Tastatură Logitech MX Keys Mini – review

Am mai testat pentru site câteva tastaturi sau kit-uri de tastatură și maus, însă toate de până acum au făcut parte din gama entry level, de la producători ce nu puneau accentul în primul rând pe calitate. De data aceasta vă prezint o tastatură de la Logitech, unul dintre cele mai importante nume din industria de periferice, și este vorba despre un model din gama de top.

În seria Logitech MX sunt incluși maușii MX Master 3 și MX Anywhere 3 plus tastaturile MX Keys și MX Keys Mini. Noi luăm astăzi contact cu ultima din listă, cu mențiunea că nu este nici pe departe cea din urmă.

Specificații tastatură Logitech MX Keys Mini:

  • 82 de taste în total;
  • Iluminare taste cu intensitate reglabilă, cu senzor pentru lumină ambientală;
  • LED-uri pentru butoanele Caps Lock, F1, F2, F3 (funcție Easy-switch) și pentru status baterie;
  • Conectivitate Bluetooth Low Energy;
  • Acumulator integrat ce oferă autonomie de până la 5 luni cu iluminarea oprită sau până la 10 zile cu iluminarea pornită;
  • Compatibilitate cu Windows 10 și 11, macOS 10.15 sau mai recent, Chrome OS, Linux, iOS 13.4 sau mai nou, iPadOS 14 sau mai recent și Android 5.0 sau mai nou;
  • Dimensiuni: 295.99 x 131.95 x 20.97 mm (L x l x h);
  • Greutate: 506.4 grame.

Design

Tastatura Logitech MX Keys Mini

La mine au ajuns două tastaturi Logitech MX Keys Mini: una de culoare Graphite, cealaltă în nuanța Pale Gray. Diferențele dintre cele două se referă nu doar la culoare, ci și la dispozitivele cărora se adresează. Tastatura Graphite este una universală, în timp ce modelul Pale Gray era unul dedicat sistemelor de operare de la Apple.

În cutia produsului am găsit, pe lângă tastatura propriu-zisă, un cablu de la USB Type-C la USB Type-A (pentru încărcarea acumulatorului integrat), un ghid de pornire rapidă și alte două pliante cu diferite informații:

Nu găsim în pachet un adaptor Bluetooth, așa că dacă va fi nevoie de unul pentru un anumit dispozitiv la care vrei să conectezi tastatura va fi nevoie să-l achiziționezi separat. La cât costă Logitech MX Keys Mini, ar fi fost indicat să avem un astfel de dongle direct din pachet.

Logitech MX Keys Mini este o tastatură de mici dimensiuni, așa cum ne dăm seama direct din denumire. Îi lipsește zona de Num Pad, iar dacă aveți nevoie de o tastatură full size, atunci trebuie să știți că există și Logitech MX Keys.

Revenim la produsul de azi și apreciez că propune un design minimalist, singura zonă ce iese ușor în evidență fiind cea de deasupra tastelor Function. Aici apare în centru logo-ul Logitech, în timp ce în partea dreaptă vedem LED-ul de status pentru baterie.

Tastatura Logitech MX Keys Mini

Din păcate, tastatura Logitech MX Keys Mini nu aduce reglaj al înclinării. Nu poți alege un alt unghi față de cel de câteva grade ce se creează prin segmentul unde, cel mai probabil, se află integrat acumulatorul.

Pe de altă parte, înclinarea mi se pare optimă, iar cele 5 piciorușe din cauciuc oferă o aderență excelentă pe birou.

Gripul bun vine și de la greutatea nu tocmai redusă a tastaturii. Cu puțin peste jumătate de kilogram, Logitech MX Keys Mini se simte cu siguranță mai grea decât te-ai aștepta inițial.

Însă cel mai important aspect ce trebuie precizat în cadrul acestui capitol se referă cu siguranță la calitatea de fabricație. Logitech MX Keys Mini își dorește să fie și chiar este un produs premium. Tastatura este extrem de robustă, solidă, partea frontală care se întinde și către margini fiind metalică, realizată mai exact din aluminiu. Astfel, rigiditatea structurală este excelentă, chiar dacă pe partea posterioară vedem numai plastic. Oricum, și acesta este de foarte bună calitate și se simte plăcut la atingere.

Utilizare

Pentru cineva ca mine, care scrie peste medie la computer, tastatura este uneori mai importantă decât ansamblul hardware al PC-ului. Am încercat multe tastaturi până acum și cele pe placul meu sunt acelea cu cursa medie spre scurtă, cu actuare clară, bine definită, dar care nu necesită prea multă forță la apăsare. Toate acestea ar fi bine să aibă loc fără prea mult zgomot. Ei bine, toate aceste caracteristici sunt perfect valabile pentru Logitech MX Keys Mini.

În plus, distanța dintre taste este optimă, nefiind nici înghesuite, dar nici cu mult spațiu între fiecare. Și, foarte important, deși poate părea doar un detaliu, este că fiecare tastă (în afară de cele de pe rândurile de sus și cele de jos) are o curbură concavă ce ”atrage” într-un fel degetele către centrul tastei.

Tastatura Logitech MX Keys Mini

Ar mai fi de vorbit despre mecanismul de actuare. Fără să găsesc detalii exacte, cred că este vorba despre un mecanism de tip ”foarfece”, dar pare a fi unul cumva original Logitech, nu am mai găsit aceeași senzație la alte tastaturi scissor switch. Oricum ar fi, important este că oriunde ai atinge tasta, ea are o cursă perfect perpendiculară, nu se duce către laterale. Iar asta este din nou extrem de important pentru redactare în viteză.

Sigur că fiecare are preferințele sale în materie de tastaturi, fiecare se simte mai confortabil cu un anumit tip. Eu am găsit în Logitech MX Keys Mini companionul perfect pentru stilul meu și sper că ați înțeles într-o oarecare măsură din explicațiile mele cum se prezintă în utlizare Logitech MX Keys Mini.

Vreau să mai amintesc în cadrul acestui capitol și despre funțiile speciale pe care Logitech MX Keys Mini le aduce:

  • Poți conecta prin Bluetooth până la 3 dispozitive, să zicem, simultan. Nu este totuși simultană conexiunea, dar poți face trecerea între cele 3 dispozitive printr-o simplă apăsare de buton. Tastele F1, F2 și F3 mută aproape instantaneu între cele 3 dispozitive conectate în prealabil.
  • Iluminarea tastaturii poate fi activată în 8 trepte, însă foarte tare este că există senzor pentru lumina ambientală. Astfel, se face automat reglajul intensității iluminării butoanelor în funcție de câtă lumină este în jurul tău. Iluminarea tastelor este albă, plăcută. Recunosc că se mai observă ceva lumină reziduală în jurul tastelor, dar absolut nimic deranjant.
  • Pe lângă senzorul de lumină ambientală există și un senzor pentru proximitate. Astfel, iluminarea tastelor se oprește automat după câteva secunde de inactivitate a utilizatorului, pentru ca atunci când acesta apropie mâinile de tastatură, fără a atinge vreun buton, iluminarea tastelor să porneasă ca prin magie. Foarte interesantă și eficientă energetic această funcție.

Am descoperit că există și o aplicație pentru Logitech MX Keys Mini. Este vorba despre Logitech Options, iar pentru Windows arată cam așa:

Sincer, Logitech Options nu oferă foarte multe opțiuni, mai ales că toate sunt oricum disponbile și fără acest software. Și nu ar fi mare problemă chestia asta, ci faptul că această aplicație are o dimesniune instalată de peste 340 MB. Foarte mult, ba chiar as aprecia inutil de mult.

Autonomie

Logitech MX Keys Mini baterie

Nu am prea multe detalii de oferit aici, nu am găsit informații despre capacitatea acumulatorului integrat de tastatura Logitech MX Keys Mini. În fișa tehnică sunt promise până la 5 luni de autonomie fără ca iluminarea să fie activată sau până la 10 zile cu aceasta pornită.

Într-un ciclu mixt de folosire, aș spune că circa 10% din timp am folosit iluminarea, Logitech MX Keys Mini s-a descărcat de la 100% până la 82% după mai bine de două săptămâni de utilizare zilnică, cu o medie de circa 4 – 5 ore pe zi.

Preț

Tastatură Logitech MX Keys Mini – 475 de lei pe eMAG.

Concluzii

Tastatura Logitech MX Keys Mini

Fără a mai veni cu alte și alte detalii despre Logitech MX Keys Mini, închei prin a mărturisi că, deși nu este deloc ieftină, această tastatură merită a fi luată în considerare de orice utilizator care redactează mult text la PC sau la alt dispozitiv compatibil.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru tastatura Logitech MX Keys Mini:

PRO

  • calitate excelentă de fabricație;
  • ergonomie atent studiată, switch-uri corect calibrate;
  • iluminare a tastelor cu senzor pentru lumină ambientală ce reglează intensitatea în funcție de lumina din jur;
  • senzor de proximitate ce activează automat iluminarea tastelor atunci când utilizatorul apropie mâinile de tastatură;
  • poți face trecerea instant între trei dispozitive conectate în prealabil la tastatură;
  • acumulatorul integrat asigură o autonomie suficient de ridicată.

CONTRA

  • nu poți regla înclinarea tastaturii;
  • nu există adaptor Bluetooth în cutia de retail, pentru dispozitivele ce nu au astfel de conexiune va fi nevoie să achiziționezi unul separat;
  • aplicația Logitech Options nu oferă prea multe opțiuni suplimentare și ocupă mult spațiu pe disk.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește realme 7 Pro, Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.