Căști cu ANC Panasonic RZ-S500W – review

Am testat deja câteva perechi de căști in-ear de tip TWS (True Wireless Stereo) și altele așteaptă să fie prezentate pe aici. Panasonic este un nume cu tradiție în industria audio mondială și nu avea cum să nu-și dorească o felie din piața căștilor TWS.

Noi vedem în continuare cum se descurcă una dintre cele mai performante perechi de căști TWS ale gigantului nipon – Panasonic RZ-S500W, ce folosesc inclusiv tehnologie de anulare activă a zgomotelor de fond.

Specificații pentru căștile Panasonic RZ-S500W

  • Difuzor de 8 mm cu magnet neodim;
  • Răspuns în frecvență: 20 – 20.000 Hz;
  • Tehnologie de anulare activă a zgomotelor de fond;
  • Conectivitate: Bluetooth 5.0 cu A2DP, AVRCP, HSP și HFP, USB Type-C pe carcasă; 
  • Suport codec AAC și SBC;
  • Baterii integrate de câte 85 mAh ce asigură până la 7.5 ore de redare fără ANC sau 6.5 ore cu ANC, carcasa integrează baterie de 800 mAh ce asigură minimum 2 încărcări complete ale bateriilor căștilor;
  • Câte 3 microfoane omni-direcționale integrate pe fiecare cască;
  • Certificare IPX4 (doar pentru căști, nu și pentru carcasă); 
  • Greutate de 2 x 7 grame căști, 45 grame carcasă.

Review video

Design

Casti Panasonic RZ-S500W

Panasonic RZ-S500W ajung la client într-o cutie cu o bună bucată a zonei frontale transparentă, ce lasă la vedere căștile și carcasa lor. Pe lângă acestea, în pachet mai găsim 4 perechi suplimentare dopuri, cablu USB Type-C la USB, manual cu instrucțiuni de bază de utilizare, printat în câteva exemplare, în mai multe limbi, și certificat de garanție:

Cele 4 perechi de dopuri din silicon sunt de dimensiuni XS, S, L și XL, cu cele de mărimea M gata montate pe căști. Este foarte bine că sunt atâtea opțiuni pentru dimensiunile dopurilor, va fi greu să nu le găsești pe cele potrivite pentru urechea ta.
Căștile sunt micuțe, mai mici decât mă așteptam. Au o formă oarecum clasică pentru acest tip de căști, nefiind în genul celor de la Apple.

Designul scote în evidență câte un semicerc de nuanță argintiu închis, cu multe orificii (21 mai exact). Câte un LED de status, ce se poate aprinde în albastru sau roșu, stă ascuns în spatele ultimului orificiu de pe fiecare cască – cel de deasupra literei ”P” a denumirii producătorului de pe casca dreaptă, respectiv de deasupra ”c”-ului de pe casca stângă.

Pe interior, căștile sunt prevăzute cu câte șase contacte metalice, aurii. Cele două mai mari dintre ele sunt cele ce se fixează pe magneții corespunzători din cutie, în timp ce cele patru contacte mai mici sunt pentru încărcare.

În carcasă, căștile Panasonic RZ-S500W se fixează cu magnet, așa cum am spus deja anterior. Fixarea este fermă și se realizează simplu, doar apropii fiecare cască spre locașul ei și imediat aceasta este atrasă pe poziție. Încărcarea începe imediat ce fiecare cască ajunge în slotul ei.

Căștile par solide, sunt suficient de robuste, plasticul este plăcut la atingere, dar anumite finisări puteau fi executate mai atent. Nu-s probleme majore, dar există unele îmbinări ce nu sunt realizate tocmai constant de la un capăt la celălalt. Repet, nimic grav, doar observații.

Din punct de vedere al confortului la purtare, nimic de reproșat pentru Panasonic RZ-S500W. Mie mi s-au potrivit la fix dopurile gata montate pe căști, cele mărimea M. Le-am probat și pe cele imediat superioare ori inferioare ca mărime, dar M au fost cele bune pentru mine.

Căștile se fixează bine în ureche, le găsești poziția optimă imediat și nici nu simți că ies prea ușor. Panasonic RZ-S500W pot fi purtate fără probleme și în timpul exercițiilor fizice, pentru asta fiind certificate IPX4, rezistând astfel la stropi de lichid.

Carcasa de încărcare și transport este și ea de mici dimensiuni. Este realizată la exterior doar din plastic. În mare parte acesta este mat, cu doar o fâșie lucioasă de jur împrejurul zonei pe care închide capacul.

Închiderea se realizează din balama, să spun așa. Nu există vreun mecanism suplimentar pentru a fixa capacul, doar din balama se așează la locul lui. Deschiderea se face fără efort, există un locaș pe partea frontală unde poți introduce degetul. În acel loc se observă și trei LED-uri ce se aprind în alb, în funcție de gradul de încărcare a bateriei încorporate în carcasă.

Pe partea superioară a carcasei există gravat numele producătorului, în timp ce pe zona posterioară sunt trecute mai multe informații. Pe spate, sub balama, este portul USB Type-C prin care se încarcă acumulatorul carcasei.

Nici carcasa căștilor nu se simte ca un produs premium, plasticul nu este deloc pretențios, iar finisările puteau fi mai bune. Sunt unele muchii cam tăioase, iar capacul nu se simte cel mai solid în momentele în care este deschis / închis.

Sunet

Înainte de a analiza sunetul propriu-zis, să vorbim puțin despre funcția ANC – Active Noise Cancelling. Panasonic RZ-S500W folosește nu mai puțin de 6 microfoane pe ambele căști (câte 3 pe fiecare) spre a prelua sunetele ambientale, ce sunt analizate. În funcție de zgomotele de fond, sunt apoi emise în difuzoare unde sonore în contra partidă, adică de frecvență opusă, menite să anuleze sau măcar să atenueze zgomotele ambientale.

Cum reușește acest sistem să se descurce? Pe scurt, cel mai bine din tot ce am testat pe căști de tip TWS sau in-ear. Tehnologia ANC de pe Panasonic RZ-S500W este excelentă, chiar dacă nu se poate compara cu ceea ce primești de la căști clasice cu ANC (nu in-ear).

Cel mai bine sunt atenuate sau chiar anulate complet, sunetele continue de frecvență joasă. Sistemul ANC se descurcă admirabil și cu sunetele de frecvență medie din spectrul jos, pe care le atenuează suficient de mult. Deja de la spectrul mediu – înalt și pe înalte nu se pot face minuni, aceste sunete ajung destul de evident în urechi, însă doar când nu rulează muzică ori altceva în căști.

În timp ce căștile redau conținut audio, Panasonic RZ-S500W filtrează excelent și te izolează foarte bine de zgomotele ambientale. Dacă vrei să folosești ANC-ul fără a asculta muzică sau a primi orice alt sunet în cască, atunci vei auzi destul de mult din afara căștilor.

Panasonic RZ-S500W propun și funcție Ambient Sound, când microfoanele preiau anumite sunete din afară, pe care le aduc în căști. Este vorba despre sunetele inconstante, mai ”ascuțite”, gen vocea umană, un claxon, o sonerie sau altele asemenea. Funcția Ambient Sound poate fi activată atunci când ai nevoie să auzi anumite sunete din jurul tău, sunete ce vor ajunge amplificat de data asta în ureche, fiind preluate de microfoane și redate în difuzoare.

Desigur, funcția ANC poate fi și oprită, moment în care sesizezi și o schimbare a calității sunetului din difuzoare, dar mai ales o scădere a volumului. Practic, cu ANC activ volumul maxim este mai înalt și va acoperi mai bine zgomotele ambientale, pe lângă ANC-ul ce lucrează la asta.

Dacă tot suntem la volum, să vorbim despre el. Cu ANC activ, intensitatea maximă este cu adevărat ridicată. Nu știu câți dintre utilizatori și pentru cât timp vor putea asculta la volum maxim în căștile Panasonic RZ-S500W. Mi-a plăcut mult faptul că nu apar aproape deloc distorsiuni nici la 100%.

Despre calitatea sunetului pot spune că este bună, chiar dacă nu de-a dreptul spectaculoasă. Pare că Panasonic s-a aplecat cel mai tare pe tehnologia ANC și nu a plusat cu un sunet cu adevărat impresionant. Nu spun că sunetul este slab, nicidecum, ci doar că este cumva plat, fără o dinamică aparte, ceva care să iasă în evidență.

Toate frecvențele sunt acolo, bine reproduse. Înaltele sunt corecte, fără a ”gâdila” însă urechea. Mediile sunt și ele reprezentate eficient, clar pe tot spectrul, dar nu sunt perfect definite. Iar bass-ul… Ei bine, se putea mai bine și aici, nefiind un bass grav, adânc, pătrunzător. Este clar că cu greu se poate obține așa ceva de la o pereche de căști in-ear, ce integrează în plus multe alte tehnologii și care aduc și o autonomie suficientă.

Fără a ieși cu ceva la înaintare, sunetul reprodus de Panasonic RZ-S500W este ok pentru absolut orice fel de muzică. Nu contează despre ce gen muzical vorbim, oricare va fi redat neutru, corect, fără a interveni vreun artificiu din partea producătorului căștilor.

Poți lucra din egalizatorul sursei de redare spre a scoate mai mult din aceste căști, dar va trebui să faci asta pentru fiecare gen muzical în parte, spre a avea parte de o audiție de top. Eu nu am găsit o setare generală, care să sune bine pe orice fel de melodie.

Panasonic RZ-S500W încorporează 6 microfoane în total și le folosește inclusiv spre a prelua vocea utilizatorului în convorbiri telefonice sau pentru comenzi vocale date asistenților virtuali din dispozitivele conectate compatibile. Microfoanele și algoritmii de analiză și redare a vocii preluate fac o treabă excelentă. Vocea este clară, extrem de bine conturată, iar zgomotele de fond, cele nedorite, nu sunt preluate și duse mai departe, decât într-o măsură mai mică.

Conectivitate

Aici, căștilor Panasonic RZ-S500W le lipsește ceva ce sincer mă așteptam să găsesc în 2020. Mă refer la suportul unui codec gen aptX, aptX HD sau chiar LDAC. Panasonic RZ-S500W se oprește însă doar la AAC și SBC, iar asta înseamnă rate maxime de transfer de până la 320 kbps.

În rest, modulul Bluetooth 5.0 este compatibil A2DP, AVRCP, HSP și HFP. Conexiunea dintre Panasonic RZ-S500W și sursa cu Bluetooth se face separat, pentru fiecare casă în parte. Astfel, poți folosi doar o singură cască, în funcție de cea care va fi scoasă din carcasă.

Pe fiecare cască Panasonic RZ-S500W este câte un buton capacitiv, în interiorul semicercului cu orificii. În funcție de numărul de atingeri, de durata atingerii și de casca pe care o atingi poți să pui Play / Pause, să treci la melodia următoare sau să revii la precedenta, să activezi modurile ANC, Ambient Sound ori să le oprești pe toate sau să activezi asistentul vocal al dispozitivului conectat.

Preluarea comenzilor prin intermediul butoanelor capacitive este exactă, iar zona de contact este suficient de mare, nu trebuie să atingi casca fix într-un anumit loc.

Pentru un control mai rapid al anumitor funcții ale căștilor există aplicația Panasonic Audio Connect, disponibilă gratuit atât în Google Play Store, cât și în Apple App Store.

Capturi de ecran din aplicația Panasonic Audio Connect pentru Android:

Din aplicație poți alege ca Panasonic RZ-S500W să rămână mereu pornite atunci când sunt în afara carcasei sau poți opta pentru o anumită perioadă după care, fără a reda sunet, căștile să se oprească automat.

Autonomie

Casti Panasonic RZ-S500W

Bateriile de câte 85 mAh din fiecare cască promit să asigure până la 7.5 ore de redare continuă cu ANC dezactivat sau până la 6.5 ore cu ANC pornit. 

Durata de viață testată de mine se apropie foarte mult de valorile indicate în fișa tehnică, când sunetul este redat la un volum de circa 40 – 50%.

Acumulatorul de 800 mAh din carcasă permite două încărcări complete ale fiecărei căști. Astfel, se poate ajunge la o autonomie maximă de aproape 20 de ore cu ANC pornit.

Încărcarea bateriilor căștilor durează circa 2 ore, încărcarea acumulatorului carcasei în jur de 2 ore și jumătate, iar încărcarea în același timp a căștilor, cât și a carcasei durează aproximativ 4 ore.

Preț

Căști TWS cu ANC Panasonic RZ-S500W – 900 de lei la eMAG.ro. Clienții ce vor să cumpere până pe 10 octombrie 2020 o astfel de pereche de căști de pe eMAG.ro, pot introduce în formularul de comandă codul ”Gadget20” ce taie 20% din prețul de listă. Codul este de asemenea valabil și are aceeași valoare de discount și pentru căștile Panasonic RZ-S300W.

Concluzii

Casti Panasonic RZ-S500W

Panasonic RZ-S500W sunt cu siguranță printre cele mai bune căști de tip TWS cu anulare activă a zgomotelor de fond. Autonomia este suficientă, confortul la purtare la un nivel ridicat, sunetul preluat de microfoane este redat la o calitate excelentă, iar volumul din căști este foarte înalt, fără să apară distorsiuni. În plus, controlul prin atingerea butoanelor capacitive de pe fiecare cască este foarte exact.

Sunetul este bun, dar cumva plat, fără ceva cu care să iasă în evidență.

Sunt și mici probleme, precum lipsa suportului unor codecuri precum aptX sau LDAC ori carcasa ce nu se simte cea mai rezistentă.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru căștile Panasonic RZ-S500W:

PRO

  • funcția ANC este extrem de eficientă, cea mai bună pe care am testat-o la o pereche de căști de tip TWS;
  • volumul maxim este mai mult decât suficient și nici nu apar distorsiuni;
  • confortabile la purtare pentru multe ore continuu;
  • butoanele capacitive de pe fiecare cască sunt foarte sensibile și exacte în preluarea comenzilor;
  • autonomie suficientă;
  • vocea utilizatorului este preluată și redată foarte clar de către microfoane.

CONTRA

  • lipsă suport pentru codecuri aptX sau LDAC;
  • carcasa pare un pic cam fragilă, cel puțin deschiderea capacului nu se simte cea mai solidă.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și nu numai. Folosește OnePlus 6T, Canon EOS 600D și Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.