Tesla face reduceri mari de prețuri la modelele sale pentru a impulsiona vânzările

Acum câteva zile vorbeam de creșterea pe care o înregistrează producătorul chinez BYD în vânzarea de automobile electrice. Nu știm dacă Tesla se simte amenințată, dar Elon Musk a luat decizia de a reduce considerabil prețurile la gama de autoturisme pe care o comercializează.

Decizia este oarecum surprinzătoare având în vedere că nici un producător din industria auto nu a redus prețurile, ba din contră. Și Tesla a avut o politică de creștere treptată a prețurilor în ultimii doi ani, asta până săptămâna trecută când, pentru modelele comercializate în China a anunțat reduceri de prețuri cuprinse între 6% și 13,5%. Decizia i-a determinat pe proprietari să organizeze proteste la centrele de livrare, solicitând despăgubiri.

Piața din China alături de cea din SUA reprezintă peste 75% din totalul vânzărilor Tesla.

Scăderile de prețuri au fost mai drastice în SUA unde modelul cel mai puțin costisitor Model 3 RWD  cu un preț anterior de 46.990 dolari, a scăzut la 43.990 dolari. De o reducere cu adevărat semnificativă a beneficiat Model Y Long Range cu 5 locuri care a scăzut cu 20% de la 65.990 dolari la 52.990 dolari. Cu această reducere modelul se încadrează în criteriile pentru bonusurile federale de 7.500 dolari, scăderea finală a prețului fiind de 20.500 dolari (adică peste 30%). Aceste reduceri de taxe oferite de guvernul american se vor aplica doar până la jumătate lunii martie, când vor fi reduse la jumătate. Și Model X și Model S au beneficiat de reduceri de prețuri însă nu atât de consistente.

Și pe piața din Germania Tesla a practicat reduceri de prețuri cuprinse între 1% și 17%, la Model 3 și Model Y. Și aici Model Y, cel mai bine vândut, are cea mai mare reducere de până la 9.100 euro.

Și pe site-urile din Austria, Elveția și Franța descoperim reduceri ale prețurilor. În Franța Model 3 se încadrează acum la subvenția guvernamentală de 5000 euro oferită pentru automobilele electrice cu un preț sub 47.000 euro. 

Pe site-ul din România al producătorului american descoperim că Model 3 are acum un preț de pornire de 44.999 euro (din cunoștințele mele prețul urcase până la 50.990 euro) iar Model Y are un preț de bază de 46.990 euro (preț anterior 55.990 euro). Model Y Long Range are o reducere și mai mare de 11.000 euro.

Se pare că Elon Musk nu va ceda ușor supremația pe piața electricelor. 

Sursa: Reuters.com

Despre autor

Cosmin Pană

Este pasionat de automobile, soluții de energie verde și…, case pe structură de lemn. Așa că deja anticipați care sunt nișele de care se va ocupa pe site.