MediaTek atinge 43% cotă de piaţă în trimestrul al doilea din 2021

Hardware

În ultimele trimestre piaţa producătorilor de procesoare mobile a cunoscut o schimbare accentuată, chiar dacă au rămas şi câteva constante.

MediaTek, un producător greu acceptat de utilizatori în urmă cu 3-4 ani, a dezvoltat o serie de procesoare foarte capabile la preţuri excelente şi a ajuns în trimestrul al doilea din 2021 să atingă o cotă de piaţă record de 43%. Sigur că vorbim în special de procesoare entry-level şi mid-range, însă vedem aceeaşi strategie de ani buni, niciodată MediaTek nu a excelat în segmentul high-end.

O altă surpriză (veţi vedea că vom mai vorbi despre acest producător) este Unisoc. Fostul Spreadtrum a fost puternic ajutat de pandemie, cât şi de o serie de procesoare entry-level decente. Aţi observat că din ce în ce mai multe smartphone-uri şi tablete ieftine vin cu procesoare Unisoc, inclusiv de la branduri cunoscute (Motorola, Nokia, ZTE, Realme etc.). Unisoc a atins o cotă de piaţă de 9% în al doilea trimestru din 2021.

Constantele despre care scriam la început sunt Qualcomm (chiar dacă avem o cotă de piaţă în scădere) şi Apple. Se pare că Qualcomm mizează puternic pe mid-range, upper-mid-range şi high-end, cât şi pe tehnologia 5G (55% din piaţa de smartphone-uri compatibile 5G utilizează procesoare Qualcomm). La Apple treaba este foarte simplă, vânzările de produse Apple echivalează cu cota de piaţă la nivel de procesoare.

Pentru că aşa este în orice business, unii câştigă, alţii pierd şi aici avem doi pierzători: Samsung, în scădere de la 12% la 7% şi Huawei (HiSilicon), în scădere de la 16% la 3%.

Sursa: gizchina.com

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.