Realme 9 4G – review

Realme 9 4G și Realme 9 5G sunt cele mai noi smartphone-uri mid-range din oferta companiei chineze pe plan local. Mi se pare că avem o abordare interesantă, în sensul în care fiecare smartphone încearcă să iasă în față cu anumite funcții sau specificații. 

Realme 9 4G iese în față cu display-ul Super AMOLED cu rată de refresh la 90Hz, luminozitate de până la 1000 nits în peak, cameră de 108 Megapixeli + senzor ultrawide, baterie de 5000 mAh cu încărcare la 33W, cantitate mai mare de RAM și stocare (pornește de la 6 GB RAM și 128 GB stocare). Stă prost pe partea hardware cu un chipset Qualcomm Snapdragon 680 cu Adreno 610 GPU ce mai degrabă ca performanță l-aș pune în linie cu seria 4xx. 

Realme 9 5G are un hardware mai puternic cu Qualcomm Snapdragon 695 5G, Adreno 619 GPU, display IPS pe diagonală mai mare și cu rată de refresh la 120Hz, conectivitate 5G, încărcare mai modestă la 18W pentru bateria de 5000 mAh. 

Sincer, aș fi preferat un telefon mobil care să combine caracteristicile de la cele două dispozitive. Destul cu introducerea și să listez specificațiile lui Realme 9 4G + să pornesc implicit și recenzia propriu-zisă. 

Unboxing video:

Specificații

Design 

În pachet dați pe lângă smartphone de husă de protecție din plastic transparent, agrafă pentru slotul dedicat nanoSIM și microSD, ghid cu instrucțiuni de utilizare, încărcător ce alimentează la 33W și cablu USB type-C – USB. 

Îmi plac pachetele de la Realme. Vin în culoarea galbenă și se vede o oarecare atenție la detalii încă de aici. Modelul de test a venit în culoarea Sunburst Gold. Aș spune că este una dintre cele mai inedite alegeri pentru un telefon aflat la granița între low-cost și mid-range. Iese imediat în evidență față de alte modele din acestă zonă de preț. 

Are folie aplicată peste display, dar una ieftină ce va aduna zgârieturi fine pe repede înainte. Totuși, este bine că ecranul este cumva proteja din fabrică + au pus și husă ce contribuie la protecție, grip etc. 

Decupajul pentru camera de selfie-uri se află în colțul din stânga sus. Are o bărbie proeminentă la bază. În partea spate au ales un modul ce iese în evidență pe partea spate, acolo au montat cei trei senzori de la camera spate (Wide de 108 Megapixeli, ultrawide de 8 Megapixeli și macro de 2 Megapixeli). Fără modulul respectiv și senzori ce ies în relief atinge o grosime destul de redusă. Discutăm despre un telefon ce-l consider compact la sub 180 gr. și 8 mm în talie. Ecranul de 6.4 inci îi conferă dimensiuni ce-l fac ușor de folosit cu o singură mână. 

Are sticlă Corning Gorilla Glass 5 în partea frontală, structură de rezistență din plastic și spate din plastic. Realme spune că a adăugat un efect holografic în partea spate. Mă rog, da. Are ceva reflexii interesante și cam atât. 

Una peste alta, îl consider un smartphone corect pentru categoria de preț din care face parte. Nu iese în evidență prin cine știe ce artificii de design, cu o calitate a construcției și materialelor de nivel mediu. Cred că este vizat publicul tânăr ce va pune preț pe culoarea puternică. 

Ecran și sunet

Mi se pare a fi unul dintre punctele PRO. Realme a ales un display Super AMOLED de 6.4 inci cu rezoluție FHD+, luminozitate tipică de 430 nits și în peak de până la 1000 nits. Raportul display / corp este de 84.2%, deși Realme în materialele de presă discută de valori de peste 90%…, ce nu se regăsesc în realitate. 

Are sticlă de protecție Corning Gorilla Glass 5 și folie de protecție aplicată din fabrică peste display. 

Ecranul nu este de telefon de 1000 – 1200 lei, ci aș spune că mai degrabă de telefon de peste 2000 lei. Singura zonă unde s-a făcut un compromis este rata de refresh – 90Hz în loc de 120Hz. Culorile sunt redate excelent, luminozitate suficient de mare spre a avea lizibilitatea și sub acțiunea razelor de soare când este setat pe modul Auto. 

Când intrați în Setări / Afișare și Luminozitate / Mod Culoare ecran veți descoperi mai multe opțiuni: 

  • Realist ce folosește spectrul DCI-P3;
  • Natural – culori ceva mai estompate;
  • Mod profesional cu două opțiuni: Cinematic ce se folosește de DCI-P3 sau Strălucitor pentru culori mai puternice (opțiunea mea). 

Poate fi setată temperatura de culoare, rata de refresh poate fi trecută pe selectare automată, Ridicat (până la 90Hz), Standard (până la 60Hz). Maxima luminozitate măsurată a fost de 860 nits pe alb. 

Una peste alta, mi se pare un display foarte bun pentru această categorie de preț. 

Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază, acolo se află și jack-ul de 3.5 mm ce Realme afirmă că oferă sunet hi-res. Două microfoane pentru preluarea apelurilor se află în partea superioară și inferioară, iar reglarea volumului se face din lateral stânga, cu Up și Down clar definite. 

Nu avem difuzoare stereo și mi se pare că au făcut un compromis. Difuzorul este gălăgios, dar nu iese în evidență prin cine știe ce sunet (la 15 cm de difuzor am măsurat 92.1 dB, la 30 – 40 cm cm distanță într-o poziție cumva normală spre a asculta muzică s-a oprit la 80.8 dB) . La maxim distorsionează puternic, bass-ul lipsește aproape cu desăvârșire, iar mediile și înaltele nu sunt chiar așa clare cum ți le-ai dori. Recomand a fi folosit pe la 60 – 70% din amplitudine. 

Pe jack-ul de 3.5 mm este altă poveste. Are suficient de mult bass, destul de bine pus la punct. Urcă destul de sus ca putere, dar nu recomand să treceți de 60 – 70% spre a prezerva auzul pe termen lung. Aici aș critica faptul că bass-ul este cumva evidențiat prea tare în dauna  înaltelor și mediilor. Nu știu dacă este neapărat Hi-Fi res audio, dar lasă o impresie bună spre foarte bună. Păcat că jack-ul de 3.5 mm dispare încet, dar sigur și din segmentul mid-range. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Qualcomm Snapdragon 680 este dezvoltat pe 6nm, dar cu nuclee și GPU de-a dreptul antice. Kryo 265 Gold este ARM Cortex-A73…, lansat în 2016, Kryo 265 Silver este derivat din ARM Cortex-A53 ce la rândul său a debutat în…, 2012. Acceleratorul grafic Adreno 610 a fost anunțat ceva mai recent în 2019, dar pe 11nm și cu performanțe la jumătate sau chiar mai slab față de Adreno 619 GPU ce a fost pus pe piață în…, 2015. 

Ca să mai îndulcească din specificații, Realme nu s-a zgârcit la RAM și stocare – 8 GB RAM și 128 GB stocare avea unitatea sosită la review, slot dedicat pentru cardurile microSD pentru cei dornici să suplimenteze spațiul de stocare preinstalat. Apropo, stocarea este de tip UFS 2.2. 

Cum simți hardware-ul de mai sus în interfața grafică?

Nu pot să spun că impresionează, chiar și cu 5 GB adăugați virtual la memoria RAM și când spun asta, mă refer fără cine știe ce aplicații adăugate din greu, direct cu ceea ce primești când îl scoți din cutie. Asta pentru că discutăm despre hardware de smartphone de 6 – 7 – 800 lei pe un telefon de aproape 2 ori mai scump. 

Trebuie să ai răbdare și să-l tratezi drept un smartphone entry / low-cost și nu mid-range. Nu are performanțe de mid-range. În PUBG Mobile rulează setat pe Balanced la grafică și Medium pentru Frame Rate. Nu mi se par a fi cine știe ce valori, dar nu ai probleme legate de thermal throttling, nu am măsurat temperaturi de peste 40 grade Celsius în partea spate. Are un mod dedicat pentru jocuri, dar nu mi s-a părut că ar aduce cine știe ce schimbări la nivel de performanță. Ai un fel de launcher cu jocurile instalate + diferite opțiuni (poți răspunde la apeluri direct pe difuzor când ești într-un joc, blocare pentru luminozitate, setarea unui anumit stil pentru notificări, mod concentrare pe joc etc). 

Rulează Android 12 cu Realme UI 3.0 și patch-urile de securitate compilate la nivelul lui mai 2022. A primit un update de firmware de când îl am la review. De fapt, chiar două. Al doilea l-am aplicat în timp ce scriu review-ul, dar nu a trecut patch-urile de securitate pe luna iunie. 

Android 12 pe Realme 9 4G: 

Aplicații preinstalate pe Realme 9 4G:

Aplicații Android: Asistent Google, Files, Gmail, Căutare Google, Drive, Duo, Home, Google Foto, Google One, Maps, Magazin Play, Știri, YouTube, YT Music, Podcasturi, Jocuri, Google Pay;

Aplicații Realme: Blocare ecran, Manager telefon, Recorder;

Alte aplicații: Amazon, Booking, Facebook, LinkedIn. 

Screenshots cu Android 12 pe Realme 9 4G: 

Performanță

Rezultatele nu sunt spectaculoase, deși discutăm de multă memorie RAM, stocare suficientă pentru categoria sa de preț etc. 

Teste de benchmark rulate pe Realme 9 4G;

Conectivitate

Mențiunea pozitivă – cititor de amprentă integrat în display;

Mențiune negativă – lipsă 5G.

Trebuie să fiu onest și să spun că lipsa 5G în această zonă de preț nu-i așa o mare problemă + în România încă nu avem o rețea 5G națională în adevăratul înțeles al termenului.

În rest nu sunt prea multe comentarii de făcut. Are suport pentru două cartele nanoSIM + slot dedicat pentru extinderea spațiului de stocare prin carduri microSD. Conectivitatea de date se face la viteze 4G + Wi-Fi până la ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz.

Are NFC deși dacă te uiți pe site-urile în genul GSMarena se specifică altceva. Include bluetooth de tip 5.1, USB Type-C-ul este pe standardul 2.0.

În partea superioară se află un microfon, în lateral dreapta veți da de butonul de pornire, la bază de jack-ul de 3.5 mm, alt microfon, USB Type-C și difuzorul principal, iar pe lateral stânga au poziționat reglarea volumului cu taste dedicate pentru Up și Down + slotul pentru cele două cartele nanoSIM și microSD.

Apreciez faptul că au ales o soluție ceva mai scumpă pentru cititorul de amprentă prin integrarea sa în display. Funcționează așa cum te-ai aștepta, adică bine. Alt aspect pozitiv: butonul de pornire pe o latură și reglarea volumului cu taste dedicate pe altă latură.

Observați că avem un telefon cu slot dedicat pentru microSD și jack de 3.5 mm, elemente ce au dispărut din segmentul premium sau upper mid-range.

Cameră foto și video

Camera principală dispune de:

  • wide de 108 Megapixeli cu f/1.8 și dual pixel PDAF;
  • ultrawide de 8 Megapixeli cu f/2.2 și unghi de 120 grade;
  • macro de 2 Megapixeli cu f/2.4.

Filmează la 1080p cu 30 fps.

Camera frontală are un senzor de 16 Megapixeli cuf /2.5 ce înregistrează la 1080p cu 30 fps.

Interfața camerei foto și video de pe Realme 9 4G:

Zoom-ul 2x se face cu crop și este utilizabil, cel de 5x aduce prea mult zgomot de imagine. Modul de noapte se descurcă neașteptat de bine în a aduce un plus de detalii și a ține zgomotul de imagine cumva sub control.

Clip 1080p 30 fps realizat cu Realme 9 4G;

Fotografii făcute cu Realme 9 4G;

Autonomie

Bateria de 5500 mAh se încarcă la 33W, iar autonomia este impresionantă. SOT-ul trece de lejer de 7 – 8 ore. În condiții medii spre intensive de utilizare primești până la 2 zile de autonomie din partea lui Realme 9 4G. Este unul din punctele sale forte.

Preț

Realme 9 4G cu 8 GB RAM și 128 GB stocare – 1579.99 lei;

Realme 9 4G

Pro

  • design compact, culori puternice ce ies în evidență;
  • sunet excelent pe jack-ul de 3.5 mm;
  • rezultate decente la nivel de cameră foto;
  • autonomie mare;
Contra

  • lipsă 5G
  • procesor ce nu impresionează prin performanțele oferite;
  • lipsă înregistrare 4K;
  • preț ridicat;
Concluzii

Nu am cum să nu mă leg de prețul său. Înțeleg că au crescut prețurile la componente, transport etc + faptul că au pus câteva componente ceva mai scumpe (ecranul OLED cu rată de refresh la 90Hz și luminozitate bună, cititorul de amprentă integrat în display, camera de 108 Megapixeli, multă memorie RAM etc), dar s-au făcut concesii la motor, Snapdragon 680 nu consider că trebuie adus pe un smartphon cu preț mai mare de 9 – 1000 lei. Tehnologia din spatele său este învechită. Este un Snapdragon 4xx deghizat într-un 6xx, o strategie de marketing a Qualcomm ce poate induce în eroare.

Foto & Video
Pret / Specificatii

Urmărește-ne pe Google News

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro;
Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Samsung GALAXY Note20 Ultra, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III.
Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.