OnePlus Nord N10 5G – review

S-au împlinit deja doi ani de când folosesc un OnePlus 6T, smartphone de care sunt mulțumit în cea mai mare parte. Sunt două aspecte care mă deranjează. Primul și cel cu adevărat enervant ține de senzorul de amprentă din ecran, care este… varză; al doilea este reprezentat de camera foto, ce nu este nici măcar la nivel de mid-ranger actual. În rest, numai de bine, deși se simte ușor îmbătrânit, îi lipsesc anumite specificații pe care azi le întâlnești la telefoane de nivel mediu. Nu știu exact de ce am ținut să precizez aceste lucruri acum și aici… 

Îl lăsăm în spate pe OnePlus 6T și începem analiza unui smartphone ce ar trebui să crească sensibil vânzările producătorului chinez, cel puțin acesta cred că a fost scopul lui. Nu știu cât va reuși să-și ducă la îndeplinire ”menirea”, fiindcă OnePlus Nord N10 5G nu anunță mai nimic special.

Review Video

Specificații pentru OnePlus Nord N10 5G:

Specificatii OnePlus Nord N10 5G

Design

OnePlus Nord N10 5G

Faptul că OnePlus Nord N10 5G este un telefon de mijloc se vede încă de la cutia de retail. Dacă la flagship-uri desfacerea pachetului reprezenta o experiență în sine, cu anumite detalii ce te încântau, acum totul este simplu și banal. Deasupra, sunt pliantele obișnuite și agrafa pentru acces la slotul sim, mai jos apare telefonul, sub el fiind încărcătorul și cablul USB-A la USB-C.

Singurul ce atrage atenția asupra lui este cablul, ce a rămas de culoare roșie și care este ambalat frumos.

OnePlus Nord N10 5G vine cu design clasic în zona mid-range pe sfârșit de 2020. Camera frontală este integrată într-un decupaj sub formă de bulină în colțul din stânga-sus al ecranului, iar marginile de jur-împrejurul display-ului nu sunt tocmai înguste. Nici cele mai late nu le găsesc, cel puțin nu cele laterale. În schimb, marginea de jos este cam prea lată, cumva prea mare chiar și pentru categoria unde concurează OnePlus Nord N10 5G.

Pe spate, sunt câteva elemente clasice: modulul dreptunghiular al camerei cu patru senzori și LED flash este în colțul din stânga-sus și iese ceva cam mult în afara profilului, deși niciunul dintre senzori nu are OIS; pe centru, dar undeva la 1/3 de partea de sus este senzorul de amprentă; un pic mai jos de acesta apare logo-ul OnePlus, pentru ca denumirea producătorului să se vadă către bază.

Atât ca aspect, cât și la construcție și finisări, OnePlus Nord N10 5G nu transmite nimic. Nu-i absolut nimic grav din aceste direcții, mai deficitar se stă la partea de materiale. Sticlă este doar peste ecran, în rest avem numai plastic. Atât șasiul, cât și partea spate sunt fabricate din acest material deloc pretențios, iar asta lasă impresia de produs ieftin. 

Din cauza plasticului ce este prezent pe mare parte din telefon, el nici nu se simte cel mai rigid. Totodată, spatele prinde imediat zgârieturi fine, exemplarul de test s-a ales cu câteva astfel de urme doar după sesiunea foto / video ce s-a derula pe o masă acoperită cu sticlă și probabil câteva fire de praf. Nici nu vreau să-mi imaginez cum va arăta un OnePlus Nord N10 5G folosit în mod normal, fără husă, după câteva luni de utilizare.

Un alt aspect de care trebuie să mă plâng este modul în care vibrează acest telefon. Nu cred că am mai întâlnit așa motoraș de acum 4 – 5 ani, poate și mai mult. Vibrațiile sunt incredibil de enervante, vibrează toată carcasa, ce rămâne pentru scurt timp în rezonanță chiar și după ce motorașul s-a oprit. Persistă o senzație de smartphone ultra low-cost din cauza acestui mod de vibrare. Am dezactivat vibrațiile din primele minute de utilizare.

Cam așa se prezintă OnePlus Nord N10 5G la capitolul design. Lasă impresia unui produs mai ieftin decât este.

Ecran și sunet

OnePlus Nord N10 5G

Nici la ecran nu avem mai nimic special. Dacă nu ar fi fost vorba despre rata de refresh la 90 de Hz, atunci l-aș fi putut numi un display de telefon entry level. Atenție, nu-i neapărat slab din nicio direcție, dar nici nu aduce ceva spectaculos, la niciunul dintre capitolele de analiză.

Culorile sunt vii, dar nu cu adevărat vibrante, saturate. Contrastul este suficient de ridicat, produce imagini destul de dinamice, dar nu-i impresionant. Ba mai mult, cu luminozitatea ecranului către maxim, negrul este afișat mai degrabă ca un gri închis și se pot observa și ceva umbre în jurul camerei frontale.

Luminozitatea este ok, dar nici aici ceva care să merite menționat. În lumină naturală puternică, vei simți nevoia de mai mulți niți.

Unghiurile de vizualizare sunt în schimb cu adevărat extinse și nici la extreme nu apar diferențe notabile în afișarea contrastului ori a culorilor.

Sunetul extern este redat la OnePlus Nord N10 5G prin două difuzoare: unul este cel folosit și pentru apeluri, celălalt este dispus pe latura de jos. Deși pe site-ul OnePlus este specificat sunet stereo, din testele mele nu mi s-a părut a fi vorba despre așa ceva. L-aș numi mai degrabă sunet dual, fiindcă nu am sesizat diferențe între ceea ce reproduce fiecare difuzor, nu mi s-a părut a fi vorba despre două canale audio separate.

Calitatea sunetului este cel mult medie, bass-ul este aproape inexistent, cu celelalte frecvențe cumva șterse, nimic neapărat plăcut. Nici volumul maxim nu mi s-a părut cu adevărat ridicat, deși este suficient în majoritaea situațiilor. Difuzorul de la bază este clar mai puternic decât cel pentru apeluri, ce pare că mai degrabă îl asistă pe cel principal.

Un aspect pe care îl apreciez mereu la orice smartphone este prezența jack-ului audio. Fiindcă mă consider într-o oarecare măsură un audiofil și am destule perechi bune de căști cu conectivitate pe fir, apreciez un telefon cu jack audio.

La OnePlus Nord N10 5G sunetul ce iese prin jack-ul de 3.5 mm este bun, cu o calitate cel puțin decentă și la un volum maxim ce nu permite comentarii negative, fără a fi totuși dintre cele mai ridicate pe care le-am întâlnit.

Hardware, sistem de operare și aplicații

OnePlus Nord N10 5G

Aici am avut parte de o premieră, OnePlus Nord N10 5G fiind primul smartphone pe care îl testez ce folosește chipset-ul Qualcomm Snapdragon 690. Procesorul este fabricat pe 8 nm și este unul de tip octa-core, cu 2 nuclee de performanță, ce rulează la maximum 2.0 GHz, și alte 6 nuclee ce pot urca până la cel mult 1.7 GHz. Acceleratorul grafic ce se ocupă de scenele 3D este un Adreno 619L capabil, ce oferă o experiență în gaming mai mult decât acceptabilă, indiferent de titlul jocului.

Cu 6 GB de RAM și 128 GB spațiul intern de stocare, de tip UFS 2.1, OnePlus Nord N10 5G se prezintă bine, nu i se poate reproșa ceva pe partea de memorie. Mai ales că există și slot combo ce poate accepta carduri microSD de până la 512 GB.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre OnePlus Nord N10 5G: 

Cu un asemenea ansamblu hardware și interfața Oxigen OS așezată peste un Android 10, te-ai putea aștepta ca totul să ruleze ”ca uns”. În cea mai mare parte a timpului, totul este ok, dar pe OnePlus Nord N10 5G nu-l simți ca pe celelalte modele din zona flagship. Mai apar ușoare întârzieri prin interfață, cea mai evidentă este când atingi butonul Home și ecranul de pornire întârzie un pic să apară. Dacă folosești gesturile de navigare, nu mai pare nimic anormal la ieșirea pe ecranul Home.

Faptul că procesorul este de tip mid-range se mai simte și la încărcarea anumitor aplicații sau jocuri mai complexe, când telefonului îi ia ceva mai mult timp. Până la urmă, probabil că așteptările mele au fost cam ridicate de la acest OnePlus Nord N10 5G.

Unde nu dezamăgește acest smartphone este la partea de aplicații preinstalate. Nu avem bloatware mai deloc, pe lângă câteva din suita Google, OnePlus mai aduce doar Community, OnePlus Switch, Manager fișiere, Condiții Meteo și Game Space. Nimic intruziv sau care să încarce aiurea memoria și sistemul.

Galerie cu capturi de ecran din interfața Oxigen OS pe OnePlus Nord N10 5G:

Performanță

Teste benchmark OnePlus Nord N10 5G

Așa cum mă așteptam, rezultatele testelor de benchmark nu anunță ceva special. Sunt cifre medii, ceva normal pentru un smartphone mid-range:

Teste benchmark OnePlus Nord N10 5G

Conectivitate

OnePlus Nord N10 5G

Aici ar fi un capitoul unde OnePlus Nord N10 5G ar putea să convingă ceva utilizatori, pe cei ce-și doresc neapărat conectivitate 5G de la un producător cel puțin respectabil și la un preț decent. OnePlus Nord N10 5G aduce suport 5G SA și NSA în benzile 1, 3, 7, 28, 41, 66 și 78. Acestora li se adaugă compatibilitate 4G pe FDD și TDD în majoritatea benzilor, cu suport pentru toate cele folosite în țara noastră.

Pe Wi-Fi nu este nimic special, avem standarde 802.11 a/b/g/n/ac dual-band pe 2.4 și 5 GHz, cu suport Wi-Fi Direct. Bluetooth este în versiune 5.1, NFC-ul este prezent, iar localizarea este de tip dual-band și recunoaște sateliții din sistemele A-GPS, GLONASS, Galilelo și Beidou.

Jack-ul audio de 3.5 mm este poziționat la latura de jos, lângă portul USB Type-C, microfonul și difuzorul principale. Pe stânga sunt butoanele pentru reglarea volumului și slotul pentru cartele nano sim / microSD, sus vedem doar microfonul secundar, iar pe dreapta este butonul Power.

Senzorul de amprentă de pe spate este corect poziționat, ușor de accesat, are o rată ridicată de recunoaștere, dar nu cel mai redus timp de răspuns.

Nu am avut cum să testez conectivitatea 5G, nu beneficiez de astfel de acoperire în zona unde locuiesc. Am testat pe 4G și nu am avut nicio problemă, conexiune stabilă și semnal puternic. 

În apeluri, sunetul din difuzor este clar și la un volum maxim ridicat, mai mult decât suficient indiferent de situație.

Cameră foto și video

OnePlus Nord N10 5G

Aici, OnePlus Nord N10 5G a vrut să impresioneze prin numărul de senzori și mai puțin prin utilitatea lor. Nu înțeleg (nu doar la acest model de telefon, ci la toate ce au această abordare) de ce vrei să aduci senzor Macro și senzor pentru analiza adâncimii de câmp, ambii de 2 MP și practic deloc folositori în realitate?! În locul acestor doi senzori, cu câte două lentile și necesitatea implementării lor, se putea pune un senzor cu lentile cu zoom optic, mult mai util, în opinia mea.

În fine, OnePlus Nord N10 5G aduce senzor principal de 64 MP cu tehnologie de ”îmbinare” a patru pixeli într-unul singur (tehnologie Quad Bayer). Astfel, te alegi în mod normal cu poze de 16 MP, dar există și posibilitatea de activare a modului de rezoluție completă, la 64 MP – buton dedicat pe ecranul principal al aplicației Camera. Lângă acesta este butonul pentru activarea modului Macro.

În rest, interfața aplicației Camera este cumva tipică pentru mai toate telefoanele cu Android, nu te încurcă, nu este prea aglomerată, principalele comenzi și moduri de captură sunt la îndemână.

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe OnePlus Nord N10 5G:

OnePlus Nord N10 5G este un mid-range tipic. Calitatea pozelor este bună cu suficientă lumină naturală în cadru, dar nimic special.

Există și mod de captură în lumină slabă, numit Scenă nocturnă. Odată activat acest mod, pozele în low light sunt mult mai bune decât cele captate în modul Auto, dar uneori nu te alegi cu cadre perfecte. Lipsa OIS se vede aici, când unele poze sunt ușor mișcate. Ceva mai rar nici focusul nu este cum ar trebui, așa că există șansa să nu te alegi din prima cu cadrul la care te așteptai.

Camera Ultrawide este ok doar din punct de vedere al surprinderii unei alte perspective. În rest, calitatea este mediocră, doar centrul imaginii aș spune că este corect reprodus:

De la senzorul Macro de 2 MP nu aveam mari așteptări și nici nu mi-au fost depășite:

Modul Portret face o separare corectă a subiectului, blurează frumos fundalul și rezultatele sunt bune, per-ansamblu:

Camera selfie se descurcă și ea suficient de bine, dar nu are cu ce să te impresioneze. Calitate ok, fără ceva neapărat interesant:

Iată mai multe poze realizate cu OnePlus Nord N10 5G:

Pe partea video, OnePlus Nord N10 5G este la fel ca la fotografie. Absolut nimic special, nici la rezoluție 4K și nici pe Full HD nu se remarcă prin ceva. Detaliile sunt bune, culorile la fel, dar contrastul este ceva cam ridicat, iar asta cauzează un interval dinamic limitat. Autofocusul nu este de mare încredere, nu puține sunt momentele în care ”vânează” punctul de clar fără să fie nevoie.

Autonomie

Autonomie OnePlus Nord N10 5G

Cu baterie de 4300 mAh nu se anunța ceva prea interesant pe partea de autonomie. Totuși, la o utilizare normală, OnePlus Nord N10 5G dovedește că poate trece destul de lejer testul unei zile și se duce și către sfârșitul celei de-a doua. Asta, cu un regim mediu de utilizare, fără a ține luminozitatea ecranului către maxim.

Cu un regim intens de utilizare, cu ceva jocuri și cu luminozitatea ecranului peste medie, există șanse să nu te prindă seara cu energie în acumulator.

În testul nostru specific de autonomie, OnePlus Nord N10 5G nu s-a descurcat prea bine. A consumat o baterie plină până la 10% din capacitate în numai 6 ore și 23 de minute. Mă obișnuisem cu circa 8 – 9 ore sau chiar mai bine în ultimul timp, dar la OnePlus Nord N10 5G ecranul IPS dus la luminozitatea maximă este un mare consumator. Testul presupune rularea continuă a Playlist-ului Unboxing de pe canalul de YouTube Gadget.ro, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet.

Încărcarea acumulatorului se face cu până la 30W, prin intermediul încărcătorului din pachet.

Incarcator OnePlus Nord N10 5G

Astfel, o baterie goală este dusă la mai bine de 60% din capacitate în circa 30 de minute, pentru ca până la 100% să se scurgă mai puțin de oră.

Preț

OnePlus Nord N10 5G – 1.700 de lei pe eMAG cu o pereche de căști OnePlus Bullets Wireless Z oferite cadou (promoție valabilă la data publicării acestui review). Pe site-ul OnePlus, Nord N10 5G costă 350 de Euro și vine cu aceeași pereche de căști drept cadou, deci practic același preț și aceeași promoție cu cea de pe eMAG.

Concluzii

OnePlus Nord N10 5G

Pe scurt, OnePlus Nord N10 5G este un telefon pentru cei ce-și doresc neapărat conectivitate 5G la un preț accesibil. În afară de asta, OnePlus Nord N10 5G este doar un alt smartphone mid-range într-o mare de astfel de dispozitive. Nu-i cu nimic special, nu te va atrage printr-un bun raport preț / specificații, nu aduce o experiență de utilizare cumva superioară segmentului în care concurează și, în consecință, nu am de ce să-l recomand neapărat. Ba mai mult, mi se pare că are mai multe mici defecte ce se adună, decât plusuri evidente.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru OnePlus Nord N10 5G:

PRO

  • interfața Oxigen OS oferă suficient de multe opțiuni, arată ca un Android nativ și nu aduce bloatware;
  • autonomie ridicată, încărcare rapidă cu 30W;
  • preț bun pentru un smartphone cu conectivitate 5G.

CONTRA

  • construcția din plastic atât pentru șasiu, cât și pentru partea spate, face telefonul să se simtă ieftin, nu oferă o rigiditate structurală adecvată, iar zgârieturile apar prea ușor;
  • în afară de camera principală de 64 MP ce oferă rezultate decente, ceilalți senzori nu se descurcă deloc grozav, ba din contră;
  • sistemul de vibrații este enervant, cea mai slabă imprementare pe care am întâlnit-o în ultimii ani, face ca smartphone-ul să pară din categoria ultra low-cost.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și nu numai. Folosește OnePlus 6T, Canon EOS 600D și Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.