NAS Synology DiskStation DS923+ – review

Dispozitivul pe care îl prezint azi este extrem de asemănător cu cel pe care l-am testat la jumătatea anului 2021. Diferențele sunt minime atât pe partea tehnică, cât și la denumire. Synology DiskStation DS923+ aduce câteva schimbări care pe unii potențiali clienți îi pot convinge că merită față de DS920+, în schimb ce alții s-ar putea să fie mai mulțumiți de versiunea anterioară.

Specificații pentru NAS Synology DiskStation DS923+

Specificatii NAS Synology DiskStation DS923+

Design

NAS Synology DiskStation DS923+

Unitatea Synology DiskStation DS923+ a ajuns la mine în cutia de retail în care am mai găsit adaptorul de alimentare cu cablul de priză compatibil, două cabluri ethernet lungi de circa 1.5 metri, două cheițe pentru blocarea sertarelor, 18 șuruburi pentru fixarea unităților de stocare, un ghid de pornire rapidă și un mic pliant cu informații diverse:

Din punct de vedere estetic, dar și analizând dimensiunile, greutatea și construcția, la modul general, nu sunt mai deloc diferențe între Synology DiskStation DS923+ și modelul DS920+. Dacă pe partea frontală, în colțul din dreapta jos nu ar fi fost trecute denumirile nu ai fi avut mari șanse să le deosebești cumva. Singura diferență notabilă ar fi pe partea din spate, la zona de conectivitate, unde Synology DiskStation DS923+ aduce un locaș unde poate fi instalat un modul de rețea mai performant. Fanta unde poți monta un astfel de modul este acoperită de un capac ținut la locul lui de două mici șuruburi:

În rest, deosebiri inexistente, iar asta nu este deloc rău, întrucât nu știu ce ar fi fost de schimbat la modelul mai vechi spre a putea spune acum că avem o evoluție binemeritată. Pur și simplu, atât DS920+, cât și Synology DiskStation DS923+ sunt solide, excelent fabricate, cu mare atenție la detalii. Plasticul de la exterior este de bună calitate, rugos și cu un aspect ușor industrial.

Cele patru sertare în care poți monta în câteva secunde fie HDD-uri în format 3.5 inch, fie HDD sau SSD pe 2.5 inch pot fi blocate cu ajutorul cheițelor din cutie:

Exemplarul Synology DiskStation DS923+ de test a venit cu 4 HDD-uri Synology HAT5300-8T, deci unități de câte 8TB fiecare.

Pe partea de jos a NAS-ului sunt prezente și de această dată două porturi tip M.2 pentru SSD-uri de tip 2280. Ambele sunt acoperite de capace ce se desfac imediat, fără șuruburi. SSD-urile se fixează și ele fără șuruburi, o clemă rapidă permite detașarea și montarea facilă a unităților M.2 2280.

Revenind la design, nu știu ce ar mai fi de punctat. Pe latura de jos sunt prezente și cele 4 picioare din cauciuc ce se lipsesc de-a dreptul de aproape orice fel de suprafață.

Pe spate, în zona superioară sunt două ventilatoare, ambele de 92 mm pe latură.

Instalare și utilizare

Înainte de a prezenta cum am instalat unitatea de test și cum arată interfața DSM disponibilă pentru Synology DiskStation DS923+, aș vrea să mai aduc puțin în discuție principalele diferențe față de modelul DS920+.

Prima și cea mai importantă, precum și cea care pe unii s-ar putea să-i dea înapoi față de DS920+, este dată de procesor. Avem acum un AMD Ryzen R1600, spre deosebire de Intel Celeron J4125 quad-core. Aș spune că era mai ok acel Intel, dar este strict părerea mea.

Pe de altă parte, Synology DiskStation DS923+, deși standard vine tot cu memorie RAM de 4GB DDR4, acum aceasta poate fi dusă la un maxim de nu mai puțin de 32 GB, față de doar până la 8GB la DS920+. Ar mai fi diferența că memoria DDR4 de pe Synology DiskStation DS923+ este ECC, în timp ce la modelul anterior era de tip non-ECC.

În rest, nu ar mai fi multe de comentat pe partea de diferențe așa că trecem la partea de instalare și configurare inițială. Ca de fiecare dată la un NAS Synology, totul decurge rapid și „ca uns”. Ai nevoie la început doar de aplicația Synology Assistant, care va descoperi automat NAS-ul din rețeaua în care ești conectat și cu PC-ul de pe care faci instalarea. Apoi, în vreo 15 – 20 de pași ai totul gata. Poate părea că sunt mulți pași, dar de fapt tot ce trebuie să faci de cele mai multe ori este să dai „Next”… Sigur că trebuie să mai accepți anumite clauze și să creezi un cont, cu nume de utilizator și parolă, dar nimic, absolut nimic complicat.

Instalare și configurare inițială DSM pe Synology DiskStation DS923+:

Synology DiskStation DS923+ suportă versiunea 7.1.1 a sistemului de operare DiskStation Manager. Este o ediție pe cât se poate de bine pusă la punct, asta în condițiile în care nici pentru DSM 6 nu aveam ce să comentez. Pur și simplu, DSM 7.1.1 arată și face totul extrem de bine. Ai la dispoziție toate setările de care are nevoie atât un utilizator începător, cât și unul avansat. Iar meniurile și aplicațiile disponibile sunt bine grupate încât să nu creeze confuzii sau bătăi de cap.

Capturi de ecran din interfața DSM 7.1.1 pe Synology DiskStation DS923+:

Câteva dintre cele mai importante funcții din DSM 7.1.1:

  • Tehnologia Advanced snapshot oferă protecție aproape instantanee a datelor pentru foldere partajate și LUN-uri;
  • Flexible storage quota system ajută administratorii să gestioneze spațiul disponibil prin specificarea limitelor de stocare pentru folderele partajate;
  • File and folder-level data restoration permite recuperarea anumitor fișiere sau foldere;
  • File self-healing detectează și recuperează fișierele corupte folosind oglindirea metadatelor și configurațiile RAID;
  • Inline compression minimizează consumul de spațiu de stocare și extinde durata de viață a unităților prin comprimarea datelor înainte de a fi scrise;
  • Active Backup Suite consolidează sarcinile de backup și oferă restaurarea rapidă a VM-urilor (Mașini Virtuale), a NAS-urilor Synology și a aplicațiilor SaaS, precum și a endpoint-urilor Windows și Linux,
  • Snapshot Replication creează copii punctuale ale folderelor partajate și a LUN-uri pentru a le proteja de modificări accidentale sau în fața incidentelor de tip ransomware;
  • Hyper Backup face copii de rezervă ale datelor NAS către mai multe destinații în mod sigur și eficient, cu verificări de integritate și opțiuni de deduplicare și compresie.

În ceea ce privește aplicațiile disponibile pentru Synology DiskStation DS923+, totul este cu atât mai bine. Sunt și mai multe decât am descoperit în trecut la alte modele NAS Synology, iar cele mai importante sunt acum mai bine optimizate și mai avansate ca funcții integrate.

Aplicații disponibile în DSM 7.1.1 pe Synology DiskStation DS923+:

Principalele aplicații din DSM ce merită atenția noastră:

  • Synology Drive – este o soluție de gestionare a fișierelor în cloud care acceptă partajare de fișiere, acces date de la distanță, între dispozitive și site-uri, precum și sincronizare, restaurare la cerere a fișierelor și backup;
  • Extensia Synology Office – permite utilizatorilor să colaboreze în timp real pe partea de documente, foi de calcul și slide-uri de prezentare, cu opțiuni precum pentru restaurare ușoară și protecție cu parolă;
  • Synology Photos – este un centru de organizare media pentru entuziaști și profesioniști care doresc să își gestioneze și să partajeze în mod eficient fotografiile și videoclipurile, cu opțiuni intuitive de navigare și metode de partajare sigură;
  • Synology Hybrid Share – combină stocarea locală și sincronizarea folderelor partajate în cloud pentru a permite sincronizare fără întreruperi între site-uri și acces către fișiere locale la viteza oferită de rețea;
  • Synology Surveillance Station – transformă practic NAS-ul întru NVR – Network Video Recorder, cu suport pentru până la 40 de camere IP. Synology Surveillance Station este compatibil cu peste 8.300 de modele de camere IP.

Dacă suntem la partea de utilizare atunci trebuie să amintesc și de zgomot. Ei bine, cu 4 HDD-uri montate și atunci când se accesează date de pe mai multe dispozitive, zgomotul devine din ce în ce mai pregnant. Synology DiskStation DS923+ nu poate fi ținut într-o cameră în care ai nevoie de liniște mai mereu, fiindcă atât HDD-urile, cât și ventilatoarele NAS-ului devin ușor gălăgioase în sarcină. Nu vă gândiți că zgomotul este ridicat, ci doar că nu poate fi ignorat tot timpul. 

Conectivitate

NAS Synology DiskStation DS923+

Una dintre principalele nemulțumiri pe partea de conectivitate pentru Synology DiskStation DS923+ ține de cele două porturi RJ45 ce sunt doar de tip 10/100/1000. Ar fi fost de preferat măcar unul de tip 2.5 Gigabit Ethernet sau, de ce nu, chiar Gigabit 10 Ethernet. Unul de acest fel poate fi montat opțional în slotul dedicat, cel despre care am spus la capitolul design că este accesibil după desfacerea acelui capac.

În fine, cele două porturi RJ45 suportă Link Aggregation, adică pot fi adunate vitezele celor două rețele, dar și funcție Fail Over, când dacă este detectată o eroare de rețea pe unul dintre porturi este eliminat automat acela și folosit strict cel de-al doilea pentru a continua fără întreruperi schimbul de date.

În fine, în rest nu ar mai fi nemulțumiri. Față de DS920+ cu porturi USB-A 3.0, cele două porturi USB-A de pe Synology DiskStation DS923+ (unul frontal, celălalt pe spate) sunt de tip 3.2 Gen1.

Portul eSATA permite extinderea spațiului de stocare prin conectarea unui dispozitiv Synology D517 ce adaugă 5 bay-uri suplimentare.

O altă diferență la Synology DiskStation DS923+ față de DS920+ este că cele două SSD-uri M.2 ce se instalează pe partea inferioară pot fi folosite acum nu doar pentru memorie cache, ci și ca spațiu suplimentar de stocare, dacă asta este preferința utilizatorului. O modificare binevenită, apreciez mereu când ni se dau posibilități și nu când sunt impuse limite.

Preț

NAS Synology DiskStation DS923+ – 3.500 de lei pe PCGarage.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Concluzii

NAS Synology DiskStation DS923+

Ca orice produs Synology testat până acum și acesta dovedește că merită luat în considerare de cei mai pretențioși dintre clienți. Singurul lucru care i-ar putea da înapoi pe unii ar fi prețul, care mi se pare cam optimist. Dacă procesorul ar fi fost ceva mai puternic, iar porturile RJ45 măcar de tip 2.5 Gigabit Ethernet, atunci aș fi fost de acord cu costul afișat momentan.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru NAS-ul Synology DiskStation DS923+:

PRO

  • construcție de foarte bună calitate, dispozitivul este solid și bine gândit pentru ca accesul la fiecare componentă de bază să se facă simplu;
  • DSM în versiunea 7.1.1 este pe cât se poate de matur și bine pus la punct, iar numărul de opțiuni și aplicații este cu mult mai mare decât ar avea nevoie majoritatea utilizatorilor;
  • porturile M.2 oferă acum suport și pentru stocare, nu doar pentru memorie cache cum era cazul în trecut pentru toate NAS-urile Synology;
  • opțional poți instala până la 32 GB de memorie RAM de tip ECC.

CONTRA

  • prețul este cam optimist având în vedere tipul de procesor și faptul că porturile RJ45 sunt doar de tip 10/100/1000 LAN.

NAS-ul Synology DiskStation DS923+ a fost testat timp de 2 săptămâni și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.