ASUS ZenBook 14X OLED – review

ASUS ZenBook 14X OLED este un ultraportabil cu tehnologii interesante, iar impresiile formate le-am grupat în recenzia de față. ASUS este un deschizător de drumuri în ce privește laptopurile cu display OLED și niciun alt producător prezent local nu are o ofertă atât de variată și pe o plajă de preț atât de largă. 

ZenBook 14X OLED iese în evidență prin dimensiunile compacte pentru un display de 14 inci, tehnologia OLED adusă în spatele panelului + rată de refresh la 90Hz, display secundar adus în zona touchpad-ului. 

O să descoperim împreună dacă ecranul secundare aduce un plus pe partea de productivitatea sau este doar un gimmick de marketing. 

Specificații

Design

În pachet dați de notebook, încărcătorul ce alimentează pe USB Type-C la 100W și husă de protecție. Mi s-a părut un laptop compact, folosesc un notebook de 14 inci din 2016 și are margini mult mai generoase față de ZenBook 14X OLED. Atinge sub 17 mm în talie

Se deschide la unghi de 180 grade, iar touchpad-ul cu ecran secundar aș spune că devine din start un punct de atracție pentru cei ce-l descoperă prima dată. 

Sunt două variante de culoare: Lilac Mist pentru cei dornici să iasă în evidență și Pine Grey pentru cei ce pun accent pe un plus de eleganță. Modelul sosit la review era în a doua versiune coloristică. Mi-a plăcut senzația lăsată la atingere de către capacul lui ZenBook 14X OLED. Baza este îmbrăcată în metal, 4 piciorușe ce ajută la poziționarea pe birou, aici se află și cele două difuzoare tunate de către Harman Kardon + fante de răcire pentru ansamblul hardware. 

ASUS ZenBook 14X OLED este un notebook compact, cu materiale și finisare ce sunt specifice segmentului premium. Balamaua îi permite rotirea la 180 grade. 

Ecran și sunet

Ecranul principal sosește în mai multe configurații, iar eu detaliez ce avea modelul sosit la review. Este un display OLED fabricat de către Samsung, cu rată de refresh la 90Hz, aspect 16:10, luminozitate de până la 550 nits (am măsurat 537 nits pe alb). Are acoperire 100% în spectrul DCI-P3, 133% în sRGB, validat de către Pantone, certificare DisplayHDR500 și control prin touch. 

Tehnologia OLED emit cu până la 70% mai puțină lumină albastră. Timpul de răspuns este de 0.2 ms. Samsung a pus un algoritm ce are grijă ca pixelii să fie rearanjați astfel încât efectul de burn-in să nu apară. Este și o garanție de 7000 ore de funcționare la o luminozitate de 200 nits. Am văzut că ai funcție să ascunzi touchpad-ul și în meniul MyASUS. Plus că ZenBook 14X OLED vine din fabrică cu Windows-ul activat pe Dark Mode + protecție pentru ecran (după 5 minute fără activitatea desfășurată se oprește display-ul). 

Da. Efectul de burn-in ar putea să apară dacă se face exces de zel pe partea de afișare a unui conținut repetitiv pe o perioadă îndelungată de timp. Dacă ai grijă să schimbi din când în când imaginea de fundal, poți să faci trecerea între modul întunecat și cel cu alb / gri, să nu-l lași aprins ore în șir fără a-l folosi etc. Aș zice că vei prezerva OLED-ul și va rezista câțiva ani de zile, fără nicio problemă. 

După ce vezi la lucru un laptop cu ecran OLED și te întorci la un IPS sau chiar și mai rău. Diferența se vede mult mai rapid față de un smartphone, pentru că discutăm de altă diagonală. Culorile prind viață pe ZenBook 14x OLED. Are mai multe moduri de culoare: Normal, Vivid, Manual și setări pentru Eye Care (5 opțiuni de intensitate pentru reducerea luminii albastre). 

Ecranul secundar se ascunde în spatele touchpad-ului. Luminozitatea sa s-a situat sub 350 nits pe alb. Îi poți regla rezoluția: 2160 x 1080 pixeli sau 1000 x 500 pixeli. Mi se pare aproape inutilizabil pe rezoluția maximă, fonturile sunt prea mici, dar la 1000 x 500 pixeli poți să vezi conținutul afișat. 

Sunetul cade în sarcina a două difuzoare aflate pe partea spate, duse cumva spre extremitățile stânga și dreapta. Nu impresionează prin amplitudine, din contră mi s-a părut destul de modest. Sunetul este bine calibrat, tunat de către Harman Kardon. Nu distorsionează absolut deloc la maxim. La aproximat 10 – 15 cm distanță de difuzoare am atins undeva în jur de 82 dB. Este relativ modest față de Huawei MateBook 14s (2021), dar în linie cu ASUS ZenBook S UX393. Jack-ul combo de 3.5 mm se află în lateral dreapta. Cei ce doresc să conecteze căști wireless se pot folosi de bluetooth 5.0. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

A sosit la review în configurația cu procesorul Intel Core i7-1165G7 dezvoltat pe 10nm SuperFin, quad-core la 2.8 GHz ce urcă cu Turbo Boost la 4.7 GHz, TDP de 12W, 16 GB RAM de tip LPDDR4X la 4266 MHz, SSD de 1 TB pe PCIe 3.0 x 4 NVMe M.2 și un combo de plăci grafice (Dedicată – NVIDIA GeForce MX450 cu 2 GB memorie, Integrată – Intel Iris Xe). 

Informații furnizate de CPU-Z;

Apreciez faptul că au adus o placă grafică dedicată. Nu strică niciodată un plus de putere de procesare, dar mi-aș fi dorit să văd o unitate mai puternică. De cele mai multe ori, ZenBook 14X OLED se va folosi de placa grafică dedicată Intel Iris Xe ce nu-i rea deloc. Am văzut la lucru și pe ZenBook S și mi se pare un mare pas în față din partea Intel pe segmentul de plăci grafice integrate. 

NVIDIA GeForce MX450 a fost lansat în august 2020. A fost dezvoltat pe un proces de litografiere în 12nm, memorie GDDR6 de 2.048 MB. Rulează la 720 MHz și urcă până la un maxim de 930 MHz, iar memoria rulează la 1250 MHz (10 Gbps). Are un TDP de 25W. Este conectat la notebook prin interfața PCI-Express 4.0 x4. 

Poți juca titluri mai vechi dacă ești interesat, jocuri ce au fost lansate în urmă cu câțiva ani de zile, chiar și titluri mai recente ce nu necesită cine știe ce putere de procesare la nivel grafic. Mi se pare că este un setup bun și pentru editarea de foto și video on-the-go. 

Trebuie știut din start că sistemul de răcire intră serios în funcțiune când ZenBook 14X OLED face sarcini ce pun întreg sistemul la lucru. Împinge aerul cu putere prin lateral stânga în mod special. 

ASUS ZenBook 14X OLED dispune de ASUS Intelligent Performance Technology AIPT ce permite procesorului să urce de la 15W la 40W. Compania taiwaneză spune că răcirea pusă pe ZenBook 14X OLED îi permite să ruleze la 40W în regim continuu când este nevoie. 

Răcirea este asigurată de două conducte de căldură și ventilator cu 90 de lame. Sunt mai multe moduri ce pot fi setate din MyASUS: Performance, Balanced și Whisper (presupun că sunt suficient de sugestive denumirile). În modul Performanță vei avea parte de un zgomot serios de la răcirea integrată. 

Ecranul secundar are o interfață ușor de parcurs. Poți să-l activezi sau să-l ții dezactivat. Poți să ai conținut în spațiul respectiv și relativ ușor să-l transformi în touchpad când ai nevoie. Mi s-a părut util, în sensul în care aș putea aduce conținut în zona respectivă (un clip video, un articol pe care-l folosesc ca sursă etc). Totuși, mi se pare a fi mai ușor de utilizat cu mouse dedicat, ca să nu te mai încurci cu funcția de touchpad ce vine ca un layout peste ecranul respectiv. 

Interfața ecranului secundar de pe ZenBook 14X OLED

Da. ASUS adaugă o sumedenie de aplicații, printre care și McAffee – în…, 2022. Nu ar strica ca Microsoft să fie ceva mai strict și anumite aplicații ce le-aș considera mai degrabă bloatware să nu mai fie preinstalate. Bineînțeles, se rezolvă rapid printr-o vizită în secțiunea de aplicații. Se va putea face pasul spre Windows 11 în mod gratuit, de către cei interesați. 

Windows 10 pe ASUS ZenBook 14X OLED;

Performanță

Teste de benchmark rulate pe ASUS ZenBook 14X OLED;

Conectivitate

Are integrat Wi-Fi ax și am atins 703.75 Mbps la download și 741.78 Mbps la upload pe un router Tenda TX9 Pro cu Wi-Fi 6 și conexiune gigabit de la RCS-RDS. Se adaugă bluetooth 5.0 pe partea de conexiuni fără fir. 

În partea stângă veți găsi un port USB 3.2 Gen2 Type-A și fantele ce permit răcirea notebook-ului, pe aici este împins aerul cu putere când ajunge a fi pus la lucru într-un regim susținut. 

În lateral dreapta veți da de HDMI, jack-ul combo de 3.5 mm, 2 x Thunderbolt 4 și slotul pentru cardurile microSD, indicator LED pentru alimentarea cu energie a acumulatorului. 

Mi se pare că are suficiente porturi, poți să conectezi mai multe monitoare dacă crezi că ai nevoie într-un anumit moment, au pus și slot pentru microSD. Are cameră web ce filmează la.., 720p. Încă nu am idee de ce majoritatea producătorilor din piață nu trec pe laptopuri cu cameră măcar la 1080p, nu am cerințe așa absurde în genul 4K. 

Tastatură și touchpad

Touchpad-ul mi-a lăsat o impresie plăcută, deși discutăm despre un ecran ascuns pe acolo. Este precis și te obișnuiești rapid cu el. Mi s-a părut că l-au dimensionat bine, iar feedback-ul oferit mi s-a părut bun spre foarte bun. 

Tastatura este iluminată, buton individualizat pentru pornire și taste de direcție evidențiate față de restul se află printre elementele care-mi plac. Cursa tastei este de 1.4 mm. Sunt taste dedicate de Home, Page up, Page Down și End (utile pentru cei ce citesc sau scanează documente). Printre funcțiile ce pot fi activate prin Fn se află posibilitatea de a activa / dezactiva camera web, să fie închis ecranul instant pentru un plus de securitate a datelor afișate etc. 

Este o plăcere să lucrezi pe ZenBook 14X OLED și asta pentru că are și o poziție ergonomic, cu tastatura ușor înclinată ce vine cumva într-o poziție mai naturală. 

Autonomie

ASUS promite că bateria de 63Whr aduce până la 8.3 ore de autonomie. Am atins în jur de 3 ore autonomie cu laptopul pus în Performance Mode, display-ul cu rată de refresh setată la 90Hz și luminozitate ridicată. Dacă sacrifici rata de refresh, luminozitatea o setezi sub 50% și alegi modul Whisper ce sacrifică partea de răcire pentru un plus de silențiozitate vei obține în jur de 5 – 6 ore și chiar mai bine. 

Autonomia nu este neapărat punctul său forte. Cred că o baterie mai mare l-ar fi ajutat spre a menține rata de refresh la 90Hz și a obține valori ceva mai ridicate. 

Preț 

ASUS ZenBook 14X OLED cu Intel Core i7-1165G7, 16 GB RAM și 1 TB stocare – 6799 lei; 

ASUS ZenBook 14X OLED

Pro

  • design elegant, ergonomie ridicată și dimensiuni compacte;
  • ecran OLED ce impresionează de la primul contact + rată de refresh la 90Hz, multiple moduri de afișare și setări prin care-l poți personaliza după cu dorești;
  • răcire ce-l ajută să mențină puterea de procesare în condiții optime pe durate lungi de timp;
  • conectivitate bună;
  • ecran secundar ce ajută în anumite situații.;

Contra

  • sunet cu amplitudine modestă;
  • placă grafică dedicată ce nu iese neapărat în evidență prin cine știe ce spor pe partea de putere de procesare video;
  • ușor zgomotos în modul Performance;
  • autonomie ce nu impresionează neapărat;

Concluzii

ASUS ZenBook 14X OLED este o propunere interesantă. Nu știu cât ajută ecranul secundar adus în zona touchpad-ului, dar aici intervine scenariul de utilizare, ce diferă de la client la client.

Este un notebook ce atrage atenția, design cu materiale din segmentul premium, răcire destul de puternică pentru întreg ansamblul și menținere a performanțelor pe perioade mai lungi de timp.

Mi-aș fi dorit o placă grafică ceva mai puternică, care să iasă mai tare în evidență față de Intel Iris Xe ce se descurcă destul de bine în mai toate situațiile de utilizare.

Conectivitate

Performanță

Raport preț / specificații

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro;

Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III.

Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.