ASUS ZenBook Flip S cu ecran OLED 4K – specificații detaliate, impresii și prețurile din România

Ecranele OLED au cucerit piața smartphone-urilor și a tv-urilor, iar de o bună perioadă de timp aștept să intre și pe segmentul notebook-urilor. Așteptarea a luat sfârșit și ASUS importă local un laptop cu display OLED prin modelul UX371EA. 

Care sunt avantajele unui panel OLED pe un notebook față de un IPS sau orice altă tehnologie concurentă?

  • negrul afișat natural;
  • luminozitatea;
  • acuratețe a culorilor;
  • unghi de vizualizare;
  • economie mai bună în ce privește consumul de energie. 

Sunt multe avantaje și o teamă dată de burn-in (afișarea de conținut static în anumite zone ale ecranului este mai mare pe un laptop), dar veți descoperi că au inovat și din acest punct de vedere. 

Apropo de ecranul unui notebook, mi se pare că acum avem de-a face cu o mică revoluție și asta după ce ani de zile s-a cam bătut pasul pe loc. Rezoluțiile și pe laptopurile premium sunt în mare parte 1080p pe display-uri de la 13.3 inch în sus (pe smartphone-uri deja FHD+ a devenit standard și în nișa entry), luminozitatea ecranului pe un notebook nu prea trece de 250 – 300 nits (în cel mai bun caz, iar pe smartphone-uri s-a ajuns la peste 1500 nits în cazul lui Note20 Ultra), iar pe laptop de multe ori în spații deschise cu greu ai parte de lizibilitate. 

ASUS UX371EA cu panel OLED impresionează prin culorile afișate, luminozitate, rezoluție, iar mai multe detalii aflați în rândurile următoare. 

Specificații

Impresiile formate de ASUS ZenBook Flip S UX371 cu ecran OLED;

Design

În pachetul de retail se oferă  conform informațiilor de pe Altex.ro: laptop, husă, stylus, adaptor USB la RJ-45 de tip gigabit, adaptor de la USB-C la jack de 3.5 mm. Capacul este fabricat din aluminiu și adună amprentele în ritm alert (ai nevoie de un material textil spre a-l curăța cum trebuie). Logo-ul ASUS este arămiu, culoare regăsită și pe marginile sale. 

Balamaua mi s-a părut solidă și rezistentă la utilizare îndelungată, aspect important dacă ținem cont de faptul că permite rotirea la 360 de grade. Răcirea se face pe la bază, dar radiatoarele sunt evidente și pe latura unde se face contactul între display și tastatură.

În lateral stânga se află portul HDMI, 2 x  USB type-C și indicatorul pentru alimentarea cu energie a bateriei cu 4 celule ce ar oferi conform producătorului până la 15 ore de autonomie (în anumite scenarii de utilizare).

În lateral dreapta au poziționat butonul de pornire și un port USB 3.2. Nu are jack de 3.5mm, de aici și adaptorul din pachet. Nu are nici slot pentru cardurile SD sau microSD. Difuzoarele stereo cu tehnologie Harman / Kardon se află la bază, cumva spre margini spre a livra un sunet cât mai puternic.

Ecran și sunet;

Unul dintre principalele puncte de atracție este dat de panelul OLED. Este fabricat de către Samsung. Impresionează prin culorile afișate, prin negrul natural, ajută laptopul să impresioneze pe partea de autonomie. Sunt o multitudine de beneficii pe care le implică folosirea unui astfel de panel și sper ca ZenBook Flip S să fie un deschizător de drumuri.

ASUS garantează 7000 de ore de funcționare fără ca ecranul OLED să fie afectat de burn-in (ei spun că s-ar plia pe 3 ani, 3 ani și jumătate de utilizare). Vine cu Windows 10 preinstalat cu Dark Mode activat, tot spre a preîntâmpina scenariile de utilizare care să afecteze display-ul.

Display-ul OLED 4K de pe ZenBook Flip S oferă acoperire 100% în spectrul DCI-P3 și DisplayHDR 500 True Black. A fost validat pentru acuratețea culorilor și de către PANTONE și VESA DisplayHDR. Timpul de răspuns este de 2ms. Contrastul este de 1.000.000:1. Lumina albastră este redusă cu până la 65% față de un LCD.

Mi-aș dori un panel OLED și anti-glare / mat. Presupun că am de așteptat, OLED-ul de pe ZenBook Flip S are glare și touch. Observați că în pachetul de retail au adus și un stylus, pentru cei interesați să-l folosească în mod creativ. Întradevăr, nu vă așteptați la minuni în spațiile cu lumină puternică.

Sunetul este puternic și clar, suficient de mult bass. La maxim mi s-a părut că distorsionează puțin. Păcat că dispare jack-ul de 3.5 mm, dar oricum trecem din ce în ce mai mult pe căști bluetooth, iar ZenBook Flip S dispune de bluetooth 5.0.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Folosește un procesor Intel de generație a 11-a, dezvoltat pe 10nm (a ajuns și Intel să aibă ceva curaj și să treacă de la învechitul 14nm la 10nm). Trecerea pe un proces de litografiere în 10nm înseamnă un plus pe partea de putere de procesare, consum redus de energie și dimensiuni ceva mai compacte pentru dispozitivele ce-l integrează.

Informații relevate de CPU-Z;

Nu l-am folosit în cine știe ce sarcini în cele câteva zile în care l-am avut. Plus că nu este un laptop de gaming sau de la care să te aștepți la cine știe ce performanțe. Este excelent pentru browsing, multimedia, Office, editare de bază pentru fotografii și materiale video.

Lângă procesor se află 16 GB memorie RAM și un SSD de 1 TB. RAM-ul nu poate fi upgradat, este valoarea maximă. SSD-ul mi se pare că oferă o valoare suficient de mare + performanțe bune.

Am făcut și un SpeedTest pe conexiune Wi-Fi ac (laptopul dispune de Wi-Fi ax, pe un router compatibil obține valori mai bune), a obținut peste 450 Mbps la download și peste 230 Mbps la upload. Sunt valori bune, în contextul dat și sunt sigur că scoate și mai bine de atât (în funcție de calitatea conexiunii și folosirea unui router compatibil wi-fi ax).

Câteva screenshots cu Windows 10 pe ZenBook Flip S cu Dark Mode activ;

Tastatură și touchpad;

Touchpad-ul este de dimensiuni generoase, iar aici a fost integrat și un keypad numeric ce-l activezi prin apăsare prelungită (NumberPad 2.0, iluminat LED). Mi s-a părut precis, nu este zgomotos etc.

Tastatură necesită un timp de acomodare și aduce o serie de shortcuts în partea superioară. Este o tastatură compactă, edge-to-edge, tehnologie backlit și o cursă a tastelor de 19.05 mm (și corpul notebook-ului amintește de cele de 11.6 inch, dar ecranul OLED 4K este de 13.3 inch). Una dintre scurtături permite activarea / dezactivarea rapidă a camerei web integrate.

Autonomie

În pachetul trimis la review (sample de pre-producție) pe lângă laptopul propriu-zis am primit și încărcătorul pe USB Type-C ce alimentează la 65W (5V / 3A = 15W, 9V / 3A = 27W, 15V / 3A = 45W și 20V / 3.25A = 65W). Poate fi încărcat de la un alt charger pe USB type-C, chiar și de la o baterie externă. Cumva ești scutit de grija încărcătorului proprietar. Legat de timpul de încărcare, cu charger-ul din pachet se încarcă de la 0 – 60% în 49 de minute.

Da, are autonomie bună. Contează modul de funcționare ales pentru procesor și luminozitatea ecranului. Cu modul de performanță activ + luminozitatea la maxim sunt câteva ore bune pe care ZenBook Flip S le oferă. Valorile respectabile sunt pe luminozitate redusă și

Preț

ASUS ZenBook Flip 13 UX371EA cu panel OLED 4K, 16 GB RAM și SSD de 1 TB – 8049 pe Altex.ro.

Îl găsiți în aceeași configurație și la eMAG, dar cu 950 lei mai scump.

L-am văzut la lucru pentru doar câteva zile și nu am avut ocazia să-l întorc pe toate fețele în mod corespunzător.

ASUS ZenBook Flip S este un ultraportabil ce atrage prin hardware-ul integrat + faptul că dispune de un panel OLED. A fost conceput pentru cei ce caută portabilitate, un ecran ce impresionează și autonomie mare + suficientă putere de procesare.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro;
Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III.
Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.