Realme 9 PRO+ – review

Aș spune că Realme este compania de telefonie mobilă aflată pe val, mai toate cifrele de vânzări din ultimul timp anunță o creștere precum cea a lui Făt-Frumos. Cred că succesul lor se datorează faptului că au înțeles care este rețeta câștigătoare atunci când nu te adresezi fanilor unui anumit brand. Vreau să spun că dacă nu pui neapărat în balanță toate aspectele ce țin de decizia rațională de cumpărare și te duci direct către un anumit producător și alegi din gama aceluia, atunci degeaba încearcă alte companii să-ți arate ce au prin oferta lor.

Așadar, Realme pune în fața potențialilor clienți, de cele mai multe ori, dispozitive cu un foarte bun raport preț / specificații. Telefonul despre care vom vorbi în continuare este unul mid-range, ce vrea să atragă în special prin capabilitățile foto-video ale senzorului principal, ce pare a fi luat direct de pe flagship-ul Realme GT 2 Pro. Până să ajungem la analiza camerelor, haideți să-l prezint pe Realme 9 PRO+ pe capitole.

Review video

Specificații pentru Realme 9 PRO+:

Specificatii Realme 9 PRO+

Design

Realme 9 PRO+

Realme mi-a trimis telefonul în cutia de retail, alături de accesoriile pe care le va primi orice client: husă din silicon, încărcător rapid la 65W, cablu USB-C la USB-A, agrafă pentru acces la slotul SIM-urilor, ghid de pornire rapidă și un alt pliant cu diferite informații:

Precizez de pe acum că telefonul vine cu o folie de protecție din plastic gata montată pe ecran.

Realme 9 PRO+ este un smartphone ce se așează bine în palmă, fără a fi dintre cele mai compacte nu-ți dă senzația că ți-ar scăpa prea ușor din mână. Sticla de pe spate, ușor curbată către laterale, aduce un grip neașteptat de bun, însă eu recomand folosirea husei din pachet, întrucât oferă o bună protecție și pentru lentilele camerelor de pe spate, ce ies ușor din profilul general al dispozitivului.

Modelul propus sub sticla de pe spatele telefonului produce niște reflexii interesante, în funcție de cum cade lumina apar dungi ușor oblice, ce se întind pe lungimea dispozitivului.

Designul părții frontale este deja clasic, cu cameră de selfie așezată într-un decupaj tip bulină din colțul stânga-sus al ecranului. Marginile din jurul ecranului nu sunt dintre cele mai înguste, cu cea de jos fiind chiar o idee cam lată pentru standardele actuale.

Șasiul din plastic nu conferă cea mai bună rigiditate structurală, Realme 9 PRO+ nu se simte cel mai solid atunci când încerci să-l flexezi ușor. Nu consider un mare minus acest aspect, dar, dacă pentru tine contează mult testele de rezistență în genul celor JerryRigEverything, atunci s-ar putea ca acest telefon să nu fie alegerea ideală.

Mi-a plăcut sistemul de vibrații, ce se bazează pe un motor tip X-axis linear, care produce un feddback haptic extrem de plăcut, la nivelul a ce primeam de obicei doar de la smartphone-urile de top.

În rest, nu aș spune că aș mai putea găsi minusuri la acest capitol. Realme 9 PRO+ este bine construit, asamblarea este cel puțin decentă, la fel și finisările.

Ecran și sunet

Realme 9 PRO+

Nu cred că Realme 9 PRO+ se putea prezenta la raport cu un alt tip de panou decât unul OLED. Este de fapt un Super AMOLED, deci un panel de origine Samsung, cu diagonala de 6.4 inch, cu rezoluție Full HD+, ce generează o densitatea a pixelilor absolut mulțumitoare.

Rata maximă de refresh este de 90 Hz, pe care o poți forța să fie aplicată ori de câte ori este posibil, sau poți lăsa sistemul să decidă care este cel mai bun scenariu, alegând între 60 și 90 de Hz. În meniul afișajului mai sunt câteva setări pe care le poți face, cu cele mai importante referitoare la culori și balans de alb.

Luminozitatea ecranului este bună, dar parcă nu a avansat prea tare față de ceea ce am văzut în cazul Realme 7 Pro. Asta înseamnă că nu vor fi probleme majore de lizibilitate nici în bătaia directă a soarelui, cu toate că vei încerca involuntar să găsești ceva umbră spre a distinge totul perfect.

Contrastul este infinit, cu un negru perfect, în timpm ce culorile sunt vii, intense, plăcute. Așa cum spuneam, le poți duce către o reprezentare naturală sau către una vividă, saturată, în funcție de preferințe.

Una peste alta, ecranul este cu siguranță unul dintre principalale plusuri ale acestui telefon.

Sunetl extern este de tip stereo, în ajutorul difuzorului principal de pe latura de jos venind cel pentru apeluri, ce este doar o idee ceva mai reținut. Calitatea este bună, fără a te da pe spate, cu bass ce nu este tocmai prezent, dar cu medii clare și înalte cel puțin decente.

Volumul maxim este suficient de înalt, dar și aici cred că se putea mai bine. Mi se pare ceva mai redus față de ce aveam la Realme 7 Pro, dar nu cu foarte mari diferențe.

Prin jack-ul de 3.5 mm, alături de o pereche de căști de calitate, sunetul primit este bun spre foarte bun, dar nu-i tocmai de nivel Hi-Fi. Doar cei foarte pretențioși vor vrea ceva mai bine aici, la fel și despre volumul maxim, ce-i va mulțumi pe majoritatea utilizatorilor, rămânând doar câțiva ce și-ar putea dori mai mult.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Realme 9 PRO+

Spre deosebire de frații de serie – Realme 9 și Realme 9 Pro, ce se bazează pe chipset-uri Qualcomm, modelul de față adoptă o platformă MediaTek. Este vorba despre procesorul Dimensity 920 5G, cu tranzistori de 6 nm și 8 nuclee, dintre care 2 pe Cortex-A78 ce urcă la un maxim de 2.5 GHz și alte 6 pe Cortex-A55 ce pot rula cu până la 2.0 GHz.

Acceleratorul grafic Mali-G68 MC4 este unul performant, ce face față cu brio chiar și în jocuri pretențioase, cu toate că în cele mai grele nu poate genera cele mai înalte frame rate-uri sau cele mai fidele detalii. Totuși, experiența în gaming este cel puțin acceptabilă, mai ales că Realme 9 PRO+ nu se încinge exagerat indiferent de scenariul de utilizare, deși se simte cald evident undeva lângă modulul camerelor de pe spate.

Exemplarul de test a fost unul cu 6 GB de RAM și 128 GB spațiu intern de stocare, pe site-ul producătorului fiind afișată și o versiune cu 8 + 256 GB, pe care însă nu am găsit-o listată în oferta celor mai importante magazine online de la noi. Din păcate nu există slot pentru card microSD.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Realme 9 PRO+: 

Realme 9 PRO+ vine din cutie cu Android 12, peste care este aplicată interfața Realme UI 3.0, ce nu modifică exponențial aspectul nativ al sistemului de operare de la Google. Ba din contră, designul a rămas cam același cu ceea ce avea Android 11, mă refer în special la zona de setări rapide. Au apărut desigur opțiunile de a bloca complet accesul la camerele foto sau la microfon, precum și celelalte câteva noutăți introduse de Android 12, dar, din punct de vedere al aspectului, totul a rămas la nivelul ediției precedente.

Realme UI 3.0 aduce multe opțiuni suplimentare față de ceea ce ai primi în mod normal de la un Android nativ, personalizarea și introducerea unor funcții precum Bară laterală inteligentă, Ferestre flexibile, gesturi suplimentare, inclusiv pentru ecranul inactiv, sunt doar câteva dintre adițiile ce-mi acum în minte. Cert este că Realme UI 3.0 este plin de opțiuni, pe care le poți folosi sau, dacă simți că nu-ți aduc beneficii, le poți dezactiva.

Trebuie să spun că în primele câteva ore de utilizare, Realme 9 PRO+ aducea ceva lag, erau momente în care reacțiile erau un pic întârziate, dura ceva cam mult pentru ca anumite actualizări sau instalări să fie făcute. Doar că, după câteva zile, astfel de comportamente au dispărut aproape complet, semn că sistemul ”învață din greșeli”, adică se adaptează scenariilor de utilizare și totul ajunge să se desfășoare fluent. Chiar și așa, mi se pare că mai este nevoie de ceva optimizări, Realme 9 PRO+ fiind primul telefon al companiei la care am experimentat câteva mici bug-uri, mai exact cedări subite ale unor aplicații și ceva lag, ocazional.

Galerie cu capturi de ecran din interfața Realme UI 3.0 Android 12 pe Realme 9 PRO+:

Din punct de vedere al aplicațiilor preinstalate pe Realme 9 PRO+, avem, pe lângă cele de la Google și cele de sistem, adiții precum Amazon Shopping, Booking, Clonă telefon, Compas, Facebook, Jocuri, LinkedIn, Manager telefon, Muzică, PUBG Mobile, Recorder, Videoclipuri și Vremea. Multe sau puține, decide fiecare.

Performanță

Teste benchmark Realme 9 PRO+

Rezultatele testelor de benchmark dezvăluie un procesor de mijloc, suficient de capabil pentru sarcini normale, care face față fără mari probleme și în aplicații sau jocuri ceva mai pretențioase:

Teste benchmark Realme 9 PRO+

Conectivitate

Realme 9 PRO+

Realme 9 PRO+ este un msartphone ce propune conectivitate 5G dual-SIM, pe oricare dintre cele două cartele de tip nanoSIM. Benzile 5G pe care le suportă acest smartphone sunt:

  • SA: n1/n3/n5/n7/n8/n20/n28/n38/n40/n41/n77/n78/n66;
  • NSA: n1/n3/n5/n7/n8/n20/n28/n38/n40/n41/n77/n78/n66.

Tot pe partea wireless, avem Wi-Fi 6, dual band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.2 cu codec audio LHDC, NFC și localizare prin AGPS, GLONASS și BDS.

Din punct de vedere al elementelor de conectivitate fizice, Realme 9 PRO+ le are dispuse astfel: pe latura de jos avem difuzorul principal, portul USB-C, microfonul principal și jack audio de 3.5 mm; pe stânga vedem butoanele pentru reglarea volumului și slotul pentru cartele SIM; sus este microfonul secundar, iar pe dreapta butonul Power.

Senzorul pentru amprentă, este poziționat sub ecran, ceva cam jos ca să poată fi atins cu maximă ușurință. Este de tip optic, are o rată foarte înaltă de recunoaștere, dar timpul de reacție nu este cu adevărat rapid.

Camere foto și video

Realme 9 PRO+

Capitolul unde descoperim la ce se referă ”+” din denumire. Realme 9 PRO+ vine cu un senzor principal pe care, cel mai probabil, l-a împrumutat de la Realme GT 2 Pro. Nu mai aduc detalii despre fiecare senzor în parte, am trecut toate informațiile de care am dispus în tabelul cu specificații de la începutul recenziei.

Interfața aplicației Camera este una clsică pentru telefoanele Realme și aș spune chiar pentru orice smartphone Android. Nu sunt surprize, totul este acolo unde te aștepți să fie dacă ai mai folosit un Android ceva mai recent.

Screenshots din aplicația Camera de pe Realme 9 PRO+:

În ceea ce privește calitatea fotografiilor făcute cu cei doi senzori de pe spate (îl excludem pe cel Macro, ce este mai mult de formă acolo, nu produce absolut nimic spectaculos), avem exemple mai jos.

Poze ultrawide, wide și zoom 2X făcute cu Realme 9 PRO+:

Senzorul principal este cel răspunzător atât pentru pozele wide, cât și pentru cele cu zoom, în mod default fiind bifat cel 2X, rezultat printr-un crop dintr-o imagine de 50 MP. Calitatea acestor fotografii, este dintre cele mai bune, efectiv nu am ce să le reproșez, având în vedere că vorbim despre un telefon mid-range. Detalii din plin, culori exacte, contrast optim și interval dinamic mai mult decât decent.

Pozele ultrawide sunt ok, nimic de aruncat, dar nici nu le pot numi speciale. Senzorul ultrawide îți dă posibilitatea unei alte perspective, dar nu generează cele mai bune rezultate.

La fel se întâmplă și când activăm modul de Noapte, disponibil pentru ultrawide, wide și zoom.

Poze în low-light făcute cu Realme 9 PRO+ (ultrawide, wide și zoom 2X):

După cum se poate observa din exemplele de mai sus, senzorul principal este cel care produce cele mai clare și mai echilibrate imagini în lumină slabă. Drept să vă spun, scena este mai real reprezentată de camera ultrawide, în sensul că lumina din cadru era apropiată de cea din realitate. La exemplele wide și zoom 2X lumina din cadru este adusă în plus artificial, dar la modul subiectiv sau chiar obiectiv, fotografiile de noapte captate cu senzorul principal sunt excelente.

Camera frontală de 16 Megapixeli este ok, dar nu aduce ceva spectaculos în ecuație.

Poze făcute cu camera frontală Realme 9 PRO+ (cu și fără mod Portret):

Pe partea video, din nou senzorul principal impresionează. Calitatea maximă este cea 4K, cu 30 fps, și totul arată pe cât se poate de bine. Avem expunere corectă, cu detalii din plin, culori intense, contrast echilibrat și un dynamic range extins.

Clip video 4K filmat cu Realme 9 PRO+

Ce este în neregulă cu clipurile video se referă la stabilizare, ce nu reușește să fie deloc bine ținută sub control. Imaginea se scutură parcă mai tare decât dacă stabilizarea nu ar interveni. Pe de altă parte, autofocusul este precis.

Ce mai este de comentat pe partea video ține de camera ultrawide, care propune un câmp vizual cu doar o idee mai larg decât cel al senzorului wide. Senzorul ultrawide nu poate capta decât la 30 fps cu rezoluție 1080p și 720p, iar diferențele FOV față de ceea ce oferă senzorul wide sunt minime:

Autonomie

Autonomie Realme 9 PRO+

Acumulatorul de 4500 mAh nu este unul dintre cele cu adevărat generoase, în condițiile în care multe telefoane mid-range vin acum cu capacități de 5000 mAh sau chair și mai mult în unele cazuri izolate.

Totuși, gestionarea energiei este foarte eficientă și Realme 9 PRO+ prinde o autonomie grozavă, cu o zi de dimineața până seara nefiind deloc greu de atins. Chiar și în condiții de utilizare intensă, smartphone-ul trece de 12 – 14 ore autonomie, cu un SoT și de peste 6 – 7 ore. Dacă nu ești un heavy user atunci te poți îndrepta și chiar depăși două zile departe de priză.

Încărcătorul oferit direct în cutia de retail este unul fast charge, ce oferă la ieșire o putere maximă de 65W. Totuși, Realme 9 PRO+ nu suportă alimentere decât la maximum 60W. Chiar și așa, în jumătate de oră bateria goală ajunge deja la 74%, pentru ca încărcarea completă să fie gata după 54 de minute. 

Preț

Realme 9 PRO+  – 1.644 de lei pe eMAG.ro, vândut printr-un partener din Marketplace. Un exemplar vândut chiar de eMAG costă de la 1.800 de lei.

Realme 9 PRO+

Pro

  • ecran foarte bun, căruia nu-i poți reproșa mai nimic pentru zona unde este încadrat telefonul;
  • ansamblu hardware performant;
  • interfața Realme UI 3.0 este plină de opțiuni, o poți personaliza în detaliu;
  • conectivitate extinsă – 5G dual-SIM, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 cu codec LHDC, NFC, jack audio de 3.5mm;
  • senzorul principal produce rezultate excelente foto-video, atât pe timp de zi, cât și în low-light;
  • autonomie extinsă și încărcare rapidă.
Contra

  • fără slot pentru card microSD;
  • uneori (din ce în ce mai rar pe măsură ce folosești telefonul) interfața se mișcă mai greoi, apare un ușor lag și mici întârzieri;
  • pe filmare, câmpul vizual al senzorului ultrawide este aproape identic cu cel oferit de senzorul principal wide;
  • stabilizarea pe video nu este cel mai bine pusă la punct.
Concluzii

Prețurile încă nu au început să scadă în cazul Realme 9 PRO+, dar chiar și acum îl văd drept un concurent cu multe plusuri în zona unde se bate. Avantajele aduse de acest smartphone sunt multiple, în timp ce minusurile nu ar trebui să genereze prea multă panică. Imediat ce va ajunge pe la 1.500 de lei sau chiar mai puțin, Realme 9 PRO+ va deveni una dintre cele mai bune opțiuni din zona mid-range.

Foto & Video
Pret / Specificatii

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește ASUS Zenfone 8, realme GT, Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.