FIFA testează o tehnologie care ar putea anunţa ofsaidul în timp real

Diverse

Cei pasionaţi de fotbal ştiu că în prezent în cele mai puternice campionate din lume funcţionează aşa numitul sistem VAR (Video Assistent Referee). Această tehnologie este folosită pentru a ajuta arbitrii în cazul unor faze controversate sau judecate eronat.

Însă chiar şi această tehnologie are limitele ei când vine vorba de ofsaidurile la limită. De obicei se trasează o serie de linii pentru a descoperi decizia corectă, însă de cele mai multe ori acest proces este greoi şi întrerupe meciul preţ de câteva zeci de secunde, poate chiar minute.

Pentru a elimina aceşti timpi morţi, FIFA testează un nou sistem, unul care urmăreşte membrele jucătorilor pentru identificarea instantanee a unui ofsaid. Tehnologia analizează mişcările jucătorilor prin crearea unui model schelet, detectează automat mingea, iar prin intermediul inteligenţei artificiale identifică exact momentul pasei pentru a stabili dacă într-o fază este ofsaid sau nu.

Tot acest proces are loc în fracţiuni de secundă, astfel că sistemul poate transmite în timp real arbitrilor dacă este cazul să oprească o fază de joc periculoasă sau nu. Această tehnologie ar elimina acele momente de aşteptare când VAR analizează dacă un gol poate fi acordat sau nu şi ar lăsa bucuria fanilor şi a jucătorilor să curgă natural.

FIFA şi-ar fi dorit ca această tehnologie să fie implementată la Cupa Mondiala din 2022, însă pandemia COVID-19 va întârzia lansarea oficială a acesteia.

Sursa: dailymail.co.uk

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.