Centralele de detecție și alarmare incendii salvează vieți (P)

Centralele de detecție și alarmare incendii salvează vieți (P)


Dintre sistemele de automatizare care echipează o clădire, cel de detecție și alarmare la incendiu are cel mai mare impact privind siguranța celor care ocupă clădirea.

Incendiile distrug anual mii de clădiri, numai în România. În 2019, conform datelor publicate de IGSU au avut loc peste 41000 de incendii în România, din care 17 % s-au declanșat în locuințe, iar restul în mediul comercial, industrial și instituții diverse.

În trecut, sistemele de alarmare la incendiu conțineau doar dispozitive de avertizare sonoră și optică ce erau comandate manual de o persoană, după ce se declanșa un incendiu. Acest mod de operare ducea în cele mai multe cazuri la intervenții întârziate ale pompierilor și din păcate la multe pagube materiale și chiar pierderi de vieți omenești.

Ulterior, s-au inventat sisteme de stingere automată a incendiilor, care acționau automat pentru stingerea unui incendiu. Sistemele se bazau pe detecția termică și porneau instalațiile de stingere a incendiilor (cu apă) și dispozitivele de alertare atunci când temperatura într-o zonă monitorizată declanșa unul din sprinklerele poziționate acolo.

Desigur că acțiunea sistemelor de stins incendii este binevenită și ajută mult la reducerea pagubelor, însă de preferat este să detectăm un incendiu din timp și să putem lua măsurile necesare cât mai rapid și după scenarii bine puse la punct.

Am discutat cu specialiștii de la compania KMW Systems referitor la centralele de detecție și alarmare la incendiu și am retinut cateva din functiile foarte importante ale acestora si metode corespunzătoare de implementare a lor.

Centralele de incendiu permit să se monitorizeze precis un număr mare de zone, pentru detecția la: creșterea temperaturii, apariția fumului, apariția flăcărilor. Pentru fiecare situație în parte există senzori spcializați, cu sensibilități diferite, fixe sau reglabile, care sunt conectați la centrala de detecție printr-un sistem adresabil. În acest fel, se poate ști exact ce senzor este instalat in fiecare zonă.

Numărul senzorilor ce pot fi monitorizați de o centrală este 1024, 256 pentru fiecare buclă a centralei. Centralele pot fi conectate între ele și astfel zonele acoperite sunt mult mai mari, numărul senzorilor multiplicându-se.

Ceea ce am reținut că este foarte important și centralele oferite de KMW Systems acoperă această problemă, este rapiditatea în reacție atunci când există un număr mare de senzori instalați într-o buclă. Sistemul de adresare este astfel realizat încât o centrala de detecție KMW reacționează foarte rapid odată ce unul din senzori a detectat o situație care anunță un incendiu.

Ce face mai departe o centrală de detecție și alarmare odată ce unul din senzori anunță condiția de incendiu? Aici este una dintre diferențele notabile ale unei centrale de detecție KMW inteligente și alte produse similare. La programarea centralei, care se face extrem de ușor cu softul livrat, specialiștii de la KMW Systems implementează scenarii și condiții gândite în prealabil de un specialist în situații de urgență.

În acest fel, centrala de detecție și alarmare la incendiu este conectată cu elemente de alarmare locală, de comunicație la distanță (pentru alertarea personalului de supraveghere) și elemente de acționare ale altor dispozitive care se utilizează pentru minimizarea efectelor unui incendiu.

Aici putem aminti dispozitive de deschidere automată a ușilor și ferestrelor, a trapelor de desfumare, care fac parte din setul de acțiuni impuse la producerea unui incendiu. În acest fel, măsurile luate ajută evident pentru evacuarea persoanelor, permițând accesul către exterior și evitând acumularea de fum în clădire.

După scenariile programate, o centrală de detecție inteligentă a incendiilor poate de exemplu acționa în felul următor la detectarea unui incendiu: alarmarea optică și auditivă în clădire, deschiderea ușilor din zona afectată, pornirea instalației de desfumare (ventilatoare și trape).

Pentru toate caracteristicile pe car vi le-am amintit, centralele KMW dețin certificarea EN 54, care reglementează astfel de dispozitive. Deținerea unui sistem de detecție și alarmare la incendiu certificat EN 54 nu este doar o cerință legală ci ea poate aduce, de cele mai multe ori, costuri mai mici pentru asigurările imobilelor, fie că vorbim de locuințe, birouri sau spații logistice și de producție.

Compania KMW Systems vine în sprijinul clienților săi oferindu-le încă de la început consultanța necesară alegerii soluțiilor și echipamentelor potrivite fiecărei situații, o rețea națională de dealeri și nu în ultimul rând, o garanție de 5 ani pentru produsele oferite, dar și posibilitatea de a testa echipamentele.

Tipuri de senzori si centrale oferite de KMW :

  • Centrale adresabile ce comunică rapid cu detectorii, alarma declanșându-se instant, indiferent de gradul de încărcare al buclei
  • Detectori adresabili, ce pot fi grupați în 320 de zone
  • Detectori adresabili și convenționali de temperatură și fum
  • Centrale convenționale ce vin într-o gamă variată cu 2/4/8/16 zone, cu 32 de detectori pe zonă
  • Module cu releu pentru extinderea ieșirilor de incendiu și defecțiuni a centralelor convenționale etc

Mai multe informații despre produsele și soluțiile oferite de KMW Systems, puteți accesa link-ul catre site-ul KMW si catre canalul de YouTube.