Android 11 va diferenția rețelele 5G în 5G, 5G+ și 5Ge

Software

Android 11 a ajuns în stadiul Developer Preview 4, iar una dintre noutățile implementate este legată de modul în care sunt definite rețelele 5G.

Sunt următoarele scenarii:

  • LTE (4G fără agregare de spectru);
  • LTE+ (4G cu agregare de spectru);
  • 5Ge (Advanced pro LTE, nu este o rețea dezvoltată strict pe 5G, folosește și infrastructură 4G);
  • 5G (NR – New Radio, rețelele din România se încadrează aici – cele în 3600 – 3800 MHz. Aici sunt prinse rețelele sub 6 GHz);
  • 5G+ (NR on millimeter-wave cellular bands, cred că este destul de explicit și nu mai sunt necesare informații suplimentare, 5G-ul în benzile de 26 GHz intră aici – antene la scară de bloc etc).

Aș spune că era necesar un plus de informație, spre a cunoaște ce servicii sunt livrate de către operator, care este acoperirea etc. Pe de altă parte, în România nu s-a făcut licitația pentru 5G și nu cred că vom avea o astfel de mutare pe anul în curs. Pandemia de covid-19 a făcut fiecare operator să se gândească de 2 ori înainte de a miza pe o tehnologie nouă, mai avem și situația Huawei ce pare a fi blocat de către SUA din ce în ce mai puternic.

Pauza de implementare a 5G s-ar putea să fie un răgaz pentru Ericsonn, Nokia etc. Să recupereze cumva ecartul față de Huawei și să dezvolte tehnologii mai puțin costisitoare.

Sursa: Gizmochina.com

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro;
Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează OnePlus 7T, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și laptopurile ASUS ROG G551 și ASUS Zenbook UX310UQ.
Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.