Elevii din România s-ar putea plimba gratuit tot anul calendaristic cu tot ce înseamnă transport local şi judeţean

gAuto

Senatul României a decis (în calitate de for decizional al Parlamentului) să ofere elevilor transport gratuit pe tot ce înseamnă transport local şi judeţean pe parcursul întregului an calendaristic.

Proiectul prevede următoarele: “Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”.

În vederea asigurării gratuității prevăzute, decontarea cheltuielilor se va face de la bugetul de stat prin transfer catre unitățile administrativ-teritoriale. Gratuitatea va fi asigurată de catre autoritățile locale prin subvenționarea operatorului de transport. Totodată, elevii vor avea dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfășurat în alte condiții decât sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de către unitatea de învățământ.

Pentru a intra în vigoare, proiectul adoptat de Senat trebuie aprobat de Preşedintele României (până atunci însă acesta ar putea fi contestat la Curtea Constituţională, guvernul subliniind că gratuitatea nu se justifică pentru tot anul calendaristic, ci doar pentru anul şcolar).

Sursa: profit.ro

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro, Acer Aspire V3-571G și Nikon D3300.