BenQ X1300i – proiector de gaming cu cel mai scăzut Input Lag din industrie

Proiector de gaming BenQ X1300i Foto si Video

După ce la începutul anului am testat un super proiector conceput și pentru gaming, tot de la BenQ vine acum anunuțul despre un alt astfel de proiector. Cel despre care o să vă spun câteva cuvinte în continuare este și mai performant și promite cel mai scăzut Input Lag din lume, pentru un astfel de produs.

BenQ X1300i este un videoproiector cu sistem DLP și sursă de lumină de tip 4LED, ce garantează o luminozitate ridicată, precum și o gamă extinsă de culori. Cifrele din dreptul acestor specificații vorbesc despre 3000 ANSI Lumeni și 1.07 miliarde de culori. În plus, acoperirea spectrului de culoare REC.709 este de 98%, ceea ce înseamnă nuanțe extrem de exacte pentru orice fel de conținut. Rata de contrast dinamic este și ea foarte sus, cu un raport de 500.000:1. Proiectorul BenQ X1300i propune rezoluție nativă Full HD (1920 x 1080 pxeli), dar suportă conținut de la 480p până la 2160p.

Sursa de lumină de tip 4LED aduce o durată de viață a lămpii de până la 30.000 de ore în modul Eco sau până la 20.000 de ore în modul de proiectare Normal. Practic, în mod Normal, cu 5 ore de proiecție în fiecare zi, sursa de lumină LED va rezista peste 10 ani.

În ceea ce privește partea de gaming, cu care BenQ X1300i vrea să atragă o anumită categorie de clienți, proiectorul se laudă cu un timp de răspuns de numai 8 ms și o rată maximă de refresh de 120 Hz. Ambele caracteristici sunt excelente pentru un proiector, iar la acestea se adaugă un Input Lag dintre cele mai reduse, despre care însă nu avem cifre concrete. Avem doar promisiunea producătorului că ar fi cel mai mic din lume la acest moment pentru un astfel de proiector.

Pe lângă preseturile de imagine precum Bright, Living Room, Sports, Cinema sau HDR10, utilizatorul poate alege pentru sesiunile de jocuri modul special Game. Acesta poate fi activat în alte trei moduri: RPG, FPS sau eSports, fiecare având setări specifice care să-l ajute pe jucător în titlurile favorite.

Pe lângă toate cele de mai sus, BenQ X1300i rulează o versiune de Android TV cu o interfață simplificată, adaptată proiectorului. Sistemul de operare este certificat Google Android TV și astfel permite instalarea oricărei aplicații din magazinul Google Play, unde sunt peste jumătate de milion de opțiuni.

Sunetul integrat este proiectat de divizia specializată audio de la BenQ – treVolo. Sunt două difuzoare a câte 5W, ce probabil vor suna bine, dar nu cred că se vor ridica la nivelul imaginii, așa că perfect ar fi să alăturăm unui astfel de proiector un sistem de sunet cel puțin decent.

Dimensiunile dispozitivului sunt suficient de reduse spre a permite amplasarea proiectorului în cele mai variate locuri. Cu 27.2 x 25.9 x 19.7 cm, BenQ X1300i nu ocupă mult spațiu, cu toate că greutatea de 6.4 kg nu-l transformă într-un proiector tocmai portabil.

Conectivitatea este asigurată de două porturi HDMI 2.0b (compatibile HDCP 2.2), un USB Type-A, ieșire audio digitală sau prin jack audio de 3.5 mm. Telecomanda primește comenzi prin intermediul celor două porturi IR, unul pe partea frontală, celălalt pe față.

Prețul pentru țara noastră nu a fost încă anunțat, însă costul recomandat afișat pe site-ul BenQ US în dreptul modelului X1300i este de 1.300 dolari, așa că ne putem face o idee despre cât va costa acest proiector când va fi disponibil în magazinele de la noi.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și nu numai. Folosește OnePlus 6T, Canon EOS 600D și Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.