Căști true wireless Xiaomi Redmi Buds 3 Pro cu ANC – review

Cred că prima pereche de căști bluetooth pe care le-am folosit ceva mai mult în urmă cu 2 – 3 ani au fost o pereche de căști Redmi AirDots. 

Redmi Buds 3 Pro aș putea spune că sunt o evoluție majoră (designul amintește puțin de Redmi AirDots), în sensul în care și sunt cele mai ieftine căști cu ANC în momentul de față. ANC = anulare activă a zgomotului și un mare plus pe care îl cauți la căști wireless, chiar și la cele de tip wireless cu carcasa de încărcare. 

Am testat o sumedenie de căști de genul în ultima perioadă și am remarcat că am tentația să le folosesc în detrimentul Bose QC35 II sau Huawei FreeBuds Studio, ambele lăsate prin cutiile de depozitare. 

Poate Xiaomi prin Redmi Buds 3 Pro să fie la nivelul unor căști bluetooth cu ANC ce costă și dublu sau triplu?

Da. Calitatea sunetului este bună spre foarte bună. Un mare minus este că aplicația de control nu a ajuns încă în Europa, noroc cu un developer ce a portat pe cea din China. Sper să se rezolve acest incovenient. În rest, spun direct că la 249 lei nu au rival. Nu sunt perfecte, dar nici nu ai cum să le ceri asta. Pentru majoritatea utilizatorilor sunt suficiente pentru ascultat muzică. Dacă vrei și apeluri de calitate, fără pierdere a semnalului etc, te orientezi în altă parte. Am testat câteva modele Jabra ce sunt excelente la capitolul ăsta. 

Specificații

🟨 drivere de 9mm tunate de către Xiaomi în laboratul de sunet intern, impedanță de 32 Ohm;

🟨 ANC de până la 35 dB (trei microfoane sunt folosite pentru anularea activă a zgomotului);

🟨 bluetooth 5.2 și USB Type-C pentru carcasă;

🟨 conexiune cu până la două dispozitive (smartphone-uri, tablete etc);

🟨 control prin touch pentru căști (preluare de apel, anulare a zgomotului, trecerea spre o nouă melodie din playlist etc);

🟨 certificare IPX4 în ce privește contactul cu transpirația și picăturile de apă;

🟨 localizare a căștilor prin tehnologia bluetooth;

🟨 autonomie de până la 6 ore (volum setat la 50% și ANC dezactivat), până la 28 ore cu carcasa de încărcare, de la 0 – 100% în 2 ore și jumătate pentru carcasa de încărcare;

🟨 35 mAh, 4.9 gr. și dimensiuni de 25.4 x 20.3 x 21.3 mm pentru căști, 470 mAh și 55 gr. și dimensiuni de 65 x 48 x 26 mm pentru căști + carcasă. 

Design

În pachet dați de căști, dopuri de protecție suplimentare (cele medii sunt deja montate, iar în pachet găsiți alte trei seturi noi nouțe), instrucțiuni de utilizare și cablu de alimentar de la USB la USB Type-C. 

Carcasa de alimentare este îmbrăcată într-un plastic mat. Mi-a plăcut mecanismul de închidere cu un magent destul de puternic ce mi-a lăsat impresia că suportă multe deschideri și închideri. Mi se pare un aspect important, mai ales dacă ajungi ca mine să le transformi în jucărie antistres ad-hoc cu deschideri repetate. 

La bază se află portul USB Type-C, logo-ul Redmi a fost stilizat neintruziv pe partea spate. În partea frontală se află un LED de notificare și un buton fizic pe care dacă-l apeși pentru mai multe secunde ajungi a activa bluetooth-ul din căști spre a fi descoperite de un anumit dispozitiv. 

În ce privește designul căștilor, Xiaomi a preferat o abordare originală și nu copiază liderul din piață – cel puțin pe acest model de căști bluetooth. Căștile au dopuri ce permit prinderea cât mai bună în urechile utilizatorului, indiferent că sunt mici, normale sau mai mari. De fapt, întregul design seamănă puțin cu un dop, au ales plastic mat și plastic lucios pe exterior pentru un look interesant. Sunt trei microfoane + speaker-ul propriu-zis. 

Le potrivești imediat în ureche și cel mai important, nu deranjează la utilizare pe durată mai lungă de timp. Nici nu le simți, trebuie să ai grijă să le fixezi cât mai corect pentru un sunet livrat fără distorsiuni. Dacă vrei să alergi cu ele în urechi, nu prea le-aș recomanda. Dacă alergi în sală, aș spune că nu este problemă, dar dacă alergi pe teren accidentat, riști să-ți scape din ureche. Nu se fixează atât de solid pe cât ți-ai dori. 

Conectivitate

Nu dispun de tehnologia Google FastPair. Pe telefoane Xiaomi am înțeles din alte recenzii că este suficient să deschizi cutia și îți apare o notificare de conectare. Am încercat pe Xiaomi 11T Pro și nu a apărut nimic. 

Apeși butonul de pe carcasă și le descoperi în mod clasic pe smartphone. Le-am testat cu Galaxy Note20 Ultra. Sunt dezvoltate pe cea mai nouă tehnologie bluetooth, varianta 5.2. 

Din păcate, aplicația dedicată nu a apărut și în varianta internațională. Totuși, am făcut o mică căutare și am găsit o aplicație companion ce funcționează bine. Se numește Mi Buds M8. Poți să conectezi o sumă de căști wireless de la Xiaomi (Redmi AirDots 3 Pro în versiunea de China sau Global, POCO Buds Pro în variantele de China sau Global etc). 

Pe ecranul de start al aplicației sunt informații legate de energia rămasă în casca dreapta și stânga, dar și în carcasa de alimentare. Sunt trei opțiuni pe partea de ANC: Noise cancellation, Off și Transparency. Mă rog, poți avea ANC-ul activat, dezactivat sau sunetele din proximitate să fie cumva trimise către ureche (util când circuli prin oraș, spre exemplu). 

Pe partea de ANC sunt 4 moduri: Adaptive, Light, Balanced sau Deep (opțiunea alesă de mine). Poți să personalizezi gesturile. Cu double tap poți să setezi Play sau Pauză, Următoarea melodie sau Melodia anterioară (alegi ce îți convine mai mult).

Gesturile recunoscute sunt Double Tap, Triple Tap, Press and Hold (dublă apăsare, triplă apăsare succesivă sau apasă și menține pentru câteva secunde). Sunt mai multe funcții ce pot fi accesate astfel, de la asistentul vocal și până la diferitele moduri de funcționare pentru ANC. 

Poți conecta căștile la două smartphone-uri în mod simultan. Poți seta ca apelurile vocale să fie preluate automat sau să faci un test de poziționare pentru a avea parte de un sunet bine calibrat. 

Sunet

Le-aș considera decente pentru suma alocată. Ai parte de un sunet bine conturat, cu suficient de mult bass, dar fără moduri care să-l reliefeze mai puternic. Nu deranjează la utilizarea pe termen lung, sunt suficient de puternice ca sunet și nu aș recomanda nimănui să le țină dincolo de 70 – 80% din volum. 

Lipsesc modurile care să reliefeze sunetele înalte, medii sau joase. În playlisturile mele de pe Spotify și YouTube Music sunt multe melodii pop, house și mi se pare că se descurcă bine în a le reda. Dacă vrei hi-fi audio, nu te duci spre căști wireless, mai ales că discutăm despre căști wireless cu preț de aprox. 50 euro, printre cele mai ieftine căști cu bluetooth și ANC. 

ANC-ul mi se pare suficient, nu face minuni dacă la asta vă așteptați, dar unele sunete ambientale sunt eliminate cu succes. Dacă vreți să le folosiți la birou, o să descoperiți că sunt neașteptat de bune. Dacă zgomotele sunt intense și în proximitate, nu vor fi eliminate în totalitate, dar le va atenua. 

Autonomie

Autonomia este de 3 – 4 ore cu ANC-ul activat și 6 – 7 ore cu ANC-ul dezactivat. Se încarcă repede în carcasa de încărcare. Apropo, carcasa se încarcă și pe un pad wireless, nu trebuie neapărat să conectați un cablu pe portul USB Type-C (adiție de bun augur din partea Xiaomi)

Preț

Xiaomi Redmi Buds 3 Pro – 249 lei;

Xiaomi Redmi Buds 3 Pro

Pro

  • design ce le face comod de purtat în sesiuni prelungite de timp;
  • autonomie decentă raportat la dimensiunile sale compacte + faptul că au pus încărcare wireless pentru carcasă;
  • sunet cu suficient de mult bass + ANC ce-l poți configura după preferințe;
  • gesturi tactile recunoscute de către căști și posibilitatea de a le personaliza;
Contra

  • lipsă moduri dedicate de sunet;
  • lipsă aplicație oferită direct de către producător (deși aplicația din Play Store Mi Buds M8 mi s-a părut neașteptat de bine pusă la punct, până la partea de update firmware);
Concluzii

Xiaomi Redmi Buds 3 Pro le consider a fi destul de bune pentru prețul afișat. Mi-aș fi dorit să găsesc o aplicație Xiaomi și nu una realizată de către un entuziast al brandului, ar fi ajutat mult pe partea de firmware. Am căutat și nu am găsit aplicație Xiaomi pentru seria Redmi Buds 3 Pro, iar dacă aveți un sfat – secțiunea de comentarii vă stă la dispoziție.

Cuvântul de ordine este decent, iar dacă prețul ar coborî în jurul a 150 – 200 lei le-ar transforma în best-buy. Un rival de seamă mi se pare a fi FreeBuds 4i de la Huawei, alte căști ieftine cu ANC.

Conectivitate
Raport preț / specificații

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro;
Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III.
Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.