OnePlus 8T – review

A fost o perioadă de timp în care OnePlus 7T a fost telefonul meu de tip daily driver (prima parte a lui 2020), de aici și interesul acordat în plus față de OnePlus 8T pe care l-am avut la test în ultimele săptămâni. 

OnePlus a decis în această toamnă că este cazul să vină cu un urmaș pentru OnePlus 8, dar nu și pentru OnePlus 8 Pro. L-au adus cu Qualcomm Snapdragon 865, deși Snapdragon 865 Plus era deja lansat de o bună perioadă de timp. De obicei, T-ul de la OnePlus era cu cel mai nou chipset de la Qualcomm. În fine, asta contează mai puțin. 

Înainte de a începe recenzia propriu-zisă vă invit să parcurgeți review-urile scrise pentru OnePlus Nord și OnePlus Nord N10 5G

Care sunt noutățile între OnePlus 8T și OnePlus 8?

  • rata de refresh a ecranului crește de la 90Hz la 120Hz;
  • stocarea este de tip UFS 3.1 vs UFS 3.0;
  • camera wide de 48 Megapixeli are f/1.7 vs f/1.8 la precedenta generație;
  • senzorul macro urcă de la 2 Megapixeli la 5 Megapixeli;
  • unghiul de vizualizare pentru camera ultrawide este de 123 grade vs 116 grade;
  • apare un senzor de 2 Megapixeli pentru adâncimea de câmp;
  • bateria este cu 200 mAh mai mare (4500 mAh vs 4300 mAh);
  • încărcare la 65W vs 30W la OnePlus 8;
  • dimensiuni diferite (188 vs 180 gr., 8.4 vs 8 mm – grosime, raport display / corp de 87% vs 88.7%). 

Putem spune că avem un OnePlus 8 ușor îmbunătățit, cu un alt design în partea spate (o altă poziționare a camerei principale). Nu l-am testat pe OnePlus 8, așa că nu am o referință. Oricum dacă-l folosești pe OnePlus 8 nu ai motivație în a face pasul spre 8T. Cel mai probabil, încearcă să atragă clientela de GALAXY S20 FE sau de OnePlus 6 / 6T

Specificații

Design 

În pachet dați pe lângă smartphone de încărcătorul la 65W (10V și 6.5A ce alimentează și la 5V și 3A = 15W, 9V și 3A = 27W, 12V și 3A = 36W, 15V și 3A = 45W), cablu USB type-C la ambele capete, agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM-urilor, husă de protecție din plastic transparent, diferite ghiduri cu instrucțiuni de utilizare. 

Am primit un kit de test ce cuprindea și 2 huse suplimentare pe lângă cea din pachet etc. Oricum știu că OnePlus acordă atenție la modul în care-și împachetează smartphone-urile premium, iar accesoriile sunt de bună calitate. Apropo, cablul de alimentare mi se pare de-a dreptul solid spre a permite încărcarea cu adevărat rapidă (una dintre cele mai bune la smartphone-urile disponibile comercial pe sfârșit de 2020). 

Am testat modelul cu 12 GB RAM și 256 GB stocare, în culoarea Aquamarine Green (de fapt, turcoaz). Imprimă ideea de soliditate, de telefon realizat cu atenție la detalii, cu materiale de bună calitate. Are sticlă pe față și spate, cu o cameră foto spate ce iese puțin în relief. Din păcate, frumuseștea telefonului va fi mereu ascunsă în spatele unei huse de protecție. Mi-au sosit și cele 2 huse concepute pentru 8T. Preferata mea este Sandstone Bumper pe cyan (în linie cu spatele turcoaz al telefonului). Față de alte huse OnePlus mi s-a părut a fi și mai rigidă + grip-ul ajunge a fi dat de textura aplicată. Cu o astfel de husă nu ai cum să-l scapi pe jos, mai ales că avem un telefon ce nu trece pe diagonală mare (6.7 – 6.9), la cei 6.55 inch ai display-ului său. 

Am văzut și husa Quantum Bumper (Cyborg Cyan). Are un pattern industrial. Mi se pare cvea mai soft față de Sandstone Bumper, dar la fel de rigidă. Aduce un plus de protecție. Recomand husele OnePlus, sunt printre cele mai bune accesorii de protecție pentru smartphone-urile companiei chineze. Să zicem că doar UAG livrează produse cel puțin la fel de bune, dar mai butucănoase. 

Înțeleg de ce multe companii alege să scoată butoanele de power și reglare a volumului ușor în relief față de linia laterală. Se gândesc că vor fi utilizate cu huse de protecție și așa va fi adus un feedback mai bun în preluarea comenzilor. 

OnePlus 8T este un smartphone plăcut, încadrat în segmentul premium pentru atenția la detalii, pentru materialele utilizate și pentru feedback-ul pe care-l lasă după mai multe săptămâni de utilizare. Nu sunt cine știe ce elemente care să-l evidențieze, în afară de culoarea diferită față de ceea ce găsești pe alte smartphone-uri Android pe sfârșit de 2020. 

Ecran și sunet;

OnePlus a fost printre companiile ce a mizat de la bun început pe display-uri de tip AMOLED în cazul smartphone-urile sale premium și nu s-au mulțumit cu atât, au încercat tot felul de tips & tricks la nivel hardware și software spre a ieși cu puțin în fața concurenței. 

După Samsung, mi s-a părut că OnePlus-urile au printre cele mai bune OLED-uri de pe un smartphone Android. L-aș trece cu o steluță și pe Sony în această ligă. În cazul lui OnePlus 8T au mers pe display-ul de la generația precedentă, doar că rata de refresh urcă de la 90Hz la 120Hz. 

Alte specificații legate de display: Fluid AMOLED de 6.55 inch cu rezoluție Full HD+, aspect 20:9, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 5, luminozitate ce trece de pragul a 1000 nits. Au pus și o folie de protecție din plastic, este subțire, dar nu mi s-a părut a fi de proastă calitate (proastă calitate = zgârieturi fine acumulate rapid). 

Culorile sunt afișate natural, luminozitatea mi s-a părut a fi suficientă și sub acțiunea razelor de soare. Sunt mai multe moduri: Intens, Natural și Avansat. L-am ținut pe Intens. Recomand și activarea Efect culori vii. În secțiunea Confort vizual poți trece pe Manual (reglezi temperatura de culoare etc). Spectrul DCI-P3 este acoperit complet, iar lumina albastră ar fi redusă cu 40%

Sunetul cade în sarcina a 2 difuzoare (unul aflat la bază lângă portul USB type-C  și altul în partea superioară a display-ului). Dat la volum maxim se transmit ușoare vibrații în carcasă, înaltele și mediile sunt bine reprezentate, iar bass-ul se află ceva mai jos. L-am comparat cu GALAXY Note20 Ultra. Mă rog, ideea este că are un sound ușor metalic, sper că înțelegeți ce vreau să spun. Ar putea să calibreze bass-ul mai bine. Efectele stereo sunt bine puse la punct. Reglarea volumului se face din lateral stânga, iar slider-ul pentru trecerea pe Silențios sau Vibrații a fost păstrat pe partea dreaptă. 

Nu are jack de 3.5mm, iar portul USB type-C permite și conectarea de căști pe fir. Dispune d de bluetooth 5.1 cu aptX HD. 

Hardware, sistem de operare și aplicații;

Nu sunt prea multe comentarii de făcut, OnePlus 8T mizează pe un chipset performant cu 5G la pachet. Nu au trecut pe 865+ (nici nu sunt cine știe ce diferențe în materie de performanță, iar decizia OnePlus cred că a fost legată de costuri). Dacă îmi amintesc corect, 8T a venit cu 2 – 300 lei sub prețul lui OnePlus 8 de la debut. 

Informații relevate de CPU-Z pentru OnePlus 8T;

Sunt două combinații de RAM și stocare: 

  • 8 GB RAM și 128 GB stocare;
  • 12 GB RAM și 256 GB stocare. 

L-am testat în configurația mai puternică. OnePlus a mărit camera de vapori ce ajută la disiparea mai eficientă a căldurii și trebuie să recunosc că m-au surprins în mod plăcut. Am rulat PUBG cu setările la maxim (UHD și Ultra), după 30 de minute nu a trecut de 38 grade Celsius în punctul cel mai fierbinte de pe carcasă. Spre comparație, GALAXY S20 FE 5G a urcat la… 42.1 grade Celsius. Trag concluzia că OnePlus a pus întradevăr o răcire eficientizată pe noul său dispozitiv. 

Rulează Android 11 cu Oxgen OS 11.0.4. Da, sunt ceva comentarii de făcut. Au copiat câte ceva de la One UI-ul Samsung + alte câteva mici modificări ce rup puțin din experiența de utilizare specifică OnePlus. Asta după ce te obișnuiești și ajungi să-l apreciezi. De fapt, schimbările sunt gândite astfel încât să poți ajunge mai ușor cu o singură mână la toate funcțiile importante. 

În aceeași ordine de idei, OnePlus a cam uitat cum stă treaba cu update-urile rapide. Întradevăr, telefonul a trecut pe Android 11 (update de peste 2.7 GB). Patch-urile de securitate erau compilate la nivel de 1 octombrie. Pe Samsung-urile din seria S și Note ai parte de update-uri lunare cu îmbunătățiri și altele. Probabil, OnePlus după ce și-a mărit portofoliul de smartphone-uri nu și-a mărit și echipa de suport software. 

Aplicații preinstalate pe OnePlus 8T;

Nu sunt cine știe ce aplicații preinstalate, cu excepția Netflix, aplicații de la Google în mare parte.  

Aplicații Google: Asistent Google, Chrome, Drive, Duo, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Google One, Hărți, Magazin Play, Messages, Podcasts, Știri, YouTube și YouTube Music. 

Aplicații OnePlus: OnePlus Switch, Game Space;

Alte aplicații: Aparat de înregistrare, Condiții meteo, Manager fișiere, Netflix. 

O mică concluzie la acest capitol. Sunt câteva modificări, dar esența cumva a rămas. OxygenOS este printre cele mai sprintene interfețe grafice portate pe Android 11. 

Screenshots cu Android 11 pe OnePlus 8T;

Performanță

L-am pus într-un comparativ cu rivalul său direct – GALAXY S20 FE 5G. 

Teste de benchmark rulate pe OnePlus 8T;

Conectivitate

Încorporează modemul X55 de la Qualcomm (dispune de 5G în variantele NSA și SA). Pe partea de 4G este capabil să urce la 1200 Mbps în download și 200 Mbps în upload (valori ce le consider respectabile). 

Dispune de Wi-Fi 6 și bluetooth 5.1, iar ca localizare încorporează o suită întreagă de servicii (A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO și SBAS). Pentru SBAS a trebuit să fac o căutare pe Google – Satellite-based Augmentation Systems. Este o tehnologie folosită spre a îmbunătăți semnalul sateliților deja existenți. Sistemele SBAS se bazează pe sateliți plasați pe orbite medii, joase sau geostaționare. 

Nu am un router cu Wi-Fi ax/6, dar voi face trecerea cât de curând. Totuși, a reușit o valoare spectaculoasă și pe Wi-Fi ac (539 Mbps la download și 586 Mbps la upload, pe o conexiune gigabit de la Telekom). 

În partea superioară se află un microfon, în lateral dreapta veți da de slider-ul pentru trecerea rapidă între Silențios, Vibrații și Ton de apel + butonul de pornire. La bază au adus un difuzor, portul USB type-C de tip 3.1 și slotul pentru cele două cartele de tip nanoSIM. În lateral stânga se află tasta pentru reglarea volumului, dimensiuni generoase. Al doilea difuzor l-au poziționat deasupra ecranului. În apelurile de voce se aude clar și puternic. 

Lipsește jack-ul de 3.5 mm, slotul pentru cardurile microSD și portul infraroșu ce ar transforma telefonul în telecomandă ad-hoc. Jack-ul de 3.5 mm intră în desuetudine, mai ales că încetul cu încetul facem trecerea spre căști wireless, la 256 GB stocare nu prea ai nevoie de slot pentru microSD (deși după decizia Google de a scoate stocarea nelimitată din Google Foto s-ar putea să vedem că sunt destule persoane dornice de o stocare cât mai mare pe telefon). 

Cameră foto și video;

Ansamblul de senzori de la camera principală:

  • wide de 48 Megapixeli cu f/1.7 și OIS, echivalent 26mm;
  • ultrawide de 16 Megapixeli cu f/2.2, echivalent 14mm;
  • macro de 5 Megapixeli cu f/2.4;
  • senzor pentru adâncimea de câmp de 2 Megapixeli cu f/2.4. 

Nu sunt prea multe comentarii de făcut. Cred că OnePlus are senzorul ăsta de 48 Megapixeli de câteva generații bune și au scos cam tot ce se poate scoate din el, l-au îmbunătățit în mod constant. 

Livrează fotografii decente, chiar și în low-light. Nu mi se pare a fi o diferență majoră față de GALAXY S20 FE 5G, chiar din anumite puncte de vedere l-aș vedea mai bine pe OnePlus 8T (interfața mai aerisită, mod de noapte mai ușor de activat etc). 

Lipsește un senzor tele, iar zoom-ul 2x îl face cu crop din senzorul wide. Aș fi preferat un tele, în loc de cei 2 senzori de 5 Megapixeli și 2 Megapixeli. Sunt puține situații în care apelezi la fotografii de tip macro, dar fiecare cu scenariul său de utilizare. Imaginile captate de către OnePlus 8T sunt corecte în ce privește reproducerea culorilor, focus prompt, dinamic range bun. 

Clip 1 4K 60 fps realizat cu OnePlusu 8T;

Clip 2 4K 60 fps realizat cu OnePlusu 8T;

Clip 3 4K 60 fps realizat cu OnePlusu 8T;

Clip 4K 60 fps realizat pe timp de noapte cu OnePlus 8T;

Galerie de imagini realizată cu OnePlus 8T (zoom 0.6x, 1x, 2x, 5x, 10x, mod portret, mod dedicat pe timp de noapte);

Autonomia

Bateria de 4500 mAh este pusă intens la lucru de către display-ul Fluid AMOLED cu rezoluție Full HD+ și rată de refresh la 120Hz. Trece testul unei zile de autonomie, de dimineața până seara pe scenariul de utilizare mediu spre intensiv, cu rata de refresh setată la valoarea maximă. 

În testul Gadget.ro a obținut 10 ore și 40 de minute (luminozitate la maxim, redare a playlist-ului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube, pe conexiune Wi-Fi). 

Încărcarea bateriei se face la 65W, de la 0 – 100% în 39 de minute. Sunt suficiente câteva minute de încărcare a acumulatorului spre a câștiga zeci de procente pe OnePlus 8T. Este unul dintre smartphone-urile ce impresionează la acest capitol. Pe de altă parte, lipsește încărcarea wireless. 

Preț

OnePlus 8T cu 8 GB RAM și 128 GB stocare – 2999 lei la eMAG;

OnePlus 8T cu 12 GB RAM și 256 GB stocare – 721 euro / aprox. 3500 lei;

Îl găsiți și în oferta Orange.

Concluzii 

OnePlus 8T cu 8 GB RAM și 128 GB stocare la 2999 lei este unul dintre cele mai bune smartphone-uri pe care le poți achiziționa pe sfârșit de 2020 și început de 2021. Nu este smartphone-ul perfect, dar se descurcă exemplar la o sumă de elemente ce le consider de interes (display, hardware, conectivitate, cameră foto și video, autonomie). 

Dacă ar fi să cumpăr un smartphone nou pe sfârșit de an m-aș orienta între GALAXY S20 FE 5G și OnePlus 8T. O să revin cu un articol în care le compar direct și trag o concluzie. Înclin să cred că alegerea ar fi OnePlus-ul. Software-ul rămâne unul dintre punctele sale PRO majore. 

PRO

  • design plăcut, materiale de bună calitate, accesorii de bună calitate de la producător;
  • display de-a dreptul superb, punctează bine în ce privește reproducerea culorilor, luminiozitate și ca răspuns în preluarea comenzilor;
  • hardware puternic și răcire optimizată, nu se supraîncălzește nici în jocurile cu grafică complexă;
  • cameră foto și video cu rezultate bune și foarte bune, indiferent de situațiile în care este utilizat (low-light, portret etc);
  • autonomie bună, mai ales dacă ne raportăm la luminozitatea ridicată a display-ului și la rata de refresh;
  • încărcare pe fir cu adevărat rapidă pentru bateria de 4500 mAh. 

CONTRA

  • sunet ușor metalic la intensitate maximă de la cele două difuzoare stereo;
  • fără încărcare wireless;
  • fără certificare în ce privește rezistența la contactul cu apa și praful;
  • fără senzor tele la camera principală;
  • nu-l poți folosi fără husă de protecție, grip-ul dat de marginile înguste lipsește cu desăvârșire.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro;
Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III.
Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.