Monitor 4K BenQ EW2780U – review

Nici nu a trecut o lună de la ultimul monitor BenQ testat, că este gata alt review pentru un monitor similar. Chiar prea similar ca design aș putea spune, deși trebuie să recunosc că sunt și diferențe pe acolo.

Azi nu mai vorbim despre un monitor de gaming, ci despre unul pentru divertisment. BenQ EW2780U aduce pentru asta rezoluție 4K, suport HDR și sunet certificat treVolo, divizia BenQ dedicată audio.

Specificații pentru monitorul BenQ EW2780U

Specificatii monitor 4K BenQ EW2780U

Design

Monitor 4K BenQ EW2780U

Cutia în care a ajuns la noi exemplarul de test mai conținea cele două elemente ce alcătuiesc suportul de birou, un cablu HDMI, unul de alimentare, un CD cu manual, drivere și utilitare, plus câteva pliante cu diferite informații:

Standul de birou se montează simplu și rapid pe monitor. În primul rând se unesc cele două părți una de cealaltă, pentru ca mai apoi să atașezi suportul de monitor. Este nevoie de o șurubelniță stea pentru a strânge două șuruburi.

Standul nu aduce reglaje pe mai multe direcții, ci doar pe înclinare, de la -5 la 15 grade. Pe de altă parte, prin suport pot fi aranjate cablurile, ce rămân astfel ascunse privirii. Oragnizarea firelor este binevenită și se face imediat, grație capacului suportului ce se desface facil.

Standul oferă o bună stabilitate, dar dacă vrei să montezi monitorul pe perete ai la dispoziție și prindere de tip VESA 100. Aceasta este în spatele unui capac de plastic.

Designul monitorului este reușit, atât cât se poate de la un astfel de dispozitiv. Piciorul suportului este de culoare maro metalizat, la fel ca marginea de sub ecran. Aici vedem și logo-ul HDRi, într-o nunață mai închisă de maro, cu butonul ce activează modul HDRi imediat dedesupt. În colțul din stânga de pe latura de jos este și denumirea producătorului, ce mai este afișată și pe spatele monitorului, în partea centrală de sus.

Din punct de vedere al construcției, nu ar fi mai nimic de reproșat. BenQ EW2780U nu se simte cel mai zdravăn, dar nici ca un monitor de slabă calitate nu-l pot pot defini. Plasticul de la suprafață nu-i cel mai pretențios, dar, din nou, nimic care să reprezinte o problemă.

Monitor 4K BenQ EW2780U

Butonul de control al meniului OSD este un joystick ce poate fi și apăsat. Alături de acesta este mai jos butonul power, iar deasupra sunt două butoane configurabile, cu rol de scurtătură către anumite funcții / meniuri.

Meniul OSD al monitorului BenQ EW2780U:

Meniul OSD este ușor și rapid de parcurs prin intermediul joystick-ului. Interfața este destul de simplă, chiar dacă sunt destul de multe funcții, setări și submeniuri pe acolo.

Imagine

Test dupa calibrare monitor 4K BenQ EW2780U

Fiind vorba despre un monitor de entertainment, BenQ EW2780U are nevoie de o imagine vibrantă, cu un contrast ridicat și culori intene. De la bun început am apreciat subiectiv că nuanțele sunt bine reprezentate încă din fabrică. După testele făcute cu colorimetrul LaCie Blue Eye și softul compatibil aveam să descopăr că nu m-am înșelat.

Deviații Delta E în modurile prestabiilite de imagine de pe BenQ EW2780U:

Modurile Standard și User (cu setările din fabrică) sunt cele mai bune, cu deviații medii Delta E de doar 1.9. Culmea, modul Rec.709 prezintă deviații mai mari chiar și decât modul Low Blue Light, care teoretic reduce intensitatea luminii albastre, deci ar trebui să afișeze nuanțe mai departe de cele corecte.

În fine, după calibrare, BenQ EW2780U a demonstrat că nu este bun doar pentru divertisment, ci și pentru editare foto-video, design sau grafică. 

Deviații Delta E după calibrarea monitorului BenQ EW2780U:

Deviațiile medii după calibrare sunt de doar 0.2 și 0.3 după standardul Delta E94, respectiv Delta E2000. Valoarea maximă a deviațiilor este de numai 0.9 după ambele standarde, de fiecare dată pentru nuanța light grey. Oricum, foarte bine pe partea de reprezntare a culorilor, de așteptat de altfel de la un panou pe 10 biți, așa cum oferă BenQ EW2780U.

Luminozitatea maximă este de până la 350 cd/mp, conform specificațiilor producătorului. Eu am măsurat o valoare chiar un pic mai ridicată, mai exact de 361 cd/mp.

Distribuția iluminării pe ecran este bună, dar nimic de lăudat cu adevărat. Se putea mai bine aici pentru BenQ EW2780U. Din fericire, cu ochiul liber nu poți distinge aceste diferențe.

Distribuția iluminării pe panoul monitorului BenQ EW2780U:

Distributie luminozitate monitor 4K BenQ EW2780U

Contrastul este înalt, cu un raport de 1300:1. Este cu atât mai bun atunci când BenQ EW2780U redă conținut nativ HDR. Aici, monitorul este cu adevărat impresionant, culorile sunt intense, iar contrastul primește un boost evident. Cu toate acestea, zonele iluminate ale imaginii nu sunt supra expuse, iar cele întunecate afișează mai multe detalii. 

Asta se traduce printr-un interval dinamic ridicat, excelent în filme sau chiar jocuri. Pentru gaming nu te avantajează timpul de răspuns și cu atât mai puțin rata de refresh. Totuși, pentru gaming light, de relaxare, BenQ EW2780U este ok.

Despre modul de emulare HDR, disponibil pentru conținut SDR, nu ar mai fi de spus tocmai de bine. Asta fiindcă modul nu este constant, în aceeași scenă apar diferențe de luminozitate și contrast chiar dacă nu se schimbă nimic pe acolo. HDRi mai necesită ceva îmbunătățiri pentru când emulează HDR din SDR.

Rezoluția 4K la un display cu diagonala de 27 de inch se traduce printr-un sharpness excelent. Conturarea este fină indiferent de conținut, aici nu cred că poți cere mai mult.

Panoul IPS nici nu reflectă prea tare mediul ambiant, așa că este tocmai bun pentru divertisment chiar și în spații puternic luminate. IPS înseamnă și unghiuri largi de vizualizare, unde BenQ EW2780U reușește din nou o figură frumoasă, chiar și la unghiuri extreme nu se pierde mai nimic din calitatea imaginii. 

Sunet

Meniu OSD monitor 4K BenQ EW2780U

Aici, mă așteptam la mai mult, dat fiind faptul că BenQ EW2780U se laudă cu sunet reglat de treVolo, divizia audio de la BenQ. La EX2780Q totul a fost excelent pentru un monitor, asta și fiindcă acela propunea sunet de tip 2.1, cu woofer dedicat frecvențelor joase.

BenQ EW2780U integrează două difuzoare a câte 5W fiecare, dispuse pe latura de jos. Difuzoarele reușesc să ofere un volum înalt, mai mult decât suficient pentru un monitor. Distorsiuni apar ușor pe la 80% din intensitate și devin evidente de la 90% în sus.

Calitatea sunetului nu este însă cea mai bună, în primul rând pe partea dinamică. Sunetul este plat, asta din cauza lipsei acute a bass-ului. Când încearcă să apară și bass, acesta este forțat, deloc natural. Mediile sunt bune, dar înaltele nu sunt nici ele cele mai fine.

Prin jack-ul de 3.5 mm situația este mai bună, dar nu aș spune că BenQ EW2780U oferă un sunet intern mai bun decât orice placă de bază, de desktop PC sau laptop.

Conectivitate

Monitor 4K BenQ EW2780U

Pe partea intrări video, BenQ EW2780U nu stă rău. Avem două porturi HDMI 2.0 compatibile HDCP 2.2, un Display Port 1.4 și un port USB Type-C compatibil DP 1.4. Acesta oferă și alimentare cu până la 60W.

Pentru output sunet avem un jack de 3.5 mm, fără altă intrare sau ieșire.

Din păcate, nu avem niciun port USB care să extindă conectivitatea monitorului BenQ EW2780U.

Preț

Monitor 4K BenQ EW2780U 2.667 lei pe ITGalaxy.ro

Concluzii

Monitor 4K BenQ EW2780U

BenQ EW2780U este un monitor grozav, excelent pentru entertaining prin suportul HDR și imaginea vibrantă oferită. Panoul pe 10 biți reușește să reproducă culori exacte chiar din fabrică și excelente după calibrare. Panoul IPS cu rezoluție 4K este sharp și poate fi folosit cu succes inclusiv pentru editări foto-video, design sau grafică.

Sunetul marcat treVolo nu se ridică la nivelul așteptărilor, deși nici tocmai rău nu-l pot considera. Mai sunt lipsuri și pe partea de conectivitate, dar nu mă refer la partea video, cât la cea de date, lipsa unor porturi USB poate reprezenta un minus pentru unii, cu atât mai mult când ne raportăm la prețul acestui monitor.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru monitorul 4K BenQ EW2780U:

PRO

  • imagine de cea mai bună calitate: conturare fină a detaliilor, culori exacte din fabrică și aproape perfecte după calibrare, contrast și luminozitate înalte;
  • conținutul nativ HDR este redat excelent, cu adevărat impresionant;
  • panoul IPS reflectă puțin mediul ambiant și oferă unghiuri foarte largi de vizualizare;
  • suportul de birou permite organizarea și ascunderea cablurilor.

CONTRA

  • sunetul extern nu se ridică la nivelul așteptărilor (asta fiindcă este anunțat sunet reglat de treVolo, divizia specializată pe audio a BenQ);
  • nu există porturi USB pentru o conectivitate mai extinsă.