Huawei P9 Review – Un smartphone echilibrat

Compania chineză Huawei a devenit tot mai competitivă în ultimii doi ani pe segmentul telefoanelor de top, împrumutând diverse elemente de design și funcții de la terminalele liderilor de piață. Anul acesta, compania a decis să se alieze cu un puternic brand de echipamente foto, Leica, și să creeze o cameră foto inovatoare care să le echipeze telefoanele.

Prin intermediul programului Orange Smartphone Tester am avut ocazia să descopăr și să testez noul Huawei P9, vârful de gamă al producătorului chinez, care aduce pe piață o serie de inovații în ceea ce privește camera foto ce echipează terminalul.  Despre cât de inovatoare este tehnologia dual camera  și dacă e suficientă pentru a concura cu modelele competitorilor, vom vedea în cele ce urmează.

Huawei P9 – Specificații și puncte forte

Model Procesor: Kirin 955 Octa Core
Frecventa procesor: 2500 + 1800
Dimensiuni (W x H x D mm): 70.9 x 145 x 6.95
Greutate (g): 144
Sistem de operare: Android v6.0 (Marshmallow)
Memorie RAM: 3 GB
Memorie interna: 32 GB
Tip display: IPS LCD
Rezolutie (pixeli): 1920 x 1080
Diagonala display (inch): 5.2 inch
Rezolutie camera (Mp): 12 MP (Dual Camera)
Camera secundara: 8MP
Capacitate (mAh): 3000
Senzor Amprentă: Da
Dual SIM: Da

Cel mai atractiv element îl constituie camera foto duală ce poartă semnătura Leica. Aceasta permite fotografierea in mod manual și în format RAW, lucru care va bucura pasionații de fotografie cu telefonul mobil.

Printre punctele forte ale lui Huawei P9 se numără faptul că are 3 GB de memorie RAM, autonomia bună și managementul eficient al energiei, calitatea display-ului, interfața și designul atrăgător. În mod suprinzător, camerele foto nu ies in exterior ca în cazul altor smartphone-uri.

De asemenea sunetul sunetul este foarte bun iar senzorul de amprentă funcționează excelent. Este rapid și nu necesită și apăsarea unui buton pentru a debloca telefonul.

Mai mult, Huawei P9 este un smartphone Dual SIM și vine cu un preț de achiziție cu aproximativ 20% mai mic decât al competitorilor direcți.

Design și construcție

Un lucru pe care l-am remarcat încă din prima clipă e că telefonul aduce mult ca design cu iPhone 6. Trecând peste acest aspect, materiale folosite sunt de calitate (aluminiu și sticlă),  telefonul se simte ca fiind foarte ușor, are un grip bun, nu am avut senzația că o să îl scap sau că alunecă din mână, iar construcția carcasei e robustă (nu se flexează deloc).

Fiind din aluminiu are dezavantajul că se încălzește în jocuri sau când este solicitat intens modemul în transferuri de date.

Am fost plăcut surpins să descoper că nu are protuberanțe în zona cemerei foto, aceasta este la nivel cu restul carcasei și nu iese în afară.

Butoanele sunt toate situate pe partea dreaptă, foarte ușor de accesat cu degetul mare. Senzorul de amprentă este și el plasat foarte bine, ușor de accesat cu degetul arătător. Telefonul răspunde foarte bine la atingerea senzorului, acesta fiind foarte prompt. Este suficient să îl atingi ușor pentru a debloca telefonul, nu e necesar să îl apeși.

Sertarul pentru introducerea cartelelor SIM se află în stânga, iar conectorul USB  tip C și difuzorul în partea de jos alături de microfon. Din cauza acestei amplasări, microfonul este ușor de atins în timpul filmării, aceasta fiind o problemă generală a majorității terminalelor.

Lipsește butonul home ca tasta fizică, iar butonul home ce apare pe ecran se apasă accidental când tastezi space. Acest aspect poate fi deranjant uneori, dar te obișnuiești.

Grila difuzorului pentru apeluri este foarte bine acoperită și nu permite intrarea scamelor.

Display/Interfață

Display-ul are o diagonală de 5.2 inch cu rezoluție Full HD, claritatea acestuia, luminozitatea, culorile și contrastul fiind foarte bune.

Pentru  a economisi energie electrică (în special în jocuri), telefonul oferă posibilitatea de a reduce rezoluția dispaly-ului la 10.24×768 prin intermediul funcției ROG HD.

Interfața este foarte drăguță, practic e o combinație între iOS și Android. Mi se pare că încearcă să combine ce e mai ok din ambele sisteme de operare, doar că din punct de vedere grafic înclină mai mult către iOS. Meniul din partea de sus este împărțit în Notificări (similar iOS) și Comenzi rapide (similar Android)

Am remarcat că și închiderea aplicațiilor este ca în sistemul iOS, mișcarea de închidere efectuându-se pe verticală.

Meniul setărilor este în stil iOS, numai că unele setări avansate sunt bine ascunse. În mare mi s-a părut că este construi pentru a satisface bine cerințele utilizatorilor mai puțin avansați cât și cele ale utilizatorilor pretențioși/mai tehnici.

Sunet

Sunetul foarte bun pe speaker, impresionant aș putea spune. Combinat cu piesa demo de la Huawei, mi-a creat o primă impresie foarte bună. Difuzorul impresionează atât ca și banda de frecvențe, volum și calitate audio.

Singurul minus este că odată acoperit, nu se mai aude mare lucru. Acest aspect poate face ca atunci când este ținut într-o geantă să treacă neobservat.

Întregistrare sunetului este de asemenea foarte bună, numai că microfonul că e plasat de așa natură încat e ușor de atins ceea ce uneori cauzează fâșâieli în timpul înregistrării. Din păcate acesta nu e un aspect întâlnit doar la acest telefon.

Camera Foto/Video

Cel mai atractiv punct al lui Huawi P9 îl constituie camera foto duală de 8MPX, f 1:2.2/27, care înglobează o tehnologie cel puțin interesantă, sub sigla Leica, un brand cu renume în tehnologia foto. Colaborarea constă mai mult în dreptul de a utiliza brandul Leica, fiindcă din ce am văzut, dezvoltarea a fost făcută în mare parte de Huawei, iar Leica mai mult și-a dat acordul.

Având două camere foto, una RGB și una Alb Negru, telefonul se folosește de stereoscopie pentru a determina distanța la care se află obiectele și apoi le poate procesa încât să apară un efect de profunzime de câmp redusă sau neclaritate de fundal. Am mai văzut un principiu similar de funcționare la Lytro, o cameră foto revoluționară, care din nefericire nu a prea prins.

Tehnologia este foarte utilă pentru pasionații de portrete, fiindcă poți schimba profunzimea de câmp și punctul de focus, în rest poate eșua dacă sunt foarte multe detalii. Efectul este creat software, în funcție de măsurătorile efectuate de camera foto.

Mi-au plăcut mult pozele alb-negru direct din camera foto. Cred că acesta este un plus al camerei alb-negru dedicate.

Un alt aspect care mi-a plăcut foarte mult este că P9 oferă acces la modul manual și posibilitatea de a trage imagini în format RAW, ce permit o editare mai elaborată a imaginii. Acest lucru va fi foarte apreciat de pasionații de fotografia făcută cu telefonul mobil.

Conectivitate

Primul aspect legat de conectivitate pe care l-am remarcat a fost că vine cu un conector USB de tip C, simetric.

Din punct de vedere al conectivității audio, vine cu un jack 3.5.

În plus vine cu un modul Wireless 802.11 a/b/g/n/ac, și are Wi-fi direct, o funcție foarte utilă pentru transferul datelor cu viteză ridicată.

Autonomie

Bateria a rezistat cam 1-2 zile la utilizare normală, și chiar peste 2 zile când am utilizat mai puțin telefonul.Acest lucru se datorează și managementului bun al aplicațiilor, care pot fi ușor dezactivate atunci când nu sunt utilizate.

Un lucru care mi-a plăcut foarte mult e că se pot identifica foarte precis nivelurile de consum de energie ale aplicațiilor dar și componentelor hardware.

Un alt aspect de apreciat este durata bateriei în stand-by, peste 5 zile. În Airplane mode și neutilizat cred că poate rezista două săptămâni cu ușurință.

Am observat că se încarcă în totalitate în aproximativ 2 ore, cu încărcătorul dedicat de 2000mA/h, partea bună e că la 80% ajunge într-o oră.

Alt Software Dedicat

Huawei P9 vine cu o serie de aplicații de bază ca player audio, player video, manager telefon, Hi Care, busolă și nivelă în stil iOS, oglindă, lanternă, metep, ceas, toate cu o interfață extrem de atrăgătoare.

Și ca să nu fie totul perfect, terminalul are instalate niște jocuri (bloatware după părerea mea), dar care merg eliminate cu ușurință.

Mai jos am atașat o galerie foto cu o serie de capturi de ecran pentru aplicațiile mai sus menționate.

Concluzii

Huawei P9 este un telefon căruia nu prea îi reproșa mare lucru și care vine la un preț foarte bun pentru ceea ce oferă. Huawei a făcut o treabă minunată de data aceasta și cred că a reușit să scoată un produs foarte echilibrat, aducând totuși și tehnologii noi. Recunosc că mi-a plăcut tare mult, a fost o surpriză neașteptat de plăcută.

Huawei P9 se va găsi în curând și în oferta Orange de unde se poate achiziționa împreună cu abonament, la un preț atractiv.