Huawei P40 Lite 5G – review

Între Huawei P40 Lite și Huawei P40 Lite 5G sunt atât de multe diferențe că în locul companiei chineze aș fi ales altă denumire spre a le individualiza mai pregnant. 

Huawei P40 Lite 5G este unul dintre cele mai ieftine smartphone-uri 5G în momentul de față și fac pariu că dacă compania chineză putea instala GMS pe dispozitiv l-ar fi adus la peste 2000 lei. Pachetul hardware depășește așteptările raportat la costul de comercializare. 

Seria Lite a jucat un rol crucial pentru Huawei pe plan local și nu numai. Primul lor hit comercial major a fost Huawei P8 Lite, telefonul a cărui recenzie are cele mai multe vizualizări pe site-ul nostru. P40 Lite și P40 Lite 5G au dezavantajul lipsei GMS că în alt context ar fi ajutat mult producătorul chinez. Nu am date legate de vânzările curente, dar sunt sigur că lipsa serviciilor Google preinstalate reprezintă un impediment pentru o parte dintre cei interesați. 

Apropo, Huawei P40 Lite 5G = Huawei Nova 7 SE = Honor 30S

Specificații

Design 

În cutia de culoare albă se află pe lângă smartphone și următoarele accesorii: încărcător ce alimentează la 40W (5V / 2A, 9V / 2A, 10V / 4A), cablu USB type-C – USB, căști clasice pe jack de 3.5 mm, agrafă pentru slotul sim. Apreciez faptul că au pus un încărcător rapid în pachet și nu s-a făcut niciun compromis. Pe de altă parte, căștile sunt printre cele mai ieftine. 

Huawei P40 Lite 5G este acoperit în sticlă (față și spate). Mi se pare a fi destul de solid și structura de rezistență am impresia că a fost realizată din metal. Raportul display / corp de 83.8% nu impresionează, dar discutăm despre un telefon mid-range și nu despre un reprezentant din nișa premium. 

În partea superioară se observă grila difuzorului, în colțul din stângă se află un decupaj minuscul rotund unde a fost strecurată camera frontală de 16 Megapixeli. Marginea de la bază este ceva mai generoasă și face notă discordantă cu partea de sus. Controlul de volum, butonul de pornire ce are rol și de cititor de amprentă, slotul pentru cele două cartele nanoSIM sunt frumos încadrate. Sticla din partea spate impresionează vizual, un degrade de culori și reflexii care mai de care. 

Camera principală cu 4 senzori iese destul de generos în evidență, iar o husă de protecție aș spune că este neapărat necesară. Nu înțeleg de ce iese așa tare, în contextul în care nu au pus OIS pe niciunul dintre senzori (wide, ultrawide, macro și adâncime de câmp). Ca design amintește destul de mult de P40 Pro (după cum este și normal). P40 Lite 5G nu are nicio certificare legată de rezistența la contactul cu apa și praful.

Huawei P40 Lite 5G nu face rabat în ce privește calitatea materialelor și atenția la detalii. Alte companii pun sticlă și pe telefoane de peste 4000 lei, Huawei pe modele de 1500 – 1600 lei cu 5G nu se hazardează și încearcă să livreze un smartphone cât mai bine pus la punct pe partea de design. 

Ecran și sunet

Mi-aș fi dorit să descopăr un panel AMOLED, dar pe de altă parte și prețul ar fi fost din altă ligă. S-a mers pe un IPS de 6.5 inch, rezoluție FHD+, aspect 20:9, 405 ppi și dispune de certificare HDR10. 

De când începi să-l folosești o să remarci câteva lucruri: luminozitatea ridicată, unghiul larg de vizualizare, acuratețea culorilor. Feedback-ul oferit mi s-a părut a fi în linie cu un AMOLED bun. În Setări la secțiunea Display & brightness sunt mai multe opțiuni pentru modul de culoare și temperatură (Normal, Vivid pentru modurile de culoare și pentru temperatură: Default, Warm sau Cool). Opțiunile mele au fost Vivid și Cool. La temperatura de culoare ai parte de un gradient de culoare și alegi în funcție de preferințe. 

Rezoluția merge a fi setată în funcție de preferințe: High – 2400 x 1080 sau Low – 1600×720 și se obține un plus de autonomie din partea acumulatorului de 4000 mAh. 

Alte opțiuni ce merită a fi notate: Dark Mode, Eye Comfort cu filtrare pentru lumina albastră, eBook mode. În interfață poți alege ca o bară neagră să apară în partea superioară, iar decupajul pentru camera frontală să nu mai fie chiar așa vizbil. 

Nu am găsit informații legate de sticla de protecție a ecranului. Are o folie de protecție aplicată din fabrică, cumva te scapă de o grijă suplimentară. Mi se pare o folie de bună calitate, nu dintre cele ce se zgârie ușor și ești nevoit să treci pe ceva din sticlă. 

Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază. Se aude puternic și clar, amplitudine ridicată. Bass-ul nu mi s-a părut a fi așa prezent. Pe la 70 – 80% se obține un sunet mai plin, corect. Are jack de 3.5 mm la bază, iar reglarea volumului se face din partea dreaptă (o singură tastă fizică pentru Up și Down). Căștile din pachet sunt modeste, recomand altceva pentru o audiție mai bună. Am testat cu căști in-ear pe jack de 3.5 mm. Bass-ul este calibrat bine, parcă la maxim distorsionează puțin. Mi se pare că înaltele sunt prea pregnante și zgârie timpanul. Oricum nu este recomandat să asculți la volum maxim. Pe la 60 – 70%, nu am ce să critic. Te îmbie să asculți cât mai mult. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Unul dintre marile puncte pro pentru P40 Lite 5G este dat de ansamblul hardware. Kirin 820 5G mi se pare a fi una dintre cele mai bune propuneri în segmentul smartphone-urilor ieftine cu 5G. A fost dezvoltat într-un proces de litografiere pe 7nm, aranjament tri-cluster cu 1 x ARM Cortex-A76 la 2.36 GHz, 3 x ARM Cortex-A76 la 2.22 GHz și 4 x ARM Cortex-A55 la 1.84 GHz. Este ajutat de un GPU 6-core – Mali-G57. Se adaugă 6 GB memorie RAM și 128 GB stocare + slot combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile NM de până la 256 GB). 

Informații furnizate de CPU-Z pentru P40 Lite 5G;

Huawei a pus eforturi serioase în dezvoltarea acestui ansamblu hardware. Observați că nu avem rabat la nivel de proces de fabricație, nuclee utilizate etc. Au dorit să ofere un rival cât mai de seamă pentru Qualcomm (Snapdragon 750G spre comparație are 2 x ARM Cortex-A77 + 6 x ARM Cortex-A55). 

Rulează Android 10 cu EMUI 10.1, fără serviciile Google preinstalate. Am testat un dispozitiv cu o versiune software de retail. Bănuiesc că nu sunt diferențe majore, doar că nu a primit update-uri software. 

Așa cum Huawei ne-a obișnuit nu agață la nivel de UI, nici după sesiuni prelungite de utilizare nu simți că telefonul ar avea pic de lag. Reacționează prompt la orice comandă, rulează orice aplicație și joc în condiții optime. O să vedeți că are rezultate notabile și în secțiunea Performană, pe testele de benchmark rulate. 

La nivel software nu am cine știe ce elemente de scos în evidență. Emotion UI-ul pe care deja îl cunoașteți de pe alte modele, App Gallery în rol de magazin de aplicații, browser cu funcție de căutare de aplicații. Am folosit gesturile pentru a naviga prin UI, swipe din lateral stânga spre dreapta pentru Back și din lateral dreapta spre stânga pentru Forward, de la bază în sus pentru ieșirea pe ecranul de start sau swipe mai scurt de la bază în sus pentru aplicații recente. M-am obișnuit rapid. 

AppGallery este din ce în ce mai populat și sunt ceva aplicații și din țara noastră, aplicații bancare + altele uzuale în genul Jerry s Pizza, My Enel, Biziday etc. Secțiunea de jocuri nu este așa vastă precum mi-aș dori. 

Interfața EMUI 10.1 pe P40 Lite 5G;

Aplicații preinstalate pe Huawei P40 Lite 5G;

Aplicații Huawei: AppGallery, Themes, Music, Video, Calendar, Health, Email, Files, Tools (Wallet, Contacts, Weather, Calculator, Recorder, Find Phone, Mirror, Busolă, SIM Toolkit), Notepad, Phone Clone, Tips, Member Center;

Sunt câteva foldere: Business, Entertainment, Social, Lifestyle și Games ce au aplicații recomandate, nu sunt descărcate în telefon, doar un shortcut dacă ești cumva interesat să le instalezi. 

Telefonul testat avea instalate Bolt, Snapchat, PressReader, Bitdefender Antivirus Free, StarTaxi, Bizidat, Pagi, FreeFire, Tiktok. Am adus și eu Spotify și Opera (unul dintre cele mai complete browsere pentru Android în momentul de față). 

Ce soluții poți folosi spre a preîntâmpina lipsa aplicațiilor Google?

Navigație – Here WeGo;

Browser – Opera (căutarea by default se face prin Google) + browserul preinstalat, destul de bine pus la punct;

Mail – clientul de Email preinstalat;

YouTube – YouTube Vanced sau pur și simplu, îl accesezi direct din browser;

Mai sunt diverse alte soluții, dar nu are rost să le detaliez aici. Cel mai bine este să te bazezi pe ce livrează smartphone-ul în sine, fără a te gândi la a instala apk-uri din surse mai mult sau mai puțin dubioase etc. Așa poți instala Chrome dacă dorești, încerci și Maps etc. Doar că nu este ca și cum le-ai avea by default etc. Ca idee cumva generală, secțiunea de jocuri ar trebui actualizată. Mi se pare a fi destul de săracă în opțiuni cu adevărat interesante. Plus și bloatware-ul din aplicațiile disponibile, să nu cadă în cursa Play Store ce în dorința de a avea aplicații și jocuri, a lăsat tot felul de scam-uri la liber și nici în 2020 nu au reușit să rezolve problema. 

Android 10 cu EMUI 10.1 pe Huawei P40 Lite 5G;

Performanță

Aș spune că rezultatele sunt decente, discutăm despre un smartphone mid-range cu conectivitate 5G (un entry-level în lumea smartphone-urilor cu cea mai nouă tehnologie de rețea). 

Teste de benchmark realizate pe Huawei P40 Lite;

Conectivitate

Are 5G, Wi-Fi ac, bluetooth 5.1, localizare printr-o suită de servicii: A-GPS, GLONASS, GALILEO și BDS (SUA, Rusia, Uniunea Europeană și China), NFC. 

Cititorul de amprentă se află în lateral dreapta, are și rol de buton de pornire. Se descurcă decent, dar în limitele date de un senzor pus în lateral (trebuie puțină răbdare în unele situații). Nu ai parte de precizia unui cititor de amprentă poziționat clasic, în partea spate. Tot pe dreapta au adus și tasta pentru reglarea volumului. La bază sunt USB type-C-ul de tip 2.0, difuzorul principal și jack-ul de 3.5 mm. În stânga se află slotul combo (dual-sim de tip nano sau single sim + slot pentru cardurile NM). Deasupra ecranului se află difuzorul pentru apeluri, câte un microfon în partea de sus și jos. 

Din păcate nu l-am testat în rețeaua 5G. Trebuie pe viitor să trec abonamentul de la Orange în unul de tip 5G, să aleg un loc cu acoperire și să vină cu rezultate realizate în paralel. 

Cameră foto și video

Pe lângă hardware-ul puternic am descoperit un alt punct PRO – camera foto principală. Are 4 senzori: 

  • 64 Megapixeli de tip wide cu PDAF, echivalent 26mm;
  • 8 Megapixeli de tip ultrawide, echivalent 17mm;
  • 2 Megapixeli cu f/2.4 pentru macro;
  • 2 Megapixeli cu f/2.4 pentru adâncimea de câmp. 

De fapt, magia este livrată de softul din spatele senzorilor. Ca materiale livrate aș spune că aduce destul de mult cu ce oferă vârful de gamă – P40 Pro. 

Interfața camerei foto și video de pe Huawei P40 Lite 5G;

Impresionează în low-light, probabil – cel mai bun smartphone Android în acest scenariu de utilizare. Focusul este realizat corect și rapid, dinamic range bun, fără zgomot de imagine care să deranjeze. Sunt o sumă de moduri preinstalate: AR Lens, Portrait, Pro, Slow-mo, Panorama, Aperture, Light Painting, HDR, Time-Lapse, Moving Picture, Stickers, Documents, Super Macro, Dual-View, High-res. 

Clip 4K realizat cu Huawei P40 Lite 5G;

Fotografii realizate cu Huawei P40 Lite 5G;

Autonomie

În primul rând trebuie să amintesc de încărcarea rapidă – 40W și baterie de 4000 mAh. De la 0 – 70% are nevoie de 30 minute. În mai puțin de o oră se încarcă complet. A obținut 11 ore și 25 de minute în testul Gadget.ro (redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi, luminozitate la maxim). 

Trece testul unei zile de utilizare fără absolut nicio problemă.

Preț

Huawei P40 Lite 5G cu 6 GB RAM și 128 GB stocare – 1699 lei sau avans de 399 lei cu 12 x 108 lei rată lunară. 

Concluzii 

Huawei P40 Lite 5G are câteva puncte PRO certe și aș spune că au depus un efort serios spre a dezvolta un terminal cât mai bun în segmentul mid-range. Aș face pariu că dacă dispunea de suita GMS ar fi trecut serios de pragul a 2000 lei. 

Dacă poți trece peste faptul că nu are aplicațiile Google preinstalate, Huawei P40 Lite 5G se dovedește o surpriză plăcută, cu design plăcut, cameră foto și video de bună calitate, 5G, software ce funcționează fără lag și hardware performant. 

AppGallery este dezvoltat în ritm continuu, dar la nivel de jocuri față de Play Store aș spune că avem cale lungă de parcurs. Sunt mare parte din aplicațiile bancare importante, alte aplicații în genul Bolt, StarTaxi, Pago etc. 

PRO

  • design fără compromis la nivel de materiale (sticlă pe față și spate), atenție la detalii;
  • ecran luminos, culori afișate plăcut;
  • hardware puternic (procesor dezvoltat pe 7nm);
  • conectivitate bună;
  • autonomie ridicată. 

CONTRA

  • lipsa serviciilor Google;

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro;
Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III.
Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.