ASUS ROG Zephyrus G14 sau cât costă cel mai puternic laptop de gaming* pe AMD Ryzen 4000

Laptopul ASUS ROG Zephyrus G14 a debutat în cadrul CES 2020, iar primele impresii le-am grupat pe aici (am avut ocazia să-i fac un scurt hands-on pe plan local).

Am pus o steluță în titlu și asta pentru că ASUS ROG Zephyrus G14 dorește să devină cel mai puternic laptop de gaming cu procesor AMD Ryzen 4000, dar pe diagonala de 14 inch. Vor fi lansate și unități pe diagonale de ecran distincte, cine știe și cu o răcire sau specificații mai bune față de cele înglobate de modelul despre care discutăm în cadrul acestui articol.

Ce specificații sunt oferite la 8999 lei?

Configurația de ASUS ROG Zephyrus G14 comercializată la 8999 lei poartă indicativul GA401IV-HA037. Are un ecran mat de 14 inch cu rezoluție 2560×1440 pixeli, acoperire de 100% a spectrului RGB, procesor AMD Ryzen 9 4900HS de tip octa-core cu frecvențe de la 3 GHz la 4.4 GHz și 16 fire de execuție.

Pe partea video s-a optat pentru placa grafică NVIDIA GeForce RTX 2060 cu 6GB DDR6. În ce privește memoria RAM și spațiul de stocare: 16 GB memorie RAM de tip DDR4-3200 ce poate fi upgradată până la un maxim de 24 GB, unitate de stocare SSD pe tehnologia NVMe PCIe 3.0 de 1 TB. Dispune de Wi-Fi 6 / ax pe partea de conectivitate, iar bateria cu 4 celule dispune de 76 Wh.

Sunt câteva elemente ce-l recomandă pe ASUS ROG Zephyrus G14:

  1. Design – carcasa a fost construită din aliaj de magneziu, iar zona în care sunt ținute mâinile a fost ranforsată suplimentar printr-o structură tip fagure. Au adoptat balamaua ErgoLift ce înclină tastatură la un unghi cât mai bun (este primul laptop din seria ASUS ROG cu acest tip de balama).
  1. Compact – 1.6 kg, 17.9 mm grosime și autonomie ce în opinia producătorului ar trece și de 10 ore = compact și versatil, nu este doar un laptop de gaming pe care îl ții mai mult pe acasă pentru că-ți rupe spatele, autonomia ar fi de 1 – 2 ore. Mai trebuie adăugat că poate fi încărcat pe USB-C. Încetul cu încetul va sosi vremea în care ne vom alimenta laptopul și telefonul cu energie prin același încărcător.
  2. Răcire eficientizată – atenție acordată de către ASUS pe partea de răcire a laptopului de gaming, mai ales în dimensiunile compacte amintite. Sunt 5 heat-pipe-uri ce acoperă procesorul, placa grafică și VRAM-ul, tunele de tip anti-praf cu ventilatoare n-Blade ce dispun de 81 lamele.

Mai multe detalii în materialul video:

Am uitat să specific că pentru această gamă sunt două tipuri de ecrane:

a. Full HD cu rată de refresh de până la 120Hz – pentru cei ce preferă gamingul;

b.WQHD și rată de refresh convențională, în genul celui de mai sus, pentru creatori de conținut.

Modelul descris mai sus îl găsiți la PC Garage (nu respectă prețul recomandat de 8999 lei, l-au listat la 9099 lei).

Galerie de imagini cu ASUS ROG Zephyrus G14: