OnePlus Nord 2 5G – review

OnePlus este pe val, iar asta nu o spun eu, ci chiar cele mai recente statistici publicate de diversele companii de analiză. Poate pentru unii dintre noi contează lipsa acelui element de exclusivitate pe care îl purta brandul OnePlus în trecut, însă strategia producătorului chinez a fost schimbată din mers, iar acum se adresează maselor, tuturor celor care vor un device (de cele mai multe ori) de tip best-buy.

Pentru a realiza aceste obiective îndrăzneţe OnePlus şi-a diversificat destul de mult oferta comercială, a intrat pe noi pieţe, iar pentru a păstra preţurile competitive a decis să îşi integreze business-ul în reţeta de succes a celor de la Oppo. Sigur că unii dintre noi ne-am putea gândi la o pierdere a identităţii de brand, însă reprezentanţii OnePlus au un mare atu pe care îl vor folosi în continuare la potenţial maxim: OxygenOS.

Şi pentru că vorbim de diversitate, un review precum cel de faţă nu ar fi fost posibil în urmă cu 2 – 3 ani, deoarece OnePlus juca doar în segmentul flagship. Preţ de câteva zile m-am jucat cu OnePlus Nord 2 5G, device pe care compania chineză îl promovează drept flagship killer.

Ca utilizator fidel de smartphone OnePlus (de la OnePlus 3T folosesc ca daily driver smartphone-uri de la compania chineză) am încercat să aflu dacă pentru OnePlus Nord 2 5G termenul de flagship killer este exagerat sau chiar meritat, dacă acest pariu poate fi unul câştigător.

Ce a ieşit ? Vă las să descoperiţi singuri într-un review complet gadget.ro.

Specificaţii OnePlus Nord 2 5G:

Design

OnePlus Nord 2 5G beneficiază de aceeaşi atenţie la detalii pe care OnePlus o acordă tuturor smartphone-urilor sale. De la cutia de retail excelent gândită, până la finisarea şi construcţia device-ului în sine.

Cel mai nou telefon OnePlus este disponibil în variante cu 8 GB RAM şi 128 GB spaţiu de stocare, respectiv 12 GB RAM şi 256 GB spaţiu de stocare. Pentru fiecare variantă avem şi două culori disponibile: Gray Sierra şi Blue Haze. În India se mai comercializează şi un model mai ieftin cu 6 GB RAM şi 128 GB spaţiu de stocare, cât şi o a treia nuanţă de culoare: Green Wood. La test am primit un OnePlus Nord 2 5G de top în culoare Blue Haze şi pachet de retail special pentru review (acesta vine în plus vs cutia de retail standard cu trei huse de protecţie).

În interiorul oricărui pachet veţi găsi în mod standard telefonul, încărcătorul Warp Charge 65W, cablul de date Warp Type-C 2.0, agrafa pentru slotul dual-SIM, husă de protecţie transparentă, folie de protecţie aplicată din fabrică pe display şi clasicele ghiduri de utilizare sau mesajele de bun venit în familia OnePlus. Pachetul ar fi fost complet dacă includea şi o pereche de căşti, aspect obligatoriu în Franţa unde orice producător trebuie să livreze telefonul cu căştile aferente.

OnePlus Nord 2 5G este un smartphone excelent construit, cu finisaje făcute cu simţ de responsabilitate. Pe faţă şi pe spate avem sticlă Corning Gorilla Glass 5, iar marginile sunt realizate dintr-un plastic destul de solid şi estetic. Telefonul nu dă deloc senzaţia de ieftin, iar la nivel de design am putea redenumi device-ul drept OnePlus 9 Lite. Este aproape identic cu OnePlus 9, poziţionarea uşor diferită a senzorilor foto şi a bliţului fiind singurele diferenţe vizibile.

Ca şi elemente externe găsim un microfon pe latura superioară, tastele de volum pe latura din stânga, slotul pentru cele două SIM-uri, un al doilea microfon, portul USB Type-C 2.0 şi unul dintre cele două difuzoare pe latura inferioară şi butonul power şi clasicul slider pe latura din dreapta. Putem observa astfel că nu avem jack audio de 3.5 mm.

În zona frontală avem un display AMOLED cu margini destul de mici (doar cea inferioară este ceva mai generoasă), camera frontală tip bulină poziţionată lateral stânga şi al doilea difuzor integrat subtil în zona superioară. Pe spate regăsim camera foto triplă încadrată de un modul dreptunghic cu colţuri rotunjite, logo-ul OnePlus şi câteva informaţii despre companie şi modelul telefonului scrise nu foarte vizibil.

Culoarea Blue Haze este una foarte fresh şi mă bucur că am primit-o pe aceasta la teste, deoarece ne permite să evidenţiem clar toată estetica device-ului (niciodată nu prea am înţeles de ce unii producători trimit la review-uri smartphone-uri pe negru sau pe culori foarte închise, este destul de greu de evidenţiat trăsăturile în fotografii).

OnePlus Nord 2 5G place, chiar am atras atenţia de câteva ori cu el, iar întreg pachetul este bine echipat. În plus, chiar dacă nu are certificare IP de niciun fel, am aflat că oferă o oarecare protecţie pentru picături de apă, însă pentru a reduce costurile au evitat obţinerea acestui certificat (o astfel de atestare se face pe bani, asta dacă nu ştiaţi deja).

Mai este ceva de spus ? Nu cred. OnePlus Nord 2 5G este suficient de compact, oferă un grip mulţumitor, beneficiază de un design elegant, plăcut, construcţia şi finisarea sunt la cote înalte, iar pachetul de retail conţine cam tot ce ai nevoie. C’est tout !

Ecran şi sunet

La nivel de display avem un Fluid AMOLED de 6.43 inch cu rezoluție FullHD+ (2400 x 1080 pixeli), aspect 20:9, rată de refresh de 90 Hz, sRGB, DCI-P3, HDR10, HDR10+, densitate a pixelilor de 409 ppi şi protecţie cu sticlă Corning Gorilla Glass 5.

Din ce am înţeles este fix acelaşi ecran de pe OnePlus Nord “întâiul”, dar asta nu înseamnă că este ceva rău. Avem un display cu o rată de refresh ridicată, cu o acoperire largă a gamelor de culori, cu tehnologii AI ce îmbunătăţesc calibrarea culorilor, cu tehnologia Smart Ambient Display ce oferă un plus de vizibilitate în lumină puternică, cu posibilităţi variate de customizare etc.

Că tot veni vorba de customizare, putem alege între fundal alb şi negru, cu posibilitatea ca la lăsarea serii să treacă automat pe fundal negru, putem alege o nuanţă mai caldă pentru confortul ochilor, putem selecta temperatura ecranului (rece, neutru, cald), modul de culoare afişat (realist – optimizat de sistem sau domol – culori mai naturale) etc.

Iniţial nu am înţeles de ce nu are un buton automat pentru trecerea de la 60 Hz la 90 Hz şi invers, din setări poţi alege fie 60 Hz, fie 90 Hz, însă ulterior am aflat că dacă alegi ca ecranul să meargă la 90 Hz, trecerea se face automată către 60 Hz când este cazul. Deci chiar dacă veţi bifa 90 Hz, vor fi numeroase momente când ecranul va funcţiona la 60 Hz (imagini statice, playback video etc.).

Am văzut pe unele site-uri de specialitate că menţinerea la 90 Hz a fost trecut drept minus, mulţi comparând cu POCO care în aceeaşi categorie de preţ are modele la 120 Hz. Parţial le dau dreptate, însă diferenţa vizuală şi de utilitate între 90 Hz şi 120 Hz nu este atât de puternică încât să merite trecerea sacrificând alte aspecte (de exemplu la POCO scannerul de amprente este lateral, în timp ce la OnePlus este integrat în display, iar personal mi se pare un plus, mai ales că este şi foarte rapid).

Sigur că acest display Fluid AMOLED nu este perfect, până la urmă este un ecran mid-range. De exemplu albul pe nuanţă rece are o uşoară tentă albăstruie, dar nobody is perfect. Pentru acest segment de preţ avem un ecran aflat la graniţa dintre foarte bun şi excelent.

Sunetul care în sarcina a două difuzoare stereo, unele care se aud nesperat de puternic. Trebuie să recunosc că a trecut ceva timp de când nu am mai auzit un smartphone atât de puternic. Sigur că de pe la 80% din volum mai apar şi distorsiuni, dar este normal, gândiţi-vă doar la dimensiunea celor două difuzoare. În gaming veţi fi foarte mulţumiţi, se aud excelent, mai ales în cursele de maşini.

Cum nu avem jack audio de 3.5 mm, am testat capacitatea telefonului atât cu OnePlus Buds Z ale soţiei, cât şi cu OnePlus Bullets Wireless Z ale mele. Pe o scară de la 1 la 10 pot acorda un 8 la OnePlus Buds Z şi un 9 la OnePlus Bullets Wireless Z. Sunetul în ambele cazuri foarte clar, bass, medii, înalte, tot ce vrei, cu un plus de volum pentru cele din urmă.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Ce avem la nivel hardware ? Un procesor MediaTek Dimensity 1200-AI de tip octa-core cu 1 x ARM Cortex-A78 până la 3.0 GHz, 3 x ARM Cortex-A78 până la 2.6 GHz și 4 x ARM Cortex-A55 până la 2.0 GHz, ARM G77 MC9 drept GPU, 8 sau 12 GB RAM LPDDR4X şi 128 sau 256 GB spaţiu de stocare UFS 3.1 (undeva la 237.1 GB reali). Din păcate nu avem slot pentru card microSD, aşa că trebuie să vă gândiţi de două ori înainte ce variantă alegeţi.

Informații relevate de CPU-Z pentru OnePlus Nord 2 5G;

Despre hardware nu ar fi multe de spus, vorbim de cel mai puternic procesor MediaTek la ora actuală, unul care în teste suflă în ceafa modelului Qualcomm Snapdragon 870. Deci este destul de puternic. De menţionat că vorbim de un MediaTek Dimensity 1200 uşor modificat, unul cu ceva plusuri pe partea de inteligenţă artificială la nivel de display, camere foto şi gaming. Nu ceva deosebit, dar este bine de ştiut că au încercat să optimizeze unde s-a putut.

Tot în zona hardware vreau să evidenţiez şi utilizarea tehnologiei UFS 3.1, cea mai bună a momentului, utilizată de toate flagship-urile actuale. Dacă aş fi cârcotaş aş putea spune că mergea şi un LPDDR5, însă cu siguranţă costurile ar fi fost ceva mai mari. Plusuri şi minusuri, ca peste tot.

În teorie, dar şi în practică, OnePlus Nord 2 5G duce orice joc sau aplicaţie din Google Play. Sigur că sunt anumite jocuri ce nu merg cu detaliile la maxim, însă cred că acestea pot fi numărate pe degetele de la o mână. Smartphone-ul este foarte capabil, iar dacă ne aducem aminte că foloseşte OxygenOS drept interfaţă, atunci rezultatele nu au cum să dezamăgească.

Folosesc de ani buni telefoane OnePlus şi chiar dacă în ultima perioadă au mai apărut schimbări vizuale, OxygenOS a rămas la fel de fluid şi de rapid. Nu mai este atât de stock ca pe vremuri, chiar dacă bloatware-ul rămâne aproape inexistent.

OnePlus Nord 2 5G aduce în premieră OxygenOS 3.1 bazat pe Android 11, unul ce integrează mai multe elemente preluate de la ColorOS-ul celor de la Oppo (în această etapă de integrare, cele mai vizibile schimbări sunt în setările camerei foto, acolo unde interfeţele sunt aproape identice). Îmi place în continuare că OxygenOS este uşor de înţeles, uşor de folosit şi uşor de customizat.

Cu toate modificările din ultima perioadă, OxygenOS rămâne una dintre cele mai rapide interfeţe din lume (personal o pun la nivel cu Android-ul stock de pe smartphone-urile Pixel).

Şi ca să nu uit, OnePlus promite pentru OnePlus Nord 2 5G două actualizări de software majore (Android 12 şi 13) şi trei ani de update-uri de securitate.

Aplicații preinstalate pe OnePlus Nord 2 5G;

Aplicații Google: Asistentul Google, Google Calendar, Chrome, Drive, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Google One, Hărți, Magazin Play, Messages, Podcasturi, Ştiri, YouTube, YouTube Music.

Aplicații OnePlus: Clonă Telefon, Community, Zen Mode.

Alte aplicații: Netflix.

Interfaţa Oxygen 13.1 bazată pe Android 11:

Performanță

Iată şi ce rezultate a obţinut OnePlus Nord 2 5G în testele de benchmark:

Conectivitate

La capitolul conectivitate avem 5G SA + NSA, 4G, Wi-Fi a/b/g/n/ac/ax, dual-band, Wi-Fi direct, DLNA, hotspot, bluetooth 5.2, A-GPS, GPS dual-band (L1+L5), GLONASS, BDS, Galileo, Beidou, NavIC, USB Type-C 2.0, NFC şi cititor de amprentă integrat în display.

În ceea ce priveşte benzile acoperite avem:

2G – GSM 850 / 900 / 1800 / 1900;

3G – HSDPA 800 / 850 / 900 / 1700(AWS) / 1800 / 1900 / 2100;

4G – FDD / TDD: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 17, 18, 19, 20, 26, 28, 32, 34, 38, 39, 40, 41, 66;

5G – SA / NSA: 1, 3, 7, 8, 20, 28, 38, 41, 66, 78.

OnePlus Nord 2 5G are cam tot ce îi trebuie, în Europa acoperă toate benzile 4G şi 5G cunoscute. Avem şi NFC pentru plăţi la comercianţi, Wi-Fi ax (am obţinut în teste 457 Mbps în download şi 260 Mbps în upload) şi cititor de amprentă în display (acesta este poziţionat într-o zonă uşor accesibilă şi are un timp de răspuns foarte scurt, aproape instant).

Cameră foto și video

OnePlus Nord 2 5G are o cameră foto triplă cu 50 Megapixeli cu senzor Sony IMX766, f/1.88, EIS, OIS, dimensiune a pixelului de 1.0 microni + 8 Megapixeli ultrawide la 119.7 grade cu f/2.25, EIS + 2 Megapixeli monocrom, f/2.5, dual-LED flash, multi autofocus (PDAF + CAF), filmează 4K cu 30 fps, la 1080p cu 30 / 60 fps, slow-motion la 1080p cu 120 fps şi o cameră frontală de 32 Megapixeli cu senzor Sony IMX615, f/2.45, EIS, dimensiune a pixelului de 0.8 microni, filmează la 1080p cu 30 fps

Interfața camerei foto și video de pe OnePlus Nord 2 5G:

OnePlus Nord 2 5G vine cu un ansamblu foto contrastant. Senzorul principal de 50 Megapixeli ce beneficiază şi de tehnologie OIS (OnePlus 9 nu are aşa ceva) se descurcă ireproşabil atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Are tot ce îi trebuie, de la focalizare rapidă şi precisă, la contrast excelent, culori naturale (asta dacă nu exagerezi cu HDR-ul), detalii din belşug, tot ce vrei. Avem şi AI Photo & Video Enhancement ce ajută la obţinerea unui dinamic range peste medie.

Pot spune cu mâna pe inimă că este cel mai bun senzor existent pe un smartphone în segmentul mid-range.

Pe timp de noapte funcţia Night Mode se descurcă foarte bine:

Normal vs Night Mode

Camera ultra-wide ne readuce imediat cu picioarele pe pământ, aceasta fiind recomandată cel mult unor smartphone-uri de buget. Cât despre senzorul monocrom, ei bine, îl foloseşte cineva ? Marele minus la capitolul foto îl consider lipsa unui senzor tele. În viaţa de zi cu zi ai nevoie de cadre apropiate, iar senzorul wide de 50 Megapixeli de pe OnePlus Nord 2 5G beneficiază doar de zoom digital, de aceea rezultatele nu sunt cele mai spectaculoase în crop.

Vă las mai jos o serie de fotografii:

sau

Camera frontală la rândul ei se descurcă mulţumitor, am reuşit să obţin câteva selfie-uri bune spre foarte bune. Şi efectul bokeh este ok conturat, subiectul principal fiind bine delimitat de restul fotografiei. Iată câteva exemple:

OnePlus Nord 2 5G ştie să filmeze la un maxim 4K cu 30 fps, iar împreună cu stabilizatorul optic de imagine, clipurile ies clare, bogate în culori şi fără tremur. O funcţie ce mi-a plăcut încă din prima a fost Dual View Video. Aceasta permite înregistrare video simultan atât cu camera frontală, cât şi cu unul dintre senzorii de pe spate.

Iată şi câteva exemple:

Clip 4K cu 30 fps;

Clip 1080p cu 60 fps;

Clip realizat cu OnePlus Nord 2 5G pe timp de noapte;

Dual View Video;

Autonomie

OnePlus Nord 2 5G este echipat cu o baterie dual cell de 4500 mAh, adică în interiorul său sunt două celule (probabil fiecare cu câte 2250 mAh). OnePlus a implementat acest sistem pentru a reduce timpul de uzură şi pentru a diminua riscurile de supraîncălzire (în timpul procesului de încărcare există 12 senzori ce monitorizează şi menţin temperatura la un nivel acceptabil).

În funcţie de modul de utilizare, OnePlus Nord 2 5G poate oferi o autonomie cuprinsă între câteva ore şi 36 – 48 de ore pline. Dacă nu eşti dependent de jocuri, treci lejer ziua fără a-l conecta la priză.

În testul Gadget.ro a obținut 9 ore și 57 de minute (luminozitate la maxim, redare a playlist-ului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube, pe conexiune Wi-Fi).

Şi totuşi nu ai cum să nu remarci tehnologia Warp Charge la 65W. Chiar dacă nu avem încărcare wireless, nici nu este nevoie. OnePlus susţine că această baterie de 4500 mAh este 100% pregătită de treabă după doar 30 de minute la priză. Şi este adevărat. Am încărcat-o complet de două ori şi am obţinut următoarele rezultate:

  • de la 1% la 100% în 32 de minute;
  • de la 3% la 100% în 31 de minute.

Acesta este cu siguranţă unul dintre cele mai mari atu-uri ale acestui smartphone. În doar 10 minute de priză, poţi duce telefonul până la un 40 – 50% din baterie, adică multe ore de autonomie.

Preț

OnePlus Nord 2 5G este disponibil pe site-ul oneplus.com/ro la următoarele preţuri;

Smartphone-ul poate fi achiziţionat şi prin intermediul retailerilor români la preţurile recomandate de 1999 lei, respectiv 2499 lei.

OnePlus Nord 2 5G

Pro

  • design modern, culori plăcute, dimensiuni compacte;
  • ecran excelent pentru segmentul său de preţ;
  • hardware puternic ce duce fără probleme toate aplicaţiile şi jocurile din Google Play;
  • conectivitate completă, inclusiv tehnologie 5G;
  • cititor de amprente integrat în display cu timp de răspuns foarte scurt;
  • cameră foto impresionantă folosind senzorul principal de 50 Megapixeli;
  • baterie cu autonomie peste medie şi cu tehnologie de încărcare rapidă la 65W (100% în 30 de minute);
  • difuzoare stereo duale cu claritate şi volum peste medie;
  • OxygenOS 11.3 bazat pe Android 11 – cea mai rapidă şi fluidă interfaţă la ora actuală.
Contra

  • lipsa slot pentru card microSD;
  • senzori foto secundari modeşti;
  • lipsa senzor tele;
  • lipsa certificare IP;
  • lipsă jack audio de 3.5 mm.
Concluzii

Iată că am ajuns şi la final şi pentru că această zonă este citită de toată lumea (bănuiesc că ştiţi că peste 70 – 80% dintre cei care caută recomandări despre un produs citesc doar concluziile review-urilor), voi încerca în câteva cuvinte să rezum tot ce am spus în câteva pagini.

OnePlus Nord 2 5G este un smartphone foarte bun, un model care dovedeşte că nu trebuie să arunci foarte mulţi bani pentru a primi tot ce ai nevoie. Pentru un device cu preţ de pornire de sub 2000 lei avem display excelent, hardware puternic, una dintre cele mai fluide interfeţe din lumea Android, sunet stereo impresionant, cameră foto peste medie şi o nebunie de încărcare completă a bateriei în doar 30 de minute.

Sigur că nu este perfect, lipseşte slotul pentru card microSD (util pentru varianta cu 128 GB stocare), senzorii secundari (ultra-wide şi monocrom) modeşti, unii ar spune şi lipsa ratei de refresh la 120 Hz, lipsa certificării IP pentru rezistenţa la apă şi praf, lipsa jack audio de 3.5 mm (pentru unii utilizatori este foarte important acest element), lipsa unui Reading Mode (chiar dacă îţi poţi seta culorile şi contrastul pentru un plus de confort la nivelul ochilor) etc. Observaţi însă că minusurile nu sunt foarte importante, semn că OnePlus s-a concentrat să ofere utilizatorilor un smartphone care să conteze acolo unde aşteptările sunt cele mai mari (display, baterie, cameră foto, software.

La început am spus că OnePlus promovează acest smartphone drept un flagship killer. Este deci un flagship killer ? Nu, nu este, tocmai pentru că nu joacă în acea zonă. Din punctul meu de vedere este mai mult un flagship alternative pentru cei care vor să simtă experienţa de utilizare aproape impecabilă la un preţ bun.

Foto & Video
Pret / Specificatii

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.