dacă ridici husa, se avântă și în spațiul de sub canapea. Își calculează zonele ceva mai bine și nu rămâne prins, cum se întâmpla cu Mi Mop ce de fiecare dată se bloca sub un dulap, unde nu avea spațiul suficient de deplasare. Rowenta X-Plorer S95 nici nu a intrat acolo, pentru că nu-l lăsa senzorul LiDar. 

Aveți aici mai multe sesiuni de curățenie desfășurate (cele cu scrub se individualizează, vedeți că are un alt tip de mișcare, în care insistă mai puternic): 

Curățenie normală;

Curățenie cu funcția scrub activată;

Curăța foarte bine, impresionant. Zici că este făcută o curățenie manuală, nu-i scapă mai nimic și sunt eliminate și petele ce la prima vedere ai spune că nu are cum să le îndepărteze. 

Este un produs premium, iar motorul puternic îl ajută să se descurce impecabil. Nu am ce să critic din acest punct de vedere, iar accesoriile aduse în pachet te ajută să-l direcționezi cumva, spre un anumit scenariu de utilizare. Poți să selectezi modul de aspirare pe Scăzut, Silențios, Standard, Puternic și Maxim. În modul standard, se aude destul de serios, dar eu îl compar cu Mi Mop ce avea 2500 Pa vs 12000 Pa (logic, că este o diferență sesizabilă pe partea de zgomot). 

Preț

Rowenta X-Plorer Serie S95 pe negru – 2771.30 lei la Altex (primești și un voucher de 100 lei dacă-l cumperi până la sfârșit de iunie, iar voucher-ul îl vei putea folosi ulterior pentru achiziție a oricărui produs în peripada 15.07 – 29.07.2021). 

Mai multe informații puteți găsi pe website-ul Rowenta

Concluzii

Rowenta X-Plorer S95 te ajută să economisești timp, să întreții curățenia etc. Asta face și un aspirator din categoria ieftină, doar că aici plătești excelența în utilizare, puterea motorului, funcțiile smart, modul impecabil în care strânge praful și șterge petele etc. Nu prea vezi să-i scape un rest, cât de mic. 

PRO

  • putere ridicată de aspirare;
  • posibilități de customizare, de la perie și tipul de mop, până la gradul de aplicare al apeli, modurile de aspirare etc;
  • senzorul LiDAR îl ajută într-un proces de mapare precisă. 

CONTRA

  • senzorul LiDAR îl face să ocupe un spațiu suplimentar, iar dacă vrei să intre într-un spațiu ceva mai îngust, va trebui să te orientezi spre alt model. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro;
Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III.
Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.