Întâlnire cu Racing MIMI în versiunea EVO – primul MINI electric de curse din lume devine din ce în ce mai performant

Racing MIMI EVO la Engage Engineering gEV

Povestea Racing MIMI, așa cum l-au numit cei implicați în proiect pe primul MINI electric de curse din lume, a început acum mai bine de 2 ani, când un MINI Cooper SE de serie își începea aventura la o etapă de Campionat Național de Viteză în Coastă. Am avut și eu șansa de a da o tură pe circuit cu Racing MIMI, iar acum m-am revăzut cu ceea ce pare cu totul altă mașină. Și chiar este altceva.

Nu doar că la exterior a primit o cu totul altă nuanță și niște detalii ce o fac de nerecunoscut față de ce știam, dar s-au făcut modificări de substanță pentru ca mașina să fie din ce în ce mai performantă în  toate competițiile în care a participat și în care urmează să se prezinte de aici înainte.

Ar fi multe de povestit despre toate toate upgrade-urile primite de Racing MIMI, o să le prezint pe scurt pe cele mai importante dintre ele, majoritatea consemnând premiere mondiale pentru un MINI Cooper SE:

  • diferențial autoblocant montat pe puntea față, care a dus la câștigarea de timp prețios pe fiecare ieșire din viraje. Diferențialul a fost conceput special pentru acest model, inginerii de la Engage Engineering, Brașov, colaborând cu nemții de la Drexler;
  • portierele față au fost înlocuite cu undele custom made din fibră de sticlă, ce au primit și geamuri din plexiglass. Au fost câștigate astfel kilograme importante, în total fiind vorba despre mai bine de 200 kg în minus față de mașina de serie;
  • sistemul stock de răcire a bateriilor, motorului și invertorului a fost suplimentat cu încă un circuit, din nou dezvoltat de la zero de cei de la Engage Engineering. Mai mult, într-o cuvă ce stă deasupra invertorului / motorului electric este pusă gheață carbonică chiar înainte de a începe fiecare cursă. Astfel se încearcă printr-o metodă suplimentară scăderea temperaturilor care urcă prea mult în regim racing.

Îmbunătățirile sunt cu mult mai multe și mai diverse față de cele 3 de mai sus, însă există două și aspecte ce încă trebuie rezolvate. Primul se referă la răcirea bateriilor, a motorului electric și a  invertorului. Deși, așa cum am menționat deja, au fost operate modificări importante în acestă direcție, este nevoie de mult mai mult. Pur și simplu temperaturile ajung atât de sus încât nu de puține ori sistemul electronic limitează puterea mașinii la jumătate. La curse chiar nu ai nevoie de așa ceva.

Apoi, ar mai trebuie gestinat fix acest software ce decide să taie puterea. Senzorii de pe mașină transmit în ECU o multitudine de date, iar acestea trebuie sortate și intervenit fix acolo unde trebuie pentru ca puterea să rămână disponibilă în totalitate indiferent de temperaturile componentelor de bază. Dacă la o mașină de serie este normal să fie protejate, la curse pot fi exploatate la maximum, iar asta caută acum să rezolve cei de la Engage Engineering.

Nu pot să nu amintesc și de ultimele apariții ale lui Racing MIMI:

  • pe 21 august 2022, la etapa de la Pitești din cadrul Campionatul Naţional de Vehicule Electrice, Racing MIMI a prins nu mai puțin de şase clasări pe podium în clasamentul open, clasamentul E1 (pentru automobile electrice cu o putere sub 250 CP) şi în clasamentul sport;
  • pe 28 august 2022, la Trofeul Gutâi de la Baia Mare, pilotul Andrei Barbu a îmbunătăţit timpul de anul trecut cu 22 secunde, pe traseul lung de 5.6 km, ceea ce demonstrează că mașina este net superioară de la an la an;
  • pe 4 septembrie, bolidul a fost prezent la un eveniment al mărcii în afara țării. Racing MIMI EVO a putut fi testat pentru prima dată de presa din afara României, fiind vedeta evenimentului MINI John Cooper Works dedicat clienţilor şi reprezentaţilor media, organizat pe circuitul Tor Modlin din Polonia.

Cât de mult va mai putea evolua Racing MIMI nu știu și nici cei ce se ocupă cu atâta pasiune de acest proiect, mașina fiind dezvoltată din mers. Totuși, având în vedere că până acum nu au fost operate niciun fel de modificări la motor, care generează aceeași putere cu cea a unui MINI Cooper SE de serie (135 kW / 183 CP), este clar că se poate ajunge mult mai sus în clasamentele tuturor competițiilor în care Racing MIMI va mai evolua în viitor.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.