Ford Ranger Raptor 2020 – review

Strategia Ford de a aduce anumite modele pe Bătrânul Continent, modele ce în mod normal erau vândute doar în SUA, este în plină desfășurare. Cu Mustang-ul nu au dat deloc greș, vânzările fiind la un nivel peste așteptări, cu Edge cred că se putea mai bine, iar cu Explorer abia suntem la început.

Chiar dacă este clar că F-150 nu-și are rostul pe la noi, Ford Europa a decis să ne dea și nouă șansa la ceva măcar cu influențe de F-150. Așa s-a născut Ford Ranger Raptor, pick-up-ul ce lasă în urmă latura utilitară în favoarea celei de performanță. Și este vorba despre o performanță ridicată, așa cum veți descoperi în rândurile ce urmează.

Specificații pentru Ford Ranger Raptor 2020 2.0 EcoBlue 213 CP AT10

Specificatii Ford Ranger Raptor 2020 2.0 EcoBlue 213 CP AT10

Design exterior și interior

Ford Ranger Raptor 2020

Ford Ranger Raptor 2020 arată ca un Ranger convențional ce tocmai a ieșit dintr-un atelier de tuning. Din fericire, modificările sunt făcute cu gust, designerii au știut cum să creeze imaginea de pick-up musculos fără introducă kitsh-ul în ecuație. Nimic nu pare nelalocul lui, totul este perfect integrat pe caroseria cu mult mai lată, mai înaltă și doar o idee mai lungă.

Actuala generație Ford Ranger este un pick-up cu proporții reușite, cu o linie a caroseriei omogenă, în care toate elementele se îmbină în mod armonios. Astfel, pentru Raptor nu era nevoie să fie ceva reinventat, ci doar trebuia diferențat clar de restul gamei și adus mai aproape de imaginea unui F-150 Raptor, model disponibil pe piața nord-americană deja din 2010.

Din orice unghi l-am privit pe Ford Ranger Raptor 2020, nu i-am găsit deficiențe. Grila neagră ce integrează în mod natural denumirea producătorului, scutul de aluminiu ce se lasă văzut sub bara de protecție din față, aripile mult evazate, cu protecții negre proeminente, pragurile din aliaj ranforsat, ce protejează caroseria de pietrele ce ar putea lovi panourile laterale, ornamentul masiv din jurul lunetei și ruloul din aluminiu vopsit negru, precum și bara spate cu un prag generos, toate se combină spre a genera o imagine unică, ce nu are cum să nu impresioneze.

Și da, reușește să întoarcă multe capete pe stradă, cred eu, nu doar din cauza dimensiunilor, ci și din cauza designului extrem de reușit.

Nici interiorul nu a fost trecut cu vederea. Sunt destule elemente ce individualizează clar un Ford Ranger Raptor 2020 de frații utilitari.

Avem niște scaune excelent configurate, cu un bun suport lateral, dar care sunt și confortabile la drum lung. Reglajele electrice largi vor asigura o poziție optimă atât pentru șofer, cât și pentru pasager.

Pe banchetă este mult loc, chiar dacă, la fel ca la mai toate pick-up-urile, spătarul este prea puțin înclinat, iar pe distanțe lungi pasagerii din spate pot acuza dureri de spate. Sub banchetă s-au păstrat cele două spații utile pentru depozitarea anumitor accesorii.

Bena este acoperită din standard, la orice Ford Ranger Raptor 2020, cu un rulou de aluminiu. Este vopsit în negru și ocupă ceva spațiu la capătul benei, astfel capacitatea de a transporta anumite obiecte voluminoase are de suferit.

Nici sarcina utilă maximă nu-l ajută pe Ford Ranger Raptor 2020 pe partea practică. Cele doar 620 de kilograme ce pot fi transportate de acest pick-up nu se compară cu cifrele din segment. Doar că acest pick-up joacă într-un segment propriu. 

Motor și cutie de viteze

Ford Ranger Raptor 2020

Motorul ar putea fi cel ce le va da de gândit celor ce așteaptă performanță extremă de la Ford Ranger Raptor 2020. Un diesel EcoBlue de 2 litri, cu 4 cilindri în linie, nu-i tocmai demn de un vehicul dezvoltat de Ford Performance. Ar fi fost poate mai bun un benzinar V6 de vreo 3 litri, sau, dacă tot visăm, de ce nu un V8 de peste 4 litri?!

Revenim cu picioarele pe pământ și discutăm despre 213 CP dezvoltați la o turație destul de scăzută, de doar 3750 rpm. Cuplul maxim este excelent pentru un motor de 2 litri, cei 500 Nm fiind disponibili între 1750 și 2000 rpm.

Sistemul de supra-alimentare este de tip BiTurbo, cu două turbine ce lucrează în serie. Una este mai mică și se ocupă de pomparea forțată a aerului în cilindri la turațiile joase, pentru ca la turațiile înalte să intervină și turbosuflanta mai mare. Astfel, răspunsul motorului este mereu rapid, turbo lag-ul nu este decât foarte puțin sesizabil.

Din spatele volanului motorul se simte vioi, urcă rapid în ture, are un sunet plăcut, ușor rugos, și funcționează rafinat. Îl puteți auzi ceva mai jos, la capitolul următor, unde am inserat un clip video, zic eu, interesant. Este adevărat că sunetul motorului este acompaniat în habitaclu de câteva note artificiale, generate de sistemul audio în boxe. De data asta, nu m-a deranjat deloc acest lucru, ba chiar mi-a plăcut, fiindcă reușește să creeze o atmosferă apropiată de spiritul mașinii.

Cutia de viteze automată cu 10 trepte este singura opțiune pe care o ai alături de Ford Ranger Raptor 2020. De fapt, combinația motor – transmisie este unică în cazul acestui pick-up.

Cutia este performantă, își dezvăluie calitățile mai ales atunci când rulezi pe modurile Sport sau Baja, fiindcă la o rulare normală mi se pare că uneori ezită. Apar, destul de rar ce-i drept, momente în care cutia nu pare că se poate hotărî asupra treptei optime. Așa este când ai de ales dintre 10 rapoarte…

În fine, cutia este rapidă, schimbă fără șocuri și reușește să țină acul turometrului într-o zonă optimă de cuplu, la rularea normală, sau în zona de putere maximă la mersul în forță.

Există și mod Manual de a schimba rapoartele. Poți face asta doar din padelele de pe volan, nu și din levier. Mi-a plăcut că pe modul Sport și Baja, cel puțin, cutia nu schimbă automat în treapta superioară când este atins limitatorul de turație. Pur și simplu ești lăsat la control 100%, precum la o mașină eminamente sport. 

Ținută de drum, performanțe și consum

2020 Ford Ranger Raptor action shot

Dacă la design, atât pe afară, cât și înăuntru, s-au făcut schimbări majore față de un Ranger convențional, ei bine la ținuta de drum este și mai și. Totul a fost modificat pe dedesupt.

Ford Ranger Raptor 2020 s-a ales cu un șasiu intens ranforsat, cu câteva elemente structurale din oțel slab aliat de înaltă rezistență ce-i conferă o rigiditate structurală extrem de ridicată. Mai mult, suspensiile sunt complet altele, cu amortizoare High performance FOX Racing cu două trepte de lucru.

Ford Ranger Raptor 2020

Pe prima fază de lucru suspensia este foarte moale, spre a amortiza eficient denivelărie mici și medii, oricât de pronunțate ar fi. Apoi, pe denivelări mari, către finalul cursei, amortizoarele FOX cu tehnologie Position Sensitive Damping se întăresc evident, astfel este aproape imposibil să duci suspensia în limitatorul de compresie.

Suspensia spate este complet reproiectată. Au dispărut arcurile lamerale în favoarea unora elicoidale, mult mai performante la viteze ridicate. Punctele de prindere ale brațelor suspensiei sunt altele, noul aranjament integrează o legătură de tip Watt, ce-i permite osiei să se miște liber în sus-jos, însă cu o limitare clară a mișcărilor laterale.

OK, ce înseamnă toate astea? Că Ford Ranger Raptor 2020 rulează pe teren accidentat ca nimic altceva din tot ce am experimentat până acum. Imaginați-vă un drum neasfaltat, cu multe gropi, pe care în mod normal mergi cu 20- 30 km/h, poate și mai puțin. Cu un pick-up convențional vei putea rula cu 40 – 45 km/h. Cu Ranger Raptor, însă, poți merge lejer, dar lejer, cu 90 – 100 km/h și chiar mai mult, dacă ai curaj.

2020 Ford Ranger Raptor action shot

Da, atât de tare este această mașină pe macadam. Și nu vorbesc de macadam lin, cu mici denivelări. Nu, nu! Vorbesc despre drumuri proaste pe care ți-ar fi milă să treci cu o altă mașină chiar și doar în treapta întâi. Cu Ford Ranger Raptor 2020 în schimb, poți călca serios accelerația, lăsând în urma ta un uriaș nor de praf.

Astfel, distanțe de câțiva kilometri ce erau parcurse în peste 10 – 15 minute, pot fi acum terminate după numai 3 – 4 minute. Nu, nu exagerez. Deloc! Până nu veți testa ceea ce vă povestesc eu aici, nu mă veți crede. Și este normal, nu vă acuz.

Pneurile standard BFGoodrich Baja Champion ajută enorm ținua de drum din afara asfaltului. Se agață de macadamul pe care mergi precum ghetele unui fotbalist de gazonul terenului. Este impresionantă forța de tracțiune și de frânare pe care o pot genera aceste anvelope în afara asfaltului.

2020 Ford Ranger Raptor action shot

Scurtez povestea și vă spun că Ford Ranger Raptor 2020 nu are cum să te impresioneze decât după ce-l scoți în fara asfaltului. Acolo este în mediul lui natural, acolo arată tot ce poate. Și poate atât de multe, încât doar cel din spatele volanului își atinge limitele, nu și mașina.

Ford Ranger Raptor 2020 este și foarte echilibrat, îți permite să faci derapaje controlate destul de ușor. Fie că mergi doar cu puntea spate cuplată, fie că treci pe 4×4 Lock, mașina te lasă să te joci în voie, nu-ți dă emoții.

Sunt 6 moduri de rulare – Normal, Sport, Grass/Gravel/Snow, Mud/Sand, Baja și Rock.

Aceste moduri  intervin asupra asistării direcției, răspunsului accelerației, felului în care schimbă treptele cutia de viteze și a modului de lucru al sistemului de control al tracțiunii și stabilității. Pentru distracție maximă mergi pe Baja cu toate sistemele de asistență decuplate, cum am făcut eu în clipul video de mai jos.

Clip video cu scurtă prezentare exterior și interior, cu câteva scene de acțiune în off-road, cu sunetul motorului din interior și de afară și cu accelerații 0 – 100, 40 – 80, 40 – 100, 60 – 120 și 80 – 130 km/h cu Ford Ranger Raptor 2020:

Performanțele, precum accelerația sau viteza maximă, nu sunt nici pe departe la nivelul capacităților off-road ale pick-up-ului. Din cauza asta am spus că era de preferat o motorizare mai puternică, ceva care să se ridice la nivelul trenului de rulare.

În fișa tehnică de pe site-ul Ford România, sunt date doar 8.8 secunde pentru accelerația 0 – 100 km/h. În alte părți am găsit că ar fi vorba despre 10 secunde pentru acest sprint, ceea ce este mai aproape de realitate, după cum am măsurat și eu în timpul testelor.

Viteza maximă este și ea mai mică decât am fi vrut unii dintre noi. Și aici avem diferențe: pe Ford România apar 180 de km/h, alte surse dau 170 km/h. Nu-i rău pentru un pick-up, dar este prea puțin pentru un vehicul Ford Performance.

Consumul oficial de 9 – 9.4 l/100 km în medie este și el cam optimist. După cum se poate vedea în pozele de mai sus, de-a lungul celor peste 500 kilometri pe care i-am făcut eu, consumul mediu a oscilat între 12.8 și 13.6 l/100 km. Și nu am mers mereu la maxim. Dacă ar fi să faci asta, te-ai alege, cel mai probabil, cu un consum de peste 16 – 17 l/100 km. Nu-i nimic anormal pentru un pick-up de peste 2.5 tone la gol, cu pneuri late de 285 mm.

De reținut la partea de consum că Ford Ranger Raptor 2020 folosește și aditiv AdBlue pentru tratarea noxelor, așa că trebuie ținut cont și de acest lichid când facem calculele de consum. Rezervorul de AdBlue de pe Ranger Raptor are capacitatea de 20 de litri.

Tehnologie și siguranță

Tehnologii asistenta pe Ford Ranger Raptor 2020

Nu cred că va conta prea mult ce primești la pachet cu un Ford Ranger Raptor 2020 pe partea de tehnologie. Asta nu înseamnă nici pe departe că acest pick-up stă rău la acest capitol.

În standard, mașina aduce tot ce vine și alături de un Ford Ranger Wildtrak, deci te alegi din start cu cea mai dotată versiune de Ranger.

În plus față de aceea, un Ranger Raptor 2020 plusează cu tot ce înseamnă design special, atât pe afară, cât și în interior. Astfel, primești jantele speciale cu anvelope BFGoodrich de performanță, cu dimensiuni 285/70/R17, grilă față, bare de protecție față și spate cu design unicat, scut de protecție față de aluminiu, amortizoare FOX Pro, praguri din aliaj ranforsat, rulou benă de încărcare, tapițerie din piele, scaune față cu design Raptor, încălzite și cu reglaj electric, volan sport îmbrăcat în piele perforată, cu design Raptor, panou de bord cu desgin unic Raptor ș.a.

Ford Ranger Raptor 2020 aduce standard sistem de infotainment SYNC 3 cu ecran tactil de 8 inch, cu navigație și suport Android Auto și Apple CarPlay. Este același sistem pe care la-m văzut la multe alte mașini Ford. Nu mi-a plăcut la Raptor că reacționează lent, uneori apare un lag și de peste 2 secunde de la comanda dată până ce sistemul reacționează.

Galerie de imagini cu interfața SYNC 3 de pe Ford Ranger Raptor 2020:

Dintre alte dotări de confort amintesc: climatizare automată pe două zone, senzori de lumină și de ploaie, faruri cu Xenon, luminile de zi și proiectoarele de ceață cu LED, geamuri electrice, oglinzi reglabile, încălzite și rabatabile elctric, oglindă interioară electrocromatică, cameră video pentru marșarier ș.a.

Pe partea de siguranță, Ford Ranger Raptor 2020 aduce airbaguri frontale și laterale față, airbaguri cortină față și spate, airbag genunchi șofer, prinderi ISOFIX pentru locurile laterale spate, controlul electronic al stabilității (ESC), controlul tracțiunii (TC), ABS cu EBA, asistență la plecarea din rampă și la coborârea în pantă, pilot automat cu limitator reglabil al vitezei, frânare automată de urgență, asistență inteligentă pentru viteza de deplasare, sistem de recunoaștere a semnelor de circulație, asistență pentru păstrarea benzii de rulare, asistență pre-coliziune ș.a.  

Trebuie să recunosc că pentru o astfel de mașină, chiar dacă știu că vorbim despre vârful de lance al gamei Ranger, dotările de confort și siguranță oferite în standard sunt extrem de multe.

Preț

Ford Ranger Raptor 2020 – de la 59.609 Euro cu TVA. Mașinile vin complet echipate, sunt prea puține opționale ce pot fi adăugate.

Concluzii

Ford Ranger Raptor 2020

Se spune că bărbații se maturizează greu, că rămân copii până la vârste înaintate. Poate de vină pentru asta sunt și ”jucăriile” de care suntem înconjurați. Una dintre ele este cu siguranță Ford Ranger Raptor, o mașină cu care te joci în voie oriunde în afara asfaltului. Și tocmai pentru asta aș alege fără să ezit această mașină: fiindcă nu e nevoie să te duci pe circuit, trebuie doar să găsești un câmp, o pajiște, un drum de țară unde să te joci în voie.

Mașina asta este uimitoare. Nu exagerez! Chiar este uimitoare și trebuie neapărat să o conduci ca să realizezi asta. Oricât aș încerca eu sau alții să te convingă de cât de uimitoare este, nu o să reușim. Din spatele volanului, însă, o să te convingi în doar câțiva kilometri despre ce înseamnă Ford Ranger Raptor. Doar că acei kilometri trebui să fie în afara asfaltului, pe un drum cu cât mai prost, cu atât mai bine.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru Ford Ranger Raptor 2020 EcoBlue 213 CP AT10:

PRO

  • ținută de drum extraordinară în afara asfaltului, mașina poate merge cu viteze incredibile pe drumuri de macadam, pa câmpuri și altele asemenea;
  • foarte capabilă pe trasee off-road, garda înaltă la sol, diferențialele central și spate blocabile și pneurile performante A/T te duc unde nu-ți imaginezi că poți ajunge cu o mașină de serie;
  • design reușit, cu detalii unice ce transformă pick-ul într-unul cu adevărat special;
  • chiar dacă pierde din trăsăturile utilitare, rămâne o mașină polivalentă, cu un interior spațios și confortabil, mai apropiat de al unui SUV decât de al unui pick-up;
  • multe dotări de confort și siguranță standard.

CONTRA

  • motorul diesel de 2 litri nu se ridică la nivelul ce-l impune o astfel de mașină, performanțele sunt mediocre pentru un vehicul Ford Performance;
  • cutia de viteze automată mai dă rateuri (destul de rar) la o rulare normală, uneori ezită, pare că nu găsește treapta optimă.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și nu numai. Folosește OnePlus 6T, Canon EOS 600D și Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.