Laptop Kit Intel NUC M15 – review

Atunci când spunem Intel® NUC este foarte probabil ca marea majoritate dintre noi să vizualizăm acele mini desktop PC-uri extrem de performante, mai ales când ne raportăm la dimensiunile lor. Am testat până acum două astfel de modele, puteți citi recenziile aici și aici.

Doar că azi vedem la lucru un cu totul alt Intel NUC, un notebook ce nu se adresează tocmai clienților finali, ci companiilor care își doresc laptopuri pe care să le personalizeze într-o oarecare măsură.

Da, gama de Notebook-uri Intel NUC este promovată de producător drept ”laptop kit” care se poate cumpăra în loturi de clienți reprezentați de anumite companii. Dacă sunteți interesați de astfel de soluții, puteți contacta importatorul oficial din țara noastră – ASBIS Romania, de la care am și primit unitatea pentru test.

Aduc detalii despre ce înseamnă mai exact un Intel NUC laptop Kit în capitolele de analiză de mai jos, cele în care merită menționate caracteristicile de kit.

Material video

Specificații notebook Intel NUC M15 LAPBC710

Specificatii laptop kit Intel NUC M15 LAPBC710

Design

Laptop Kit Intel NUC M15 LAPBC710

Am primit Intel NUC M15 în versiunea LAPBC710 în ceea ce mi s-a părut a fi pachet de retail. Înăuntru, laptopul este bine fixat pe durata transportului, la fel ca și încărcătorul pe USB-C și cablul compatibil, ce sunt într-o cutie separată de carton:

Modelul de test a venit într-o nuanță de argintiu deschis, dar Intel NUC M15 mai poate fi ales în culoarea neagră. Laptopul are poate cel mai simplu, mai sobru și mai ”eficient” design, dacă îl pot numi așa.

Laptop Kit Intel NUC M15 LAPBC710

Nu aduce absolut niciun element în plus, dar, pentru mine, este unul dintre notebook-urile care arată cel mai bine din tot ce am văzut până acum.

Liniile curate, la care se adaugă finisări ce se apropie de perfecțiune și materialele de o calitate excepțională, mă fac să afirm că Intel NUC M15 este cel bine fabricat laptop pe care l-am întâlnit.

Carcasa din aluminiu anodizat, cu o finisare ușor mată, nu prinde nicio amprentă, rămâne la fel de prezentabilă după multe zile de folosire, ca și când abia a fost scos din cutie.

Intel NUC M15 este extrem de robust, de solid, se simte foarte rezistent, iar asta este cu atât mai impresionant când ne amintim că are o grosime ce s-a păstrat sub 15 mm. Inclusiv panoul display-ului este rigid, deși este foarte subțire și inițial ar putea părea fragil.

Balamalele permit o deschidere la 180 de grade și sunt în același trend, adică par foarte rezistente.

La interior, lucrurile se păstrează într-o manieră asemănătoare:

Niciun spațiu nu pare a fi irosit, totul este inteligent dispus parcă exact acolo unde îi este locul în mod natural. Accesul către slotul pentru SSD de tip M.2 2280 este facil, lucru foarte important având în vedere că Intel NUC M15 vine ca un kit fără spațiu de stocare preinstalat.

Mă văd nevoit să repet faptul că Intel NUC M15 este unul dintre laptopurile cu cea mai bună calitate de fabricație, asta ca să închei acest capitol fără a mai continua cu alte laude la adresa lui.

Ecran și sunet

Test culori dupa calibrare ecran Intel NUC M15

După ce descoperi exteriorul impecabil, pornești laptopul și ești întâmpinat de un ecran ce nu se lasă mai prejos. Din primele momente descoperi o luminozitate ridicată, cu un contrast asemenea, o conturare fină a detaliilor, ce te face să crezi că rezoluția este mai mare decât cea Full HD. Culorile sunt intense, vibrante.

Display-ul este unul de tip touchscreen, are astfel finisaj glossy. Totuși, nu mi s-a părut a fi pe atât de reflexiv ca în alte cazuri, l-am putut folosi chiar și în lumină naturală puternică. Aici ajută în mod clar luminozitatea maximă ce ajunge până undeva la 400 de niți.

Revin la faptul că ecranul este unul ce recunoaște atingerile, ba chiar pe cele multitouch, și recunosc că și din acest punct de vedere Intel NUC M15 impresionează. Comenzile sunt preluate exact și interacțiunea cu ecranul este de top.

În ceea ce privește distribuția luminozității, avem ceva diferențe pe suprafața ecranului, dar absolut nimic de speriat sau care să poată fi observat fără instrumente specializate de măsură.

Distribuția luminozității pe ecranul Intel NUC M15:

Distributie luminozitate ecran laptop kit Intel NUC M15

Din fabrică, ecranul nu este cel mai exact în afișarea culorilor, dar nici nu pot spune că este dezastruos:

Test culori inainte de calibrare ecran Intel NUC M15

Totuși, după o calibrare corectă, display-ul se dovedește de nivel profesional, cu deviații medii Delta E94 de doar 0.3 și Delta E2000 de 0.6. Deviațiile maxime sunt și ele excelente, cu numai 0.7 pe Delta E94, respectiv 2.0 pe Delta E2000:

Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Sunetul produs de cele două difuzoare stereo, amplasate pe partea posterioară a laptopului, către colțurile opuse balamalelor, este de bună calitate. Nu oferă cel mai ridicat volum, dar este suficient, iar frecvențele sunt toate bine conturate, atât cât se poate de la o pereche de difuzoare de laptop.

Prin jack-ul combo de 3.5 mm iese un sunet excelent, atât din punct de vedere al calității, cât și ca intensitate.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Info CPU-Z laptop kit Intel NUC M15 LAPBC710

Piesa de bază în jurul căreia este construit ansamblul hardware al unui Intel NUC M15 LAPBC710 este procesorul Intel Corei7-1165G7. Acesta este din a 11-a generație Intel Core, vine cu 4 nuclee și 8 fire de execuție. Poate urca în frecvență până la 4.7 GHz și se descurcă de minune în aproape orice sarcină.

Acceleratorul grafic Intel Iris Xe Grapchics este și el capabil, dar nu te poți aștepta la gaming serios în compania lui. Este capabil de ceva joculețe simple, dar nimic foarte elaborat.

Memoria RAM de 16 GB de tip LPDDDR4X este lipită pe placa de bază și nu există posibilitatea de upgrade aici.

Slotul pentru SSD de tip M.2 2280 este liber din fabrică, dar unitatea primită de noi la test a găzduit un modul Intel 660p de 512 GB.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre Intel NUC M15 LAPBC710:

Intel NUC M15 nu vine cu sistem de operare preinstalat, însă unitatea de test am primit-o cu Windows 10 Home 64-bit la bord. Adăugate față de aplicațiile de bază dintr-un astfel de sistem de operare sunt Intel NUC Software Studio, un mic progrămel cu doar câteva setări, și Intel Graphics Command Center.

Capturi de ecran din aplicația Intel Graphics Command Center pe Intel NUC M15:

Performanță

Teste benchmark laptop kit Intel NUC M15 LAPBC710

Testele de benchmark pe care le-am rulat pe Intel NUC M15 LAPBC710 au dezvăluit un ansamblu hardware performant, care nu va fi pus în dificultate de sarcinile uzuale pe care un astfel de laptop de presupune:

Teste benchmark laptop kit Intel NUC M15 LAPBC710

În timpul testelor am monitorizat temperaturile atinse pe procesor, iar cele mai mari au ajuns la 96 de grade Celsius:

Temperaturi maxime Intel NUC M15

Nu este ceva de speriat, întrucât am întânit și cazuri în care pe procesor s-a trecut de 100 grade Celsius, dar nici nu pot lăuda aceste temperaturi. Important este să menționez că odată ce se atinge pragul de 96 grade Celsius nu se simte o scădere dramatică de performanță.

Cele două ventilatoare ce încearcă să țină interiorul cât mai aerisit fac o treabă bună și sunt extrem de silențioase. Nici la turație maximă nu deranjează mai deloc, asta și fiindcă zgomotul nu este prea ”ascuțit”, să-i spun așa.

Am apreciat foarte tare că la exterior nu se simt suprafețe fierbinți, nici chiar unele ce se încălzesc simțitor. Doar în zona tastelor F5 – F7 apare ceva căldură, dar, repet, nimic fierbinte ori deranjant.

Conectivitate

Laptop Kit Intel NUC M15 LAPBC710

Fără a pune la dispoziție extrem de multe elemente de conectivitate, Intel NUC M15 aduce ce este esențial. Într-adevăr, nu găsim un cititor de carduri sau senzor de amprentă, dar ceea ce este prezent este și ceea ce vei folosi cel mai des.

Vorbim despre Wi-Fi 6 și Bluetooth 5.1 pe partea wireless și de două porturi USB-C compatibile Thunderbolt 4, DisplayPort 1.4a și alimentare la 65W, două porturi USB-A, un HDMI și un jack de 3.5 mm de tip combo pe partea de contact direct.

Mi-a plăcut că ambele porturi USB-C acceptă alimentarea cu energie electrică și că este dispus câte unul pe fiecare laterală. Astfel, poți trage cablul de încărcare pe oricare dintre părți, în funcție de nevoie.  

Tastatură și touchpad

Laptop Kit Intel NUC M15 LAPBC710

Un element extrem de ciudat a fost să primesc o laptop de teste de pe ale cărui taste lipseau… simbolurile. Explicația constă în faptul că fiecare companie poate decide ce font să folosească pentru tastatura lotului de Intel NUC M15 pe care îl comandă. În acest mod, personalizarea atinge alt nivel, fiindcă fiecare client poate alege nu doar fontul, ci și poziționarea lui pe taste, culoarea simbolulilor ș.a.m.d.

Lăsând la o parte această chestiune, tastatura de pe Intel NUC M15 este excelentă. Este exact pe placul meu, cu taste bine separate, cu o cursă scurtă și o actuare clară, dar care nu face zgomot mai deloc.

În plus, tastatura este iluminată, cu lumina bine distribuită sub fiecare tastă.

Este o încântare să folosești și touchpad-ul acoperit cu sticlă. Foarte, dar foarte exact în preluarea comenzilor, acesta aduce și clik-uri fine, cu o cursă dintre cele mai scurte pe care le-am întâlnit.

Excelente atât tastatura, cât și touchpad-ul.

Autonomie

Laptop Kit Intel NUC M15 LAPBC710

Nu cred că era cu putință să introduci într-o carcasă atât de compactă o baterie mai mare decât cea de 73.41 Wh din Intel NUC M15. Cu o astfel de capacitate, acumulatorul reușește să confere o autonomie bună spre foarte bună.

În mod normal, cu luminozitatea ecranului pe la 30 – 40% (mai mult decât suficient în majoritatea scenariilor), în sarcini uzuale precum navigare web, editare documente și alte task-uri asemenea, te poți duce și chiar depăși 8 – 9, poate chiar 10 ore.

Dacă rulezi filme cu luminozitatea display-ului tot pe la mai puțin de jumătate din intensitate poți să prinzi și peste 12 ore de autonomie. Undeva, cumva, este o optimizare foarte bine făcută pentru autonomie.

Bateria goală se încarcă cu adaptorul din pachet, cel ce oferă la ieșire maximum 65W, în peste 2 ore și jumătate, ceea ce nu reprezintă un plus, ba din contră. Cred că porturile USB-C ar putea suporta până la 100W (nu este o certitudine, doar o bănuială proprie), însă în pachet găsim adaptor de 65W.

Preț

Laptop Kit Intel NUC M15 LAPBC710Cei interesați de un astfel de laptop kit pot contacta ASBIS Romania, importatorul oficial al acestor produse în țara noastră sau se pot interesa la partenerii ASBIS, printre care Maguay.ro

Concluzii

Laptop Kit Intel NUC M15 LAPBC710

Trecând peste ceea ce este la bază Intel NUC M15, adică un kit de laptop pentru anumiți clienți reprezentați de unele companii, trebuie să recunosc că acest notebook mi-a depășit așteptările. Pentru prețul său, reprezintă fără doar și poate o adevărată afacere. Nu are aproape niciun minus evident, ba chiar mi-a fost greu să găsesc puncte contra care să merite menționate.

Cele mai importante plusuri și minusuri pentru notebook-ul Intel NUC M15 LAPBC710:

PRO

  • calitate de fabricație la cel mai înalt nivel, demnă de un produs premium cu pretenții – asamblare foarte solidă, finisări aproape perfecte și materiale impecabile;
  • ecran superb;
  • ansamblu hardware performant;
  • tastatură și touchpad extrem de plăcute în utilizare;
  • autonomie ridicată;
  • raport excelent calitate / preț.

CONTRA

  • adaptorul de alimentare din pachet oferă doar 65W putere și astfel bateria goală se încarcă greu.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește realme 7 Pro, Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.