Aspirator vertical fără cablu Karcher VC 7 Cordless yourMax – review

Cum-necum am ajuns să testez o gamă extrem de variată de produse pentru Gadget.ro. Unele dintre cele care au legătură cu cel despre vă voi spune câte ceva în continuare ar fi JIMMY H10 Pro Hercules, Symbo Weebot W150 și V-TAC VT-5556, ca să amintesc doar câteva din cele care îmi vin rapid în minte.

Azi vedem cum se descurcă un aspirator vertical fără cablu de la o companie cu ceva experiență în materie de aparate de curățenie. Karcher VC 7 Cordless yourMax este modelul de top din gama actuală de aspiratoare fără fir a producătorului german.

Specificații aspirator vertical fără cablu Karcher VC 7 Cordless yourMax

  • Putere motor: 350W;
  • Reglaj putere: 2 trepte, Normal și Boost;
  • Zgomot: <78 dB;
  • Baterie: 2500 mAh / 25.2V,  63Wh;
  • Autonomie: până la 60 minute în modul Normal, până la 8 minute modul Boost;
  • Capacitate colectare praf: 0.8 l;
  • Filtru HEPA: Da;
  • Dimensiuni: 1130 x 266 x 235 mm;
  • Greutate fără accesorii: 2.6 kg.

Design

Aspirator vertical fara cablu Karcher VC 7 Cordless yourMax

Am primit unitatea de test în cutia de retail, în care am mai găsit, pe lângă aspiratorul propriu-zis, și acumulatorul, tubul de extensie, peria activă universală, peria de tapițerii, duza pentru spații înguste, un filtru de aer HEPA suplimentar celui deja montat în aspirator, un accesoriu pentru curățat filtrele HEPA și încărcătorul pentru acumulator:

Din câte am văzut că apare pe cutie, din pachetul ajuns la noi lipsea suportul de perete cu încărcător integrat și o perie moale. Cel mai probabil acestea au fost rătăcite înainte ca pachetul să fie trimis către noi, dar cu siguranță în cutiile de retail acestea vor fi prezente.

Prima impresie pe care mi-a lăsat-o Karcher VC 7 Cordless yourMax este că acest aspirator este unul casnic ca design, dar a cărui construcție pare desprinsă din zona industrială. Vreau să spun că, deși sunt câteva elemente cu rol estetic, modul în care a fost conceput acest aparat denotă multă experiență în zona profesională.

Plasticul este în cea mai mare parte unul lucios, corpul aspiratorului este în culoarea tipică companiei Karcher, acel galben intens, în rest avem negru și argintiu. Deși arată și se simte plăcut la atingere, plasticul lucios este predispus zgârieturilor, care erau deja prezente pe unitatea de review. Cel mai probabil a fost testat și de alții înaintea mea, poate a fost chiar pe la unele prezentări unde a fost folosit intens.

Ca și elemente speciale de design amintesc doar orificiile prin care este tras și evacuat aerulul de către ventilatorul motorului. Acestea sunt pe lateralele corpului aspiratorului, către zona motorului, și au forme de triunghiuri aranjate frumos.

Am apreciat la Karcher VC 7 Cordless yourMax că este extrem de solid asamblat, finisajele sunt foarte bune și totul se îmbină exact. Nu mă refer doar la componentele fixe, ci la toate accesoriile, care vin la fix pe poziția lor, fără lufturi și fără mișcări ulterioare.

Tubul metalic de extensie, realizat din aluminiu, este și el foarte solid și reușește să păstreze greutatea întregului ansamblu extrem de redusă. Corpul aspiratorului Karcher VC 7 Cordless yourMax, alături de baterie, tubul de extensie și peria universală, cântărește destul de puțin și nu te obosește în timp.

Cam atât pe partea de aspect, mai vin cu detalii la capitolul următor cumva legate de partea de design, în sensul că totul a fost studiat atent pentru o utilizare cât mai eficientă și simplă.

Utilizare

Ceea ce am observat pe partea de construcție și design se păstrează valabil și la acest capitol. Vreau să spun că aspiratorul Karcher VC 7 Cordless yourMax se „așează” foarte bine în mână, unghiul mânerului și echilibrul dintre motorul amplasat sus și acumulatorul jos face ca aparatul să se simtă mai ușor decât este. În plus, manevrabilitatea este foarte bună grație periei universale active cu două roți mari spre spate și rotițele mai mici din partea față, toate acoperite cu cauciuc. Articulația acestei perii, cea de lângă locul unde ea se unește cu tubul de extensie, permite unghiuri largi pe fiecare direcție de deplasare și totul se face doar din încheietura mâinii. De precizat că peria activă are două rânduri de peri mai moi și un rând (cel galben) cu peri evident mai rigizi.

Așadar, Karcher VC 7 Cordless yourMax este foarte manevrabil și se simte ușor, dar cum aspiră? Ei bine, aici este cu dus și întors. Adică? Pe modul Normal, cel în care senzorul de praf analizează câte mizerie are de trimis în recipient, dispozitivul parcă nu folosește suficientă putere de aspirare. Peria activă se învârte mereu la aceeași turație, doar puterea motorului crește sau scade în funcție de ce detectează senzorul din față.

Cum am spus, mai mereu este păstrată o putere ceva mai mică decât ai avea nevoie. Este adevărat că imediat ce apare ceva mai multă mizeri în fața senzorului acesta reacționează, la fel și pe mochete sau covoare, dar aproape niciodată puterea nu urcă la cea maximă, chiar dacă de multe fix de asta ar fi nevoie.

Pentru a folosi întreaga putere de aspirație trebuie să faci asta manual. Adică să apeși butonul mare de pe partea din spate a aspiratorului:

Aspirator vertical fara cablu Karcher VC 7 Cordless yourMax

Puterea de aspirație este dezvăluită prin LED-ul de tip bandă de pe partea de sus a aspiratorului. La maxim, această bandă se aprinde complet:

În mod normal, Karcher VC 7 Cordless yourMax funcționează atât timp cât ții apăsat butonul tip trăgaci. Pentru a merge continuu poți folosi butonul de tip switch de deasupra celui trăgaci.

Puterea de aspirare nu este cu adevărat ridicată nici în modul Boost, dar se dovedește suficientă pe suprafețe tari (parchet, gresie, linoleum) precum și pe mochetă sau covor cu firul scurt. Pentru mochetă sau covoare cu fir lung, Karcher VC 7 Cordless yourMax nu este ceea ce trebuie. Peria activă primește prea multă rezistență în a se roti eficient pe astfel de covoare / mochete și astfel nu reușește să curețe mai deloc.

Trebuie să specific neapărat că sistemul de filtrare în trei trepte, cu ultima dintre ele reprezentată de un filtru HEPA, este foarte eficient și nu am observat că ar ieși praf din aspirator în urmă. Totodată, recipientul se golește simplu, prin desfacerea capacului de jos. La fel și pentru filtrul metalic cu orificii mici și cel HEPA, ce se detașează imediat și se montează la loc la fel de facil.

Karcher VC 7 Cordless yourMax este prevăzut și cu LED-uri ce luminează în partea din fața periei active. Aceste LED-uri nu generează o putere de iluminare prea grozavă, dar își fac treaba fix atunci când este nevoie de ele, anume în locuri întunecate.

Mi-a plăcut la Karcher VC 7 Cordless yourMax că la mai toate îmbinările, fie că vorbim despre perii, tub sau filtre, există garnituri din cauciuc sau plastic subțire, moale, care garantează că nu vor exista scurgeri ale aerului și deci nici emisii de praf prin niciun loc.

Aspirator vertical fara cablu Karcher VC 7 Cordless yourMax

Mai amintesc aici despre accesoriul ce permite curățarea simplă a filtrului HEPA. Acesta din urmă se introduce în accesoriul de curățare, care se fixează apoi la aspirator. Pornești aspiratorul și rotești manual filtrul în interiorul accesoriului, care este prevăzut cu două perii ce scot astfel praful din filtru, care este apoi apirat.

Modul de curățare este destul de eficient, dar eu zic că din timp în timp este nevoie să speli cu apă și săpun acest filtru, pentru ca și cel mai fin praf să fie astfel eliminat.

Închei acest capitol cu aprecieri pe partea de zgomot. Aici, Karcher VC 7 Cordless yourMax chiar este ceea ce trebuie. În modul Normal aproape că nu se aude mai nimic (exagerez desigur, dar pentru un aspirator este bine de tot), în timp ce pe Boost apare ceva zgomot, dar nimic deranjant. 

Autonomie

Aspirator vertical fara cablu Karcher VC 7 Cordless yourMax

În primul rând, reamintesc faptul că din cutia primită de noi lipsea suportul de perete, ce vine și cu încărcător integrat, așa că încărcarea bateriei am realizat-o mereu cu cablul adaptorului introdus direct în acumulator. Bateria poate fi încărcată fie când este montată pe aspirator, fie aparte.

Din fișa tehnică sunt anunțate autonomii ceva mai optimiste decât am descoperit eu în cele mai bine de trei săptămâni de folosire. Avem promise până la o oră în mod Normal, dar eu aș aprecia că este vorba de maximum 40 – 45 minute, sau până la 8 minute în modul Boost, când eu nu am prins peste 4 – 5 minute.

Sunt 3 LED-uri pe aspirator, dar și pe partea interioară a bateriei, care anunță gradul de încărcare al acesteia.

Încărcarea bateriei goale cu încărcătorul din pachet durează mult, aș spune prea mult. Din specificații se vorbește despre 220 de minute, dar din ce am măsurat eu este vorba uneori de peste 4 ore.

Preț

Aspirator vertical fără cablu Karcher VC 7 Cordless yourMax – 2.007 lei pe site-ul Karcher.com/ro (preț valabil la data publicării recenziei).

Concluzii

Aspirator vertical fara cablu Karcher VC 7 Cordless yourMax

Karcher VC 7 Cordless yourMax este cel mai performant aspirator vertical fără cablu din oferta actuală a producătorului german. Vine cu un preț conform acestui statut, are multe plusuri de partea sa, dar și câteva minusuri ce nu-l ajută să vină cu un bun raport preț / experiență de utilizare și deci nu poate fi recomandat prea ușor.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru aspiratorul vertical fără cablu Karcher VC 7 Cordless yourMax:

PRO

  • calitate înaltă de fabricație, produs casnic ce pare de concepție industrială, solid, asamblat strașnic;
  • suficient de multe accesorii oferite direct în pachetul de bază, cu suport pentru perete cu încărcare baterie, accesoriu pentru curățare filtru HEPA și filtru HEPA suplimentar, printre altele;
  • ușor și foarte manevrabil, cu LED-uri de iluminare frontală ce te ajută în spațiile întunecate;
  • cu adevărat silențios, nici în modul Boost de funcționare nu face zgomot deranjant.

CONTRA

  • puterea de aspirație nu este chiar ridicată nici în modul Boost, iar în modul Normal, când activează detectorul de praf, puterea de aspirație este ținută mai mereu prea jos;
  • autonomia reală nu este deloc înaltă, pe modul Boost bateria plină se termină și numai 4 – 5 minute;
  • încărcarea acumulatorului golit durează mult prea mult, uneori și peste 4 ore.

Aspiratorul vertical fără cablu Karcher VC 7 Cordless yourMax a fost testat timp de 23 de zile și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.