Ce modificări importante aduc programele Rabla Clasic şi Rabla Plus în 2022 ?

gAuto

Într-un articol anterior vă spuneam că programele Rabla Clasic şi Rabla Plus vor fi lansate oficial pe 4 februarie.

Pentru 2022 aflăm că cele două programe vor avea împreună cel mai mare buget din istorie – 1.2 miliarde de lei. În plus, pentru a asigura o anumită predictibilitate pentru comercianţii auto, programele vor avea o formă de organizare similară pentru următorii 3 ani.

Poate cea mai importantă modificare de anul acesta este aceea că un român va putea preda la casare două maşini, pentru fiecare urmând a primi cei 6000 lei. Pentru o maşină nouă poţi ajunge astfel la un bonus maxim de 16.500 lei, asta dacă primeşti şi prima de 3000 lei pentru maşină hibrid, cât şi prima de 1500 lei pentru emisiile de CO2 scăzute (în acest caz avem o diminuare cu 5 grame a valorilor de CO2/km necesare pentru eligibilitate).

Şi în cazul maşinilor electrice există o schimbare importantă. De anul acesta ecobonusul de 45.000 lei se va acorda doar dacă se casează şi o maşină veche (până acum nu exista această obligaţie).

Un alt aspect important este acela că maşina / maşinile pentru casat trebuie să fie mai vechi de 15 ani. Această condiţie este nouă pentru că, aşa cum v-am explicat şi în acest articol, România trebuie ca până în 2026 să scoată de pe străzi cel puţin 250.000 de maşini mai vechi de 15 ani (este condiţie obligatorie asumată în cadrul PNRR).

O altă noutate pentru 2022 este implementarea programelor sub o formă etapizată. Astfel se vor face apeluri lunare, adică orice posibil beneficiar va primi răspuns în maxim o lună de la solicitare.

Sursa: digi24.ro

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro și Acer Aspire V3-571G.