Piaţa de procesoare mobile în trimestrul trei din 2021 – MediaTek ajunge la o cotă de 40%, iar Unisoc de 10%

Hardware

Conform celui mai nou raport Counterpoint Research, piaţa globală a procesoarelor mobile a crescut în trimestrul al treilea din 2021 cu 6% vs aceeaşi perioadă a anului trecut. Chiar dacă au fost livrate mai multe procesoare comparativ cu 2020, toată lumea se plânge în continuare de o criză (probabil în raport cu cererea).

Trecând la cotele de piaţă observăm că MediaTek îşi consolidează poziţia de lider şi rămâne la peste 40%, asta după ce trimestrul trecut era pe la 43%. Locul 2 este ocupat de Qualcomm cu 27% (în creştere de la 24% trimestrul trecut, dar în scădere de la 28% vs aceeaşi perioadă din 2020), iar ultima treaptă a podiumului (clişeic, ştiu) este ocupată de Apple cu 15% (în creştere de la 12% vs 2020).

Surprinzătoare este creşterea Unisoc, producător care a ajuns la o cotă de piaţă de 10% (în trimestrul trecut era la 9%). Mai mulţi producători importanţi (Samsung, Motorola, Honor, Realme, ZTE etc.) au început să folosească procesoare entry-level Unisoc, de aici şi plusul cumva neaşteptat.

Ultimele două locuri sunt ocupate de Samsung (Exynos) şi Huawei (HiSilicon) cu cote de piaţă de doar 5%, respectiv 2%.

În ceea ce priveşte piaţa de procesoare mobile 5G situaţia este alta: Qualcomm are o cotă de piaţă de 62%, în timp ce MediaTek se opreşte la 28%. Ceilalţi producători nu prea contează încă, aceştia având împreună restul de 10% din piaţă (dintre care 6% doar la Samsung).

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro și Acer Aspire V3-571G.