Ce s-a întâmplat de fapt în Germania în ceea ce privește licitațiile pentru 5G? Huawei nu este interzis din rețelele 5G.

Despre 5G,  Huawei, abordarea locală și europeană am scris de-a lungul timpului și sunt articole pe care le găsiți pe aici, aici și aici

În ultima vreme s-a discutat despre o decizie luată de către Germania cu privire la licitația pentru infrastructură 5G. S-a speculat faptul că Huawei i-a fost interzis dreptul a participa la licitația 5G, când de fapt Parlamentul German a mers pe o linie mai veche, o abordare ceva mai pragmatică. 

Mai multe detalii și mai bine explicat găsiți într-un articol din Franken Post

Sunt câteva idei ce merită a fi extrase (s-a spus la un moment dat de către un oficială că nu este un Lex Huawei și fiecare companie va trece prin același procedee de autorizare etc). 

  • Parlamentul German nu a interzis Huawei ci a menținut o abordare tehnică și cumva neutră față de legea 5G și jucătorii din această piață. Evaluarea siguranței urmează a fi aplicată față de fiecare participant, nu explicit spre un producător anume;
  • Proiectul German pune accentul pe definiarea și adăugarea criteriilor tehnice, pe o abordare în mai multe planuri (perspectivă tehnică, economică și politică), pe când la noi este o abordare mai degrabă politică, iar multe detalii sunt cumva lăsate în suspans;
  • Statusul actual pentru draftul de lege 5G aflat în dezbatere la Camera Deputaților îl găsiți aici. Au lăsat doar 7 zile pentru analiza făcută de către comisii;
  • Cererile jucătorilor-cheie din România au pus mereu câteva lucruri în față: transparență și predictibilitate. Îmi amintesc chiar o declarație făcută de curând de către un reprezentant al Digi Mobil ce afirmă că România ar trebui să aibă o abordare similară cu SUA, iar dacă anumite echipamente vor fi schimbate, să vină un ajutor din partea statului. Este clar că există anumite așteptări, iar schimbările prognozate generează probleme prin departamentele Orange, Vodafone sau RCS-RDS. 

Cred că o abordare tehnică era excelentă și pentru piața românească. Mai ales că avem specialiști în ANCOM care ar fi fost capabili să genereze criterii clare, iar România parcă se grăbește…

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro;
Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III.
Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.