După Samsung şi OnePlus promite 4 actualizări majore de software şi 5 ani de update-uri de securitate pentru anumite smartphone-uri

Software

În prezent Samsung este singurul producător din lumea Android ce oferă 4 actualizări majore de software şi 5 ani de update-uri de securitate pentru anumite smartphone-uri (aici ne referim în general la modele premium, upper mid-range şi flagship).

Mai multe surse susţin că şi OnePlus va face la fel din 2023, anumite telefoane lansate anul viitor urmând a primi acelaşi tratament. Foarte probabil şi în acest caz vorbim tot de modele de top, primele pe listă urmând a fi OnePlus 11 şi 11 Pro.

Interesant este că într-un viitor nu foarte îndepărtat există posibilitatea ca în cadrul Uniunii Europene producătorii de telefoane inteligente să fie obligaţi să ofere actualizări software şi update-uri de securitate pentru cel puţin 5 ani. Comisia Europeană a creat luna aceasta un draft de lege pentru acest proiect, acesta urmând a fi dezbătut în lunile următoare. Sigur că drumul este lung până la implementare, însă am observat deja că în Uniunea Europeană standardizarea pare a deveni o regulă, astfel că nu mare mi-ar fi mirarea ca din 2025 – 2026 toate smartphone-urile (inclusive cele low-cost) să primească garantat suport software îndelungat.

Dacă această propunere se va aplica oficial, există probabilitatea ca preţul device-urilor să crească, iar categoriile entry-level şi chiar entry mid-range să fie introduse forţat în programul Android Go (cred că acesta ar putea lua un avânt puternic cu o astfel de lege). În cazul Apple nu vor fi probleme, compania americană oferind oricum update-uri importante pentru 4-5 ani.

Sursa: xda-developers.com

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.